Tujina

Slovesnosti ob obletnici Sankt Peterburga

Sankt Peterburg, 30. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sankt Peterburgu se je začel vrhunec slovesnosti ob 300-letnici tega ruskega mesta, ki se ga udeležuje več kot 40 predstavnikov različnih držav, med njimi tudi Slovenije. Ob obletnici mesta ob Nevi se je že zaključilo vrhunsko srečanje Skupnosti neodvisnih držav, v soboto se bo zgodil vrh Rusija – EU, Rusijo pa bo obiskal tudi ameriški predsednik.

Ruski predsednik je vrhunec slovesnosti ob 300. obletnici mesta na Nevi označil za spravno dejanje po koncu operacije v Iraku
Ruski predsednik je vrhunec slovesnosti ob 300. obletnici mesta na Nevi označil za spravno dejanje po koncu operacije v Iraku FOTO: Reuters

Ruski predsednik je srečanje, ki se ga udeležuje tako predstavniki držav zagovornic intervencije v Iraku kot tistih, ki so intervenciji nasprotovali, označil za dejanje sprave po koncu vojne v Iraku. Po sprejemu v katedrali Sv. Izaka so se gostje udeležili gala koncerta v Mariinskem gledališču, ki pa se je zaradi intenzivnih pomenkov med povabljenimi začel nekoliko kasneje, kot je bilo napovedano. Prireditvi v Mariinskem gledališču bo sledila slovesna večerja na ladji Silver Whisper na reki Nevi.

Še pred vrhom SND, ki je potekalo na luksuzni ladji Silver Whisper, je Putin odprl nov Trg Petra Velikega, poimenovanega po carju, ki je ustanovil Sankt Peterburg leta 1703.

Srečanja se udeležujejo voditelji sedmih najbolj razvitih držav, nekdanjih sovjetskih republik, 15 članic Evropske unije ter desetih pristopnic, kakor tudi Indije in Kitajske. Za varnost v mestu z okoli petimi milijoni prebivalcev skrbi kakih 20.000 policistov. Med gosti so tudi voditelji sedmih najbolj razvitih držav, nekdanjih sovjetskih republik in 15 članic Evropske unije ter desetih pristopnic.

Ob obletnici tudi vrh Rusija-EU

Dopoldne je potekalo vrhunsko srečanje Skupnosti neodvisnih držav (SND), ki jo sestavljajo nekdanje sovjetske republike razen baltskih držav. Voditelji SND, ki ji letos predseduje Ukrajina, so največ pozornosti namenili razmeram na mejah skupnosti, pa tudi v Iraku.

Naš predsednik je že izmenjal nekaj besed z gostiteljem, srečal pa se je tudi z nekaterimi drugimi tujimi državniki, med njimi z avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom, predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem, belgijskim premierom Guyem Verhofstadtom, kanadskim premierom Jeanom Chretienom ter britanskim premierom Tonyjem Blairom.

Jutri bo sledilo redno vrhunsko zasedanje Evropske unije in Rusije, ki bo tokrat deloma potekal v izjemni sestavi 25+1. Iz Slovenije sta v Sankt Peterburg odpotovala tako predsednik države Janez Drnovšek kot predsednik vlade Anton Rop. V spremstvu predsednika pa se srečanja udeležuje tudi zunanji minister Dimitrij Rupel.

Ameriški predsednik v Sankt Petersburgu v soboto

Niz mednarodnih srečanj ob 300-letnici mesta Sankt Peterburg je ruski predsednik Putin začel z dopoldanskim srečanjem z japonskim premierom Džuničirom Koizumijem. Putin in Koizumi sta se zavzela za okrepitev sodelovanja v kulturi, govorila pa sta tudi o dvostranski trgovini in gospodarskih odnosih. V nedeljo se bo Putin sestal še z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem, ki je trenutno na evropski turneji.

S Koizumijem je Putin, ki ima črn pas v judu, v svojem rojstnem mestu obiskal šolo juda, kjer sta si ogledala trening (na posnetku v ozadju), nato pa sta se usedla k pogovoru ob skodelici čaja. (Foto:Reuters)
S Koizumijem je Putin, ki ima črn pas v judu, v svojem rojstnem mestu obiskal šolo juda, kjer sta si ogledala trening (na posnetku v ozadju), nato pa sta se usedla k pogovoru ob skodelici čaja. (Foto:Reuters) FOTO: Reuters

Dež kljub "luksuznemu" raztapljanju oblakov

Poseg posebnih letal bo ruske davkoplačevalce stal okrog 843.000 dolarjev. To je več denarja, kot ga meteorološka služba skoraj petmilijonskega Sankt Peterburga prejme v celem letu.

Bombniki ruskih zračnih sil so opoldne poleteli na posebno misijo, da bi od Sankt Peterbuga, kjer potekajo slovesnosti ob 300-letnici mesta, odvrnili deževne oblake. Po navedbah meteorologov pri tem letala v oblake razpršujejo posebne kemične reagente iz 30-kilogramskih vreč, prah veže vlago in prisili oblak v tvorbo kapljic. V idealnem primeru nato dežuje daleč stran od prizorišča dogajanja.

Deževna fronta je bila med posegom letal 120 do 130 kilometrov stran od mesta in se je proti njemu pomikala s hitrostjo 30 do 35 kilometrov na uro. Do močnega dežja v mestu ob Nevi pa je prišlo kljub intervenciji ruske aviacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3