Tujina

'Smo v tunelu, iz katerega ne moremo zlesti'

Ljubljana, 26. 08. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
328

"Spet lahko dvigujemo denar z računov, še do pred kratkim na teden nismo smeli dvigniti več kot 400 evrov. Tudi na spletu lahko spet kupujemo, kar želimo. Nekaj časa sem imela občutek, da živim v neki deželi tretjega sveta, ki ji vlada ekonomska diktatura," Tako o življenju v Grčiji osem let po izbruhu krize pravi naša sogovornica.

Tunel
Tunel FOTO: Thinkstock
Splošno razširjen občutek je, da smo v tunelu iz katerega ne moremo zlesti. Ovirajo nas davki, sesuta ekonomija, splošen občutek negotovosti. Še najboljša rešitev bi bila zapustiti državo.

Je pa situacija v državi še naprej vse prej kot rožnata, čeprav je dvajsetega avgusta Grčija po osmih letih izstopila iz mehanizma mednarodne finančne pomoči. To naj bi bil dokaz, da je grške krize, obdobja, ko je bila Grčija z eno nogo izven evroobmočja, z drugo pa na robu bankrota, konec, za državo, katere statistika izgleda vse bolj obetavno, pa se začenjajo boljši časi.

To je bil dan, ko smo lahko večinoma brali o pogumnih Grkih in o napakah, ki so jih naredili grški upniki, ki so zahtevali varčevalne ukrepe, o tem, kako so se "znesli nad neko državo".

Da bi se marsikaj dalo rešiti drugače, danes priznava tudi "zloglasna trojka". A večina "grške godlje" vseeno ni bila njihova krivda, kar vse bolj spoznavajo tudi Grki, danes razočarani predvsem nad domačo politiko, in žrtve lastne mentalitete, a vseeno brez pravega načrta, kako naprej drugače, pravi naša sogovornica Stavrula K. Na njeno željo njenega priimka ne razkrivamo, je pa iskreno spregovorila o svoji deželi in lastni izkušnji z grško krizo.

Grške krize je menda konec, v institucijah "trojke" so to dejstvo optimistično pozdravili. Ste nazdravljali tudi v Atenah?

Nismo. Niti ne poznam ljudi, ki bi menili, da je krize konec. Tukaj imamo bolj občutek, da smo zašli v krizo in se v njej še vedno utapljamo. Razlika je sicer v tem, da smo imeli dolgo obdobje, ko smo tonili vse globlje, zdaj se je situacija stabilizirala, a daleč od tega, da bi lahko govorili o koncu krize. Prav tako ne moremo reči, da se je v Grčiji kaj korenito spremenilo: še vedno imamo nizke plače, ljudje nimajo dela … Splošno razširjen občutek je, da smo v tunelu iz katerega ne moremo zlesti. Ovirajo nas davki, sesuta ekonomija, negotovost.

Splošno razširjen občutek je, da smo v tunelu iz katerega ne moremo zlesti. Ovirajo nas davki, sesuta ekonomija, splošen občutek negotovosti. Še najboljša rešitev bi bila zapustiti državo, a kaj ko to, ko imaš enkrat otroke, ni tako enostavno.

Kako ste krizno obdobje osebno doživeli in preživeli?

Imam doktorat, govorim štiri tuje jezike, če potegneva pod črto, sem v življenju naredila vse "kot je prav" - vsaj tisto, kar je v moji moči. Na koncu se moj mesečni prihodek giblje okoli 1.000 evrov, kar pa v praksi ni prav veliko in nikakor primerljivo s prihodki podobno usposobljenih kolegov po Evropi. Človek se čuti opeharjenega.

Sama sem javna uslužbenka. Moja prednost je, da imam službo za nedoločen čas, tako tistega splošnega občutka negotovosti, da lahko že jutri izgubim službo, nimam. Dejstvo pa je, da smo med krizo čez noč izgubili tretjino neto plače, kar je veliko. To je bila posledica enega od varčevalnih ukrepov, v sklopu katerega so oklestili plače javnih uslužbencev, da bi znižali izdatke države. V praksi je to pomenilo 500 evrov manj.

Takšna situacija ne prizadane le posameznikove denarnice, ampak najbrž tudi čustva?

Ja. Še posebej, ker nisem ena tistih, ki so prišli do službe z zvezami in poznanstvi. Imam doktorat, govorim štiri tuje jezike, če potegneva pod črto, sem v življenju naredila vse "kot je prav" - vsaj tisto, kar je v moji moči. Na koncu se moj mesečni prihodek giblje okoli 1.000 evrov, kar pa v praksi ni prav veliko in nikakor primerljivo s prihodki podobno usposobljenih kolegov po Evropi.

Človek se čuti opeharjenega. Pa tudi ujetega, saj so za več let zamrznili napredovanja.

In na koncu je dejstvo, da ne glede na to, kaj naredim, tukaj svoje situacije ne morem izboljšati, kar je hudo tudi za moja otroka. Ogromna težava so davki, saj je obdavčeno popolnoma vse – še otroci.

Otroci?

Po svoje res. Uvedli so kopico nenavadnih davkov z nenavadnimi imeni, ki jih pobirajo za nenavadne namene. Seveda s ciljem polnjenja državne blagajne. V konkretnem primeru so se zatekli k logiki, da če imaš otroke, si jih sposoben tudi preživljati, torej imaš sredstva, od katerih lahko kaj vzame še država. Logično bi seveda bilo imeti davčne olajšave za starše, a je ravno nasprotno. Država se je namreč odločila, da ne bo šla na lov za tistimi, ki ne plačujejo davkov, ampak se bo osredotočila na ljudi, katerih prihodki so sledljivi, na primer na javne uslužbence, in jih maksimalno obdavčila.

Čeprav je bilo med protikriznimi ukrepi ogromno govora proti korupciji in davčnim utajevalcem?

Država se je odločila, da ne bo šla na lov za tistimi, ki ne plačujejo davkov, ampak se bo osredotočila na ljudi, katerih prihodki so sledljivi, in jih maksimalno obdavčila.

Boj proti korupciji ne obstaja. Vse, kar bi terjalo trud, da je država opustila. So pa na primer ugotovili, da lahko od samostojnih podjetnikov določene davke poberejo vnaprej, že kar na začetku leta. Ker si podjetniki seveda ne morejo privoščiti, da bi vnaprej odvajali dajatve, vam je najbrž jasno, da to v praksi pomeni, da zapirajo podjetja in to je zelo žalostno. Težko je za vse.

Kaj osebno je najtežje za vas?

Veste, kaj je najhuje? Ko primerjam, kaj vse so mi lahko privoščili moji starši, ko sem bila otrok, in kaj lahko ponudim svojim otrokom, pa vidim, koliko manj jim lahko dam. Generacije naj bi napredovale, pri nas gre v obratno smer.

Kje ljudje vidijo rešitev?

V selitvi v tujino. Vsi odhajajo. Mladi z dobro izobrazbo odidejo takoj, ko lahko, selijo se tudi mlade družine, beg možganov je neverjeten. Vseeno pa ni tako enostavno oditi, še posebej, če imaš otroke.

Od kod takšen razkorak med tistimi, ki pravijo, da Grčija obrača nov list in vašimi pogledi?

Veste, kaj je najhuje? Ko primerjam, kaj vse so mi lahko privoščili moji starši, ko sem bila otrok, in kaj lahko ponudim svojim otrokom, pa vidim, koliko manj jim lahko dam. Generacije naj bi napredovale, pri nas gre v obratno smer.

Eno so številke na papirju, drugo resničnost. Dejansko smo v hudi stagnaciji. Splošen občutek je, da se ne premikamo nikamor in se še dolgo ne bomo. Nobenih investitorjev ni. Dejstvo je, da vlada ni ravno vzpodbujala prihoda tujih investitorjev. Je pa veliko storila za to, da je vsa sredstva porabila za krpanje lukenj, ki so vidne v finančnih bilancah. Na papirju to zdaj kaže, da nismo več v krizi. V praksi pa se ni vlagalo v pomembne stvari kot je na primer izobraževalni sektor, prišli smo tako daleč, da so določene stvari 85-odstotno obdavčene. Seznam davkov je neverjeten.

Od davkov, povezanih s plačo, do davkov, povezanih z lastništvom nepremičnine, potem imamo splošen davek, posebne davke, prispevke za socialno varnost … Ko vse to plačaš, prideš do spoznanja, da je 85-odstotkov plače namenjene davkom. Zato tudi nima nobenega smisla iskati še eno vzporedno službo, saj se to v prihodkih ne bi korenito poznalo, v izčrpanosti pa zelo. Na koncu bi bila zadovoljna samo država. Preživeti v takšnem sistemu je zelo težko, saj od plače ne ostane nič. Ampak na drugi strani pa se cene v trgovinah v vsem tem času niso znižale. Občutek imaš, da ne živiš, ampak životariš. Delaš, pa vseeno ničesar nimaš. Ljudje gredo na počitnice le še v bližnje kraje, živijo po nekih novih, striktnih pravilih preživetja.

Koga Grki krivijo za to situacijo?

Med ljudmi, ki jih sama poznam, je več tistih, ki zdaj po krizi, ne plačujejo davkov, prej pa so jih dosledno. Vlade je z neučinkovitimi ukrepi ljudi, ki so religiozno verjeli v plačevanje davkov, pripeljala do nepokorščine.

Večina krivi državo. Ljudje, ki dosledno plačujejo davke, so izjemno razočarani. Med ljudmi, ki jih sama poznam, je več tistih, ki zdaj po krizi, ne plačujejo davkov, prej pa so jih dosledno, kot obratno. To res kaže na neučinkovitost vlade, ki je z neučinkovitimi ukrepi ljudi, ki so religiozno verjeli v plačevanje davkov, pripeljala do nepokorščine.

Končni učinek marsikaterega ukrepa je tako ravno nasproten tistemu, ki so ga želeli. Celo na javnem prevozu pogosto vidim nekaj, kar sama imenujemo »majhna dejanja obupa« - ljudje, tako naveličani vsega, kar gre narobe, ne plačajo za prevoz z javnim prometom, ker se jezijo, da so oni tako na udaru, »velikim« pa se ne zgodi nič. Podjetja so na primer krizo izkoristila za to, da še vedno vztrajajo pri najbolj mizerni možni plači, še vedno trdijo - "ne moremo plačati", ljudje pa so slabe volje.

Bližajo se volitve. Tudi spremembe?

Ljudje so v to vlado polagali velike upe. Prepričani so bili, da bo vlada, ki jo bodo vodili mladi, prinesla svežino, nove rešitve, da se bo nekaj res spremenilo. Pa se ni. Ljudje so tudi menili – že dolgo nismo glasovali za levico – pa poglejmo, kaj bodo prinesli. Večinoma je še vedno vse po starem.

Grčija je z mnogih vidikov idealna za življenje. Narava je lepa, klima odlična … Vendar pa v Grčiji lahko ostaneš samo, če imaš dobro službo. Dobiti dobo službo pa je skoraj misija nemogoče.

Vseeno kot vse kaže, ne bo velikih pretresov. Imamo vlado, ki upa na nadaljevanje statusa quo. V vsem teh času se je izogibala vsem resnim odločitvam, ves čas uporabljajo izgovor, da so na oblasti še premalo časa, da bi lahko izvedli kaj konkretnega. Napovedujejo velike spremembe, zgodi se pa nič ne. Prav tako vlada vseskozi krivdo vali na prejšnje vlade, čeprav so vmes minila že leta. Že mogoče, da te vlade ne moremo kriviti, da je naredila kaj zelo hudega, ampak dejstvo je, da niso naredili nič.

In vse, kar se je zadnje tedne dogajalo v povezavi s požari pri Atenah, je vsaj delno tudi odraz tega. Seveda ni njihova krivda, da je vzporedno gorelo na dveh koncih, da je pihal močan veter, vendar pa niso imeli nobenega načrta odzivanja ali obveščanja in to je za mnoge odločilo med življenjem in smrtjo. Ko je število mrtvih preseglo 90 so jih enostavno nehali šteti, ker jih je bilo preveč. Odgovornosti pa seveda ne bo prevzel nihče, namesto tega bodo družinam najbrž raje plačali odškodnino za mrtve svojce. Ta vlada je ekspert v kupovanju časa.

V nedogled časa ni mogoče kupovati. Kako na prihodnost v Grčiji pripravljate svoje otroke?

Poslala sem ju v francosko šolo. Tako bo pot v tujino lažja. Grčija je z mnogih vidikov idealna za življenje. Narava je lepa, klima odlična … Vendar pa v Grčiji lahko ostaneš samo, če imaš dobro službo. Dobiti dobo službo pa je skoraj misija nemogoče. Stvari, ki so v marsikateri evropski državi samoumevne, so tukaj postale nekaj, za kar se je treba res boriti.

Ko sva že ravno pri evropskih državah … EU je bila v Grčiji lep čas videna kot grešni kozel, govorilo se je celo o odhodu Grčije iz evroobmočja. Kako je s tem danes?

V procesu "reševanja Grčije", ki so se ga lotile evropske ustanove in IMF, sta pogosto trčila dva svetova. Njihov in naš grški, ko niso razumeli, kako Grčija deluje, niso se poglobili v našo zakonodajo na nekaterih področjih, včasih se niti niso želeli poglobiti in razumeti stvari, iz katerih bi lahko videli, da bo implementacija določenih ukrepov nemogoča ali ne bo prinesla zadovoljivih rezultatov … V osnovi pa so običajno predlagali precej racionalne rešitve.
Večina že takrat ni zares želela oditi, zdaj pa še manj. Ljudje tudi ne krivijo EU kot celote, ne marajo kakšnega zelo določenega ministra ali predsednika vlade katere od članic, ki je takrat preveč glasno kritiziral Grčijo. Mislim, da večini seveda ni všeč, da smo morali sprejeti varčevalne ukrepe, po drugi strani pa se marsikdo zaveda, da ima nekdo zunanji kdaj drugačno perspektivo, da lažje sprejme nepriljubljene odločitve.

Številni od teh ukrepov so še danes tarča kritik, da so do določene mere upravičene, priznavajo celo ustanove same.

V procesu "reševanja Grčije", ki so se ga lotile evropske ustanove in IMF, sta pogosto trčila dva svetova. Njihov in naš grški, ko niso razumeli, kako Grčija deluje, niso se poglobili v našo zakonodajo na nekaterih področjih, včasih se niti niso želeli poglobiti in razumeti stvari, iz katerih bi lahko videli, da bo implementacija določenih ukrepov nemogoča ali ne bo prinesla zadovoljivih rezultatov … V osnovi pa so običajno predlagali precej racionalne rešitve. Sama sem iz prve roke videla, kako je nekaj predlogov v praksi delovalo zelo dobro, zato bi bilo krivično "trojko" samo kritizirati.

Mislim, da smo kot narod na točki, ko se ljudje zavedajo, da nas je v situacijo, v katero smo zabredli, v veliki meri spravila naša mentaliteta.

Pa so leta krize to mentaliteto spremenila?

Morda še najbolj v smislu, da je vse več ljudi ugotovilo, da smo morda smo res živeli nad svojimi zmožnostmi, preveč zapravljali … Ampak v praksi velikega učinka teh spoznanj še ni.

Revščina
Revščina FOTO: Thinkstock

Če primerjate čas, ko ste sami odraščali, s situacijo, v kateri so sedaj mladi v Grčiji … Kje vidite največjo razliko, ki je po vašem mnenju povezana s krizo?

Kako lahko misliš, da si zlezel iz krize, če ne vzpodbujaš investicij, ne vzpodbujaš ljudi, da delajo, služijo in zapravljajo? Saj se kolesje ekonomije ne more vrteti.

Ko sem bila sama v letih, ko smo zaključevali šolanje, sem razmišljala o tem, kako lahko zdaj grem, kamor želim, počnem, kar želim … Današnja generacija mladih pa ima občutek kot da so v okovih. Ne vedo, kje najti službo, na splošno so zgubljeni. Ni pa še situacija očitno dovolj zrela za spremembe pri temeljih. Pomagalo bi, če bi se mladi usmerili v uporabne poklice, tako bi lažje dobili delo. Vendar ljudje tega ne razumejo. Generacija mojih staršev je bila pripravljena storiti vse, da njihovi otroci ne bodo kmetje, "navadni delavci" … Bil je trend, da vsi študirajo, ker bodo potem bogati. Danes je to mentaliteta, ki ovira. Če bi se mladi odločili za poklicne šole, bi marsikdo lažje dobil delo. Grški šolski sistem tudi ni zelo širok, zato je za določena zanimanja nujen študij v tujini, za kar pa se potrebuje denar. Imamo torej državo zmedenih mladih.

Kaj pa starejši? Večina se še vedno spomni grških upokojencev, ki so opozarjali, da so na robu preživetja. Kako jim gre danes?

Moji starši so upokojeni in čeprav sta delala več kot 40 let, plačevala vse prispevke in upravičeno pričakovala pokojnino, ki jima bo omogočila dostojno življenje, imata danes mizerno pokojnino, primerno za životarjenje. To seveda ni pošteno in je zelo žalostno, ker so zdaj na istem tisti, ki niso delali nič in tisti, ki so delali vse življenje in računali na varno starost. Nič bolje ni za mlade, ki ne morejo na svoje, ker nimajo denarja.

Kriza je torej spremenila tudi grško družbo. Na katerem področju je to najbolj očitno?

Grki smo narod, ki mu veliko pomeni, če imamo v lasti nepremičnino. Pred krizo ni skoraj nihče živel v najemu, 90-odstotkov ljudi je imelo v lasti hišo ali stanovanje, nepremičnine so romale iz generacije v generacijo. Zdaj je nepremičninski davek tako "nor", da se dediči takšni dediščini raje odpovejo. Ljudje množično prodajajo družinske domove, s tem se prodaja tudi družinsko zgodovino, tradicijo, del identitete. Način življenja se je precej spremeni. Te dni sem gledala naše časopise in podoba črnega tunela je res odlična prispodoba za našo situacijo.

Katera je po vašem mnenju največja, dolgoročno škodljiva napaka politike, povezane z medkriznim reševanjem Grčije?

Kako lahko misliš, da si zlezel iz krize, če ne vzpodbujaš investicij, ne vzpodbujaš ljudi, da delajo, služijo in zapravljajo? Saj se kolesje ekonomije ne more vrteti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justiceiscoming81
27. 08. 2018 11.12
+3
Kako lahko napišete da je njihova prihodnost svetla, če pa se njihov dolg nenormalno veča njihov dolg se iz sekunde v sekundo eksponentno dviguje in veča, njihova zadolžitev je 316,65% BDP, kar je nemogoče vrniti in nikdar ne bo vrnjen. Zadolženost vseh držav sveta je tako visoka, da tega dolga ne bo nikoli nikdar vrnil oz poravnal, ker je praktično nemogoče... Komu so države dolžne, še vedno nihče ne govori... Zelo kmalu prihaja zlom, kot ga svet še ni videl... Za kilo krugha ne bo denar, ker se z njim praktično ne bo dalo več trgovati. Tisti bodo preživeli, ki bodo imeli doma zlato in ostale vrednostne surovine... ostali bodo pa prepuščeni usodi...
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.04
+1
Nobenega zloma ne bo! Svetovno gospodarstvo cveti in bo še kar nekaj let.
JohannDoe
27. 08. 2018 11.01
+5
Če si jemlješ grčijo v poduk, lahko ti pride na pamet samo revolucija. Desnaki zapravljajo in povzročijo krizo in prikličejo trojko, da pospravi za njimi. Levaki pridejo na sceno s polnimi usti besed o drugačnosti in tem, da bojo pospravili za desnaki po svoje in ne na račun ljudi in na koncu ne naredijo nič od tega.
emilzapata
27. 08. 2018 08.37
+9
podobno zgodbo bi lahko povedal vsaj vsak drugi slovenec, seveda če bi lahko odgovarjal pred novinarji, razlika med nami in Grki pa je v tem, da večina nas Slovencev ni nikoli zajemala z veliko žlico, tako da šok ni tako boleč.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.06
+1
Nobene primerjave z Grčijo ni. Smo med manj zadolženimi. Bolj od nas so celo Avstrija, Nemčija, Francija, Italija, itd., itd.
NajboljsiBoguniverzuma
26. 08. 2018 20.11
+12
Kdaj pa nam mislijo Grki kaj vrnit?? Ob svetem nikoli, ane?? Je Pahi takrat tako srcno jim senkal denar, ces mi imamo, moramo pomagat, drugace bomo sankcionirani s strani EU?! Slovaki so lepo rekli, da ne dajo in ali so bili sankcionirani?? Ne!!!
JohannDoe
27. 08. 2018 11.12
+1
Moraš imeti nekaj hrbtenice za kaj takega. Najlažje je sedet na stolčku pa sprejemat vse, kar ti rečejo, ker itak boš tudi odgovornost zvalil na njih. Z uspehom, mogoče, se boš hvalil. Češ, lahko ne bi poslušali. Itak, da si nihče ne upa ne poslušati, ker bi vsi samo valili odgovornost na druge. Najlepše je, če ti nekdo, recimo Bruselj, vse ukazuje, ti pa samo slepo slediš in ubogaš, sediš udobno in vlečeš plačo za to kot, da sam delaš.
samuray1
27. 08. 2018 12.04
-1
Grki niso niti centa dolžni nam. Mogoče tebi ker ti si financiral iz svojega žepa gromozanske projekte po Grciji.To je itak znano.
samuray1
27. 08. 2018 12.06
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.08
+1
Na leto dobimo od Grkov 22 milijonov samo od obresti. Če nam EU podari letno 600 milijonov, potem lahko tudi mi, kakšen delček tega posodimo članici EU.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.09
+1
Slovaki so po grožnji EU s sankcijami že mesec dni po izjavi, da ne bodo dali, dali.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.11
+1
Če ti Bruselj podari letno 600 milijonov, te lahko tudi spomni, da realiziraš to, kar si podpisal ob vstopu. Mi bi samo jemali, dali pa ne bi nič. Balkanska mentaliteta.
Polis123
26. 08. 2018 18.56
+7
Smo pa to - vsi isti že brali. Nismo vsi isti. Nekateri ste krivi, drugi nismo. Pasuljsko simpl!
Christi Miles
26. 08. 2018 18.48
-2
V bistvu je Syriza dokončno spravila Grčijo na kolena. Prodali so vse, od ladjedelnic do pokojninskega sklada. Privatniki plačujejo davke vnaprej, ostali nekaj za kar nimajo pojma. Državljanska nepokorščina se širi. Čudim se, da so Grki še vedno strpni in da ne podivjajo
srebrnibreg
26. 08. 2018 18.51
+12
Spet manipulacija. Kot, da vi janšisti niste za razprodajo naših podjetij. Še sebe bi prodali, če bi vas kdo maral ne samo naše firme.
Christi Miles
26. 08. 2018 19.01
-1
Zate je itak vse črno belo. A sem mogoče kaj od Janše rekel? Na NLB in milijardne bančne luknje se tudi vedno pozabi
srebrnibreg
26. 08. 2018 19.10
+7
Še vedno nisem dobil odgovora in tudi jaz nisem nič pisal o Janši ampak o vas kateri ga podpirate in tu pišete laži. Zaman je nick menjati.
Polis123
26. 08. 2018 19.14
+1
Par porcij grškega jogurta za naslovnice! 😉
srebrnibreg
26. 08. 2018 19.14
+3
Sedaj sem nižje prebral odgovor. Klasični manever bežanja od odgovornosti. Jaz pa sem danes že dva krat prilepil post v katerem piše od kdaj se je začela kriza katera z levio nima nobene povezave. Glavno je, da ste izrabili grško krizo za pljuvanje po naši levici.
Christi Miles
26. 08. 2018 19.16
-4
Ne rabiš se razburjati. Dejstva ti ne govorijo v prid. Odgovor imaš tam, kjer si vprašanje postavil. Tudi to sem ti že povedal
Christi Miles
26. 08. 2018 19.18
+1
Srebrni, če podpiraš mladeniče iz Levice, je to tvoj problem. Jaz jih pač ne
srebrnibreg
26. 08. 2018 19.45
+7
Pišem o tem kako zlorabljate grško krizo katero je povzročila njihova desnica za blatenje našega levega političnega pola. Z druge strani pa ste ravno vi bili tisti kateri ste tudi k nam na vse načine hoteli pripeljati EU trojko pa jo je ravno levi politični pol odslovil in Slovenijo rešil brez nje.
sodelujem
27. 08. 2018 10.27
-2
Razprodali so državo-podjetja vsi bivši direktorji in podobno kar je izhajalo in še izhaja iz ZK.
JohannDoe
27. 08. 2018 10.53
+2
Suma sumarum. Grška levica dela enako kot grška desnica. Kako lahko pozitivne zaključke delajo iz tega naši pristaši desnice, mi ni jasno. Levi pilot tri minute strmoglavlja letalo potem, ko ga je desni strmoglavljal deset.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.12
Na tla so jo spravili desničarji. Levica je začela reševati zadevo.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.14
A ni to za vas lepo? Pozabimo, da je bančna luknja nastala v letih 2004-2008 pa vam zopet ni prav.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.15
Polis123
26. 08. 2018 18.47
+3
Nismo mi enaki z Grčijo. Sta Alenka in Čufer poskrbela za to!
srebrnibreg
26. 08. 2018 18.48
+5
Kljub ogromni želji tistih kateri sedaj grški scenarij primerjajo s Slovenijo. Se jim pač na srečo ni izšlo.
Polis123
26. 08. 2018 18.54
-1
Grški scenarij je bil popoln potop kombinacije trojke in neukrepanja predstavnikov vlade. Skrili so se za uravnilovko. Pa ne drži. Zato so danes vse oči uprte v Grcijo, kjer skrbno spremljajo napredek demokratizacije kapitala.
srebrnibreg
26. 08. 2018 18.56
+13
EU trojka je reševala Nemške banke ne Grčijo. Njo je še bolj potopila.
Polis123
26. 08. 2018 19.05
-2
Hoteli so speljati teme drugam, da se očistijo lastne odgovornosti, pa je že malce preveč sumljivo, da se ti bankroti v povezavi z Grčijo kar množijo.
Christi Miles
26. 08. 2018 19.09
+1
Tudi nemške in tuje banke so reševali, ja
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.16
+1
Enako bi bilo s Slovenijo, če ne bi Janša predčasno končal.
kaoslovenac
26. 08. 2018 18.39
+1
Koliko pametnih predlogov visoko šolanih ekonomistov, sploh pa ženske logike v članku, Grki, živeli bi kolikor ste predelali, premo-sorazmerno po delu in zapravljanju, pri taki ekonomski miselnosti leve vlade, ki je samo obljublja, druga ni znala, se nikjer daleč ne pride, lep poduk za ostale...
JohannDoe
27. 08. 2018 11.00
Kaj je to "predelava" v tem kontekstu? Da menjaš evre v dolarje ali obratno?
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.17
+1
Zakaj mešate levico? Ta se je pojavila šele, ko je desnica pokopala Grčijo.
Christi Miles
26. 08. 2018 18.25
-3
Včeraj Venezuela, danes ponovno Grčija. Krasni članki. Že nekaj časa sem mnenja, da so tudi na 24ur ugotovili, da levi extremizem ni najboljša popotnica za našo državico
srebrnibreg
26. 08. 2018 18.41
+9
Še vedno prazno lajnanje, ker še vedno nisi napisal kdaj se je začela grška kriza. Ali s prihodom Syrize na oblast ali je ta krizo že podedovala od desne grške vlade.
Christi Miles
26. 08. 2018 19.03
-2
Napisal sem ti. Malo bolj spodaj je odgovor
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.18
rCharles
26. 08. 2018 18.04
+3
Pa se tole, ce je nekdo vojni zlocinec se ne rata dober tudi ce podpira slovensko osamosvojitev. To najbrz veste, zato ste zaklenili clanek o McCainu v katerem ga hvalite, saj Slovenci niso zabiti.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.19
Podpiranje Slovenije ni opravičilo za bombardiranje Vietnama; žensk in otrok.
Chavez2
26. 08. 2018 18.02
-3
Kjerkoli so leve vlade, države slej ko prej bankrotirajo. Evo, Grčija je dober primer, potem Venezuelistan, nenazadnje so posledice socializma trpele vse države železne zavese in seveda razpadla država Yug.
srebrnibreg
26. 08. 2018 19.01
+7
Kaj imaš iz tega, da tako brezobrazno in hinavsko lažeš? Se je grška kriza začela z začetkom vladavine levice ali jo je levica podedovala?
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.20
+1
Se vam meša? Grčijo je spravila na kolena desnica in ne levica. Uspešnost desnih vlad vidite že na Hrvaškem. V 5 letih je državo zapustilo neverjetnih 400.000 prebivalcev.
rCharles
26. 08. 2018 18.01
+1
Valda, sredozemska mentaliteta je kriva, ne pa oderuski krediti... Lepo vas prosim, da ne perete ljudem mozganov s podobnimi nebulozami! Samo Evropo poglejte kako blestimo v dolgovih, pa nismo brezdelni filozofi, tako kot poskusate Grke predstavt.
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.22
+1
Kdo blesti? Zunaj Evrope so države mnogo bolj zadolžene. Slovenija je manj zadolžena tudi od Avstrije, Nemčije, Francije, Italije, da drugih sploh ne omenjam.
Krta?a 21
26. 08. 2018 17.58
+8
Sama propaganda. Še vedno so v globoki buli.
brabusednet
26. 08. 2018 17.58
+3
kameltrajber ti sigurno veš,koliko Grkov je zbežalo v Rusijo me zanima.
Polis123
26. 08. 2018 18.00
-1
Polis123
26. 08. 2018 18.03
Sicer pa, že vprašanje samo nakazuje na to, da nimaš pojma. Beri človek, beri. Ne samo pop tw gledati.... 😉
Polis123
26. 08. 2018 17.37
+1
Preverjam, če je kak "članek" o meni napisan. :D
Polis123
26. 08. 2018 17.46
Nej? Sicer se pa katarza lahko začne, ko priznaš lastne zmote. Prej ne.
Skunk Works
26. 08. 2018 17.29
-2
Eh, grem,...se vidimo v grčiji.......(oziroma grškem scenariju kmalu)....
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.12
+1
Svečkarjem nabit dodatne davke.....zaradi škodoželjnosti do slovenskega naroda......ali še bolje....izgnat....🐪🐪🐪🐪🐪
Skunk Works
26. 08. 2018 17.14
+1
Kdo bo pa pol sploh še delal v Sloveniji in vas živel?.....a ..vidiš, na to pa nisi pomislil.....
srebrnibreg
26. 08. 2018 17.16
+5
O ti ubožček boš komaj živel. Saj pakomaj sam sebe in to z lažjo in manipulacijam na tem portalu.
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.16
-3
Sam ti pokaj....fešte bodo..😎😎😎😎😎😎😎😎
Skunk Works
26. 08. 2018 17.17
+6
Saj v Sloveniji v realnem sektorju na čisto prostem trgu ni levičarjev....Če se motim, mi napiši kak primer, kakšno ime....
Skunk Works
26. 08. 2018 17.18
+6
Skunk Works
26. 08. 2018 17.19
+3
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.19
+1
🐑🐑🐑🐑🐑🐑 pol so vsi podjetniki sđs??....pa vlade ne morte sestavt.....🐏🐏🐏
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.20
-1
Skunk Works
26. 08. 2018 17.20
+2
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.21
+0
Skunk Works
26. 08. 2018 17.21
+0
Skunk Works
26. 08. 2018 17.22
+3
Imena levih razturalcev na prostem trgu prosim!!!!!!!!
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.22
-1
Če niso levi....pol so sđs?.....pa še vedno neč z vami....
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.24
-1
Polis123
26. 08. 2018 18.24
-2
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.23
ivan res grozni
27. 08. 2018 17.24
Christi Miles
26. 08. 2018 16.51
+1
Dober članek. Grška statistika je tudi sedaj ponarejena, tokrat s pomočjo EU. Grška vladna Syriza je bila tudi za zgled naši Levici do pred leti, še njen predsednik Aleksis Cipras je prišel na njihov ustanovni kongres. Skupaj so sanjali o izstopu iz EU, osvoboditvi, o Che Guevari in o podobnih neumnih utopijah. Pod trojko so pa pokleknili kot otroci. Zanimive so tudi vzporednice z Venezuelo. Luka, le tako naprej, z vami bomo še daleč prišli
srebrnibreg
26. 08. 2018 17.05
+3
Kriza v Grčiji se je začela s prihodom Syrize na oblast ali je ona to podedovala od vlade prejšnjih let? Hvala za morebitni odgovor, če ti uspe.
Christi Miles
26. 08. 2018 17.10
+0
Srebrni, nisem rekel, da se je vse začelo pri njih. Končalo se pa je
srebrnibreg
26. 08. 2018 17.17
+4
Nisi odgovoril bistvo. KDAJ se je v Grčiji začela kriza. Z prevzemom vlade s strani Syrize ali že prej.
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.17
+5
Nič se ni začelo....vse sraje so podedovali od desnih
Christi Miles
26. 08. 2018 18.36
+0
Srebrni, Grki so imeli dosti socialističnih vlad. Dediščina se je samo nadaljevala. Leta 2009 je tudi bil socialistični predsednik, George Papandreu. Syriza je samo stara stranka z malo spremenjenim programom in nekaj novimi obrazi. Te na kaj to spominja?
Skunk Works
26. 08. 2018 16.51
+0
Lepo opisano kaj nas čaka....Me zanima, kako bodo na to odreagirali va JS, ko ne bo več tistega, kar jim pripada, saj oni menda niso nič krivi, saj oni ne povzročijo krize, to povzroči samo kapitalizem menda,...saj oni samo trošijo, kar drugi ustvarijo...
BUONcaffee
26. 08. 2018 16.36
-2
Včeraj Grki, jutri mi.
kameltrajbar
26. 08. 2018 17.14
+2