Tujina

Smrt Islamske države – bitka za zadnje metre

Bakuz, 05. 03. 2019 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Islamska država je močno zaznamovala zadnja leta in povzročila premik v razumevanju varnosti po vsem svetu. Od največje samooklicane države na Bližnjem vzhodu je ostalo le še mesto Baguz. Gre za zadnje kvadratne kilometre 'države' in v teku je bitka, ki jo bo dokončno uničila, a strah je, da bosta misel in poslanstvo živela še naprej.

Baguz je majhno mesto na meji med Irakom in Sirijo, ki je po padcu Rake, nekoč glavnega mesta Islamske države, postalo osrednje zatočišče za tisoče borcev in njihovih družin. Številni novinarji se zgrinjajo na zadnje dejanje, s katerim se bo končala ena najhujših epizod v moderni zgodovini Bližnjega vzhoda. Mohamed Rasool je te dni opisoval dogodke s postojanke kurdskih sil, ki so z vso silo pritiskali na islamistične borce. "Močna svetloba in nekaj sekund kasneje ogromna ognjena krogla, ki jo je sledil udarni val, je bila posledica bombe koalicijskih sil pod vodstvom ZDA, ki je uspešno zadela skladišče z orožjem."

Artilerijski in letalski napadi so se v zadnjih dneh izrazito povečali.
Artilerijski in letalski napadi so se v zadnjih dneh izrazito povečali. FOTO: AP

Borci Islamske države so se v prejšnjih letih šteli v desettisočih, ki so s fanatičnostjo uspeli premagati številčno močnejše vojske od Evfrata do Damaska. Danes se v Baguzu zdesetkana vojska bori zaradi lažnega prepričanja, strahu pred povračilnimi ukrepi in zapornimi kaznimi, ki jih čakajo. Borci se redko predajo, nekateri se poskušajo preobleči v civiliste in tako prečkati kurdske obrambne linije, a jih lastni poveljniki, če jih zalotijo, ubijejo. Pred kratkim se je končalo desetdnevno premirje, namenjeno evakuaciji otrok in žensk, ki so jih borci uporabljali za žive ščite vse od umika iz Rake. Na tisoče se jih je predalo, a na tisoče jih je tudi ostalo.

V Siriji in Iraku je na desettisoče 'državljanov' Islamske države, s katerimi mednarodna skupnost še ne ve dobro, kaj bi rada naredila.
V Siriji in Iraku je na desettisoče 'državljanov' Islamske države, s katerimi mednarodna skupnost še ne ve dobro, kaj bi rada naredila. FOTO: AP

Zdaj se je znova začela bitka in tokrat so vsi udeleženi odločeni, da jo bodo končali. "Še napadi na Rako in Mosul niso bili tako intenzivni in krvavi, kot so artilerijski in bombni napadi na Baguz," je Rasool zapisal za Guardian. Islamska država je ujeta med nakovalo in kladivo; z leve strani mesta pritiskajo Kurdi in koalicija pod vodstvom ZDA, na desni pa sirska vojska in Ruska federacija. "Ostrostrelci, samomorilski napadi, protitankovske rakete, vse preprečuje, da bi lahko vojske okrog njih uspešno zategnile zanko," nadaljuje Rasool.

Ozemlje Islamske države je omejeno na zadnje kvadratne kilometre.
Ozemlje Islamske države je omejeno na zadnje kvadratne kilometre. FOTO: AP

Čez dan je napredovanje zamrznjeno, v noči pa borci Islamske države nimajo premoči. Brez opreme za nočno gledanje so lahka tarča za ostrostrelce, tanke, artilerijo, helikopterje in letala. "Vsaj 160 mitraljezov, medsebojno oddaljenih po 50 metrov, pokriva obrambno črto in preprečuje umik fanatičnih borcev." V zadnjih dveh so Kurdi napredovali za več kot kilometer in zapirajo še zadnje oskrbovalne poti za ujete islamiste.

"Našli smo številne radie, po katerih smo slišali, da v vrstah borcev Islamske države vlada panika. Iščejo načine za pobeg. Po naglasih slišimo, da gre tako za Iračane kot številne tuje borce," je za Guardian povedal neimenovani kurdski poveljnik. V enklavi naj bi ostalo od 1000 do 1500 borcev in še neznano število civilistov, a teh je verjetno blizu 10.000. Bitka je še naprej težka in krvava, saj se islamski borci ne mislijo predati, borijo se do zadnjega, tudi na račun visokih žrtev med civilisti.

Z leve strani na mesto pritiskajo Kurdi in ZDA, z desne pa Sirija in Rusija.
Z leve strani na mesto pritiskajo Kurdi in ZDA, z desne pa Sirija in Rusija. FOTO: AP

Ti uporabljajo vse možne načine, da bi ustavili napredovanje Kurdov in Sircev; mine, avtomobili bombe, izdelava predorov pod linijami in samomorilski napadi so le del taktike, ki nakazuje na obupane poskuse. Med streljanjem se pogosto pojavijo ženske, oblečene v nikabe, ki za roke držijo otroke, ki bi radi prečkali obrambno črto na poti do varnosti. Streljanje se na trenutke prekine, skupino spravijo na drugo stran razbeljenih cevi in jih skrbno pregledajo, saj se pogosto med njimi skrivajo moški.

"Visoki borec iz Bosne se poskuša pretihotapiti kot civilist. Ignorira vprašanja, zapre oči in si nadene spokojen nasmeh. Zgrudi se in prevzamejo ga bolničarji, ki povedo, da ni jedel že nekaj dni in so se mu znova odprle rane," opiše dogajanje Rasool.

Število ranjenih vojakov in civilistov se zaradi agresivnosti bojev povečuje.
Število ranjenih vojakov in civilistov se zaradi agresivnosti bojev povečuje. FOTO: AP

Associated Press je opravil intervjuje z več kot 12 ljudmi in samo štirje so priznali, da bi radi zapustili Baguz. Opisovali so življenje v izkopanih luknjah, pokritih s tankimi platni, v katerih bi radi preživeli letalske napade. Na začetku bitke je bilo hrane malo, kasneje je še ta pošla. "Nismo želeli zapustit Baguza, a je kalif rekel, da morajo ženske in otroci zapustiti območje bojev. Jaz sem želela ostati. Tu je Islamska država, dežela islama," je za AP povedala 33-letna Abdul Aziz. Ženske so poslali na varno, ker so mislili, da bo bog to videl in bo pomagal borcem, ki so še ostali.

Številni otroci in tudi ženske so umirali zaradi lakote in številnih letalskih napadov, zato se je jih je veliko odločilo, da bodo poskusili srečo na drugi strani. Nekatere so izgubile može. 16-letnica, ki je v bojih izgubila štiri može, očeta, sestro in dva brata, je priznala, da so bili zadnji tedni peklenski. Hrane praktično ni bilo in sama ni jedla več kot štiri dni. Tisti, ki so zapustili enklavo, se zavedajo, da je njihova prihodnost negotova in večina bi se rada vrnila domov, a ostala v objemu Islamske države.

Ujeli so številne borce, ki jih čakajo sodišča, zapori in nekatere tudi smrt.
Ujeli so številne borce, ki jih čakajo sodišča, zapori in nekatere tudi smrt. FOTO: AP

Poraz Islamske države kot ozemeljske entitete je neizbežen in se bo zgodil v nekaj dneh, a sporočilo in poslanstvo bosta živela še naprej. Veliko borcev je uspelo pobegniti, se vrniti v svoje nekdanje države in nekdanja življenja. Islamska država je nastala kot majhna teroristična skupina, ki je bila v Iraku skoraj poražena. Njihova naloga je bil boj proti nevernikom in krivovernikom, predvsem s terorističnimi napadi in propagando. Številni strokovnjaki se bojijo, da bo Islamska država še naprej živela, v drugačni obliki, in se bo vrnila h koreninam. Bitka se bo končala, a vojna proti ekstremistom se bo nadaljevala še naprej.

Ujetih naj bi bilo še vsaj 10.000 žensk in otrok.
Ujetih naj bi bilo še vsaj 10.000 žensk in otrok. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ..
05. 03. 2019 22.53
+4
Ker se nekateri komentarji vztrajno otepajo več kot očitnih znakov, da je za vzpon teroristične organizacije Islamska država (pa ne samo te) kriv zahodni svet, v nadaljevanju prilagam nekaj izsekov intervjujev dr. Primoža Šterbenca (zainteresiranim toplo priporočam branje njegove knjige Zahod in muslimanski svet – Akcije in reakcije). Ne delam si nobenih utvar, da je IS dejansko poražena, pač pa je oslabljena, saj se je morala umakniti z okupiranega ozemlja, in kot iz zgodovine vemo, se slej ko prej te radikalizirane celice pojavijo drugje in morda v drugačni "preobleki". ............... "Dokler bodo vaše rakete pobijale naše ljudi, bodo naši noži rezali vratove vaših ljudi." To je izjavil krvnik ameriškega novinarja Stevena Sotloffa, ki je obglavil drugega ameriškega novinarja v zadnjih tednih. ŠTERBENC: Julija 1099 so križarji v Jeruzalemu pobili 30.000 muslimanov in Judov. Od tedaj so Zahodnjaki za muslimane nosilci križarskega duha, vsaka njihova intervencija pa potencialna nova križarska vojna. Tudi zaradi zaznamovanosti kolektivnega spomina muslimanov s križarskimi vojnami arabski muslimani vsako intervencijo Zahoda vidijo kot potencialni začetek nove "fatalne" vojne in kot nov izbruh neokolonializma. Posredovanje ZDA v Iraku pa je poleg tega tudi znova razvnelo spopad med šiiti in suniti ne le v Iraku, ampak tudi širše na Bližnjem vzhodu. Dr. Primož Šterbenc razlikuje štiri kategorije dejavnikov, ki so povzročili razvoj Islamske države. Prvi sta vsekakor zunanja in varnostna politika zahodnih držav. Drugi je naraščajoč sunitsko-šiitski konflikt oziroma trenutna situacija, ki krepi protišiitska stališča med sunitskimi muslimani, ki tvorijo večino muslimanov, živečih na Zahodu. Tretji dejavnik je družbeno-ekonomski položaj muslimanov na Zahodu in njihov odnos do ekonomske paradigme, ki vlada na Zahodu, to je neoliberalizem. Četrti dejavnik pa je privlačnost islamskega ideala vzpostavljanja univerzalne muslimanske skupnosti v svetu, kar implicira razglasitev kalifata s strani Islamske države. Koncept univerzalne muslimanske skupnosti ali ume pa implicira neko enotnost in moč muslimanov v svetu. ........... "Dokler bodo vaše rakete pobijale naše ljudi, bodo naši noži rezali vratove vaših ljudi." To je izjavil krvnik ameriškega novinarja Stevena Sotloffa, ki je obglavil drugega ameriškega novinarja v zadnjih tednih. ............ Julija 1099 so križarji v Jeruzalemu pobili 30.000 muslimanov in Judov. Od tedaj so Zahodnjaki za muslimane nosilci križarskega duha, vsaka njihova intervencija pa potencialna nova križarska vojna. Tudi zaradi zaznamovanosti kolektivnega spomina muslimanov s križarskimi vojnami arabski muslimani vsako intervencijo Zahoda vidijo kot potencialni začetek nove "fatalne" vojne in kot nov izbruh neokolonializma. Posredovanje ZDA v Iraku pa je poleg tega tudi znova razvnelo spopad med šiiti in suniti ne le v Iraku, ampak tudi širše na Bližnjem vzhodu. Dr. Primož Šterbenc razlikuje štiri kategorije dejavnikov, ki so povzročili razvoj Islamske države. Prvi sta vsekakor zunanja in varnostna politika zahodnih držav. Drugi je naraščajoč sunitsko-šiitski konflikt oziroma trenutna situacija, ki krepi protišiitska stališča med sunitskimi muslimani, ki tvorijo večino muslimanov, živečih na Zahodu. Tretji dejavnik je družbeno-ekonomski položaj muslimanov na Zahodu in njihov odnos do ekonomske paradigme, ki vlada na Zahodu, to je neoliberalizem. Četrti dejavnik pa je privlačnost islamskega ideala vzpostavljanja univerzalne muslimanske skupnosti v svetu, kar implicira razglasitev kalifata s strani Islamske države. Koncept univerzalne muslimanske skupnosti ali ume pa implicira neko enotnost in moč muslimanov v svetu. .......... Šestdnevna vojna (le ena od arabsko-izraelskih vojn, ki je trajala od od 5. do 10. junija 1967, in se katastrofalno zaključila za Arabce) je bila ena ključnih za razvoj političnega islamizma. Poraz v njej
Zmaga Ukrajini ..
05. 03. 2019 22.56
+3
Poraz v njej je močno vplival na to, da so se muslimani začeli v prvi polovici sedemdesetih let radikalizirati. Po porazu proti Izraelu leta 1967 so namreč muslimani ugotovili, da jih arabski nacionalizem kot sekularna ideologija ne more zaščititi pred agresivnostjo Izraela; ker pa Izrael velja za podaljšano roko ZDA, je to hkrati pomenilo, da jih niti ne more braniti pred agresivnostjo Zahoda. Zato so začeli v islamu videti ideologijo, ki naj bi jim omogočila enakopravnejši boj proti tej izraelski navezi.
Malinha
06. 03. 2019 11.03
+1
Kdor zgubi upanje, ga bo znova našel v znanosti.Obstojita dva zapisa, ki naj bi bila Mohamedova; na enem piše: "Črnilo učenjakov je bolj vredno kot kri mučenikov," kar je zelo kontradiktorno, saj v zelo veliki meri nasprotuje visokemu pomenu samih mučenikov. Zapis torej implicira samo vrednost mučenikov, nad njo pa postavlja vednost, znanost, torej 'ilm', tretjo najpogostejšo besedo v Koranu. Vrednost znanosti, nje čislanje, ki jo je muslimansko arabski svet v zelo veliki meri povzel iz starogrške znanosti (naravoslovja, matematike, astronomije, filozofije), jo bistveno nadgradil, ter jo nato prenesel v Evropo preko severne Afrike in Iberijskega polotoka, je še dandanes trn v peti krščanskemu svetu, v smislu 'le kako morejo biti pripadniki druge vere pametnejši in naprednejši od nas'. Novejša zgodovina vznik obdobja renesanse v Evropi postavlja v zgodnejši čas, saj je RKC (in z njo marsikateri njen privrženec: Petrarca, Voltaire, Thomas More, etc.) zanikal nje doprinos iz islamskega sveta. S prihodom arabske znanosti se začnejo tudi prvi zametki protiislamskega diskurza, prvotno na Iberijskem polotoku, ki se je skozi stoletja nadgrajeval, še posebno pa v zadnjem stoletju zaradi geopolitičnih interesov zahoda. Če je šlo v vseh stoletjih za znotrajislamski spopad med ločinama sunitov in šiitov, je zahod s svojim vmešavanjem, še posebno z napadom na Bagdad, le prilil olja na že tako razplamteli ogenj nasprotujočih si interesov, še posebno pa v protiislamistični diskurz. V zadnjem stoletju stopi v igro še Izrael, torej Judje, ter povišani zahodni, krščanski interesi. Zahod ne posega v islamski svet zgolj zaradi surovin, temveč prvotno zaradi nasilne vzpostavitve neoliberalnega tržnega sistema, katerega pa islam kot takega prepoveduje. - Kdor zgubi upanje, je brezupnež.
Zmaga Ukrajini ..
06. 03. 2019 20.02
+1
++++++++++++ Zelo, zelo lepo povedano. Se popolnoma strinjam.
BETONSKI
05. 03. 2019 18.59
+0
Evo ženske vidite 16 let stara pa 4 može ,je pa hitra in pridna,vi pa niti enega ne morete odpraviti. Naj živi demokracija.
Našvasan_zob
05. 03. 2019 18.17
-3
Potolčt in odpelat zravn Mccaina..
ChampionsLeague17
05. 03. 2019 17.54
+4
da jih sram ni da so povzročili vojno
Malinha
05. 03. 2019 18.02
+7
In kdo je povzročil vojno? Pa tudi, o kakšnem sramu to pišeš? Lahko malenkost razložiš?
najjana
05. 03. 2019 17.09
+24
Borci ISIS-a so razlezeni po celi Evropi zaradi izdajalskih politikov.
Thinc25
06. 03. 2019 12.13
-5
Tako imenovani borci ISIS-a (zame so teroristi) se bodo razpršili po vsej EU, kriva za to politiko odprtih vrat, za nezakonite tujce pa je ga. Merklova. Na pomlad, bo ponovno butnil naval tujcev na Balkan in nato v EU, ki se bodo po večini ustavili v Sloveniji, saj so naši severni sosedi dobro zaprli mejo, med njimi pa bodo tudi teroristi.
Supervillain
05. 03. 2019 17.06
-19
Borci IS nikakor in v nobenem primeru niso produkt od ZDA in njihovih zaveznic kdaj vam bo to jasno.??
felixkp
05. 03. 2019 17.35
-4
ChampionsLeague17
05. 03. 2019 17.56
-2
ZDA so načrtovali vso takoj po 2.svetovni vojni ..
neznanec101
05. 03. 2019 21.58
+2
TitCankar
05. 03. 2019 17.02
+45
Isisovi borci njihove neveste in potomci so necivilizarani morilski teroristi to je kužna zalega nesnaga vse te bi bilo potrebno strpati v taborišče brez možnosti da bi jo kdaj zapustili. Tako kot oni niso imeli usmiljenja tako je tudi sami niso upravičeni pričakovati koliko nedolžnih otrok mater starcev mladih ljudi družin je umrlo zaradi teh zlikovcev morilcev koliko je beguncev koliko uničenih mest infrastrukture vse to so storili ti podleži zdaj pa iščejo usmiljenje in bi se radi naselili v Evropo. Kdor to kugo podpira je isti!
felixkp
05. 03. 2019 17.37
-16
Točno identično je razmišljal Adolf.....v mislih imam tvoj komentar glede potomcev, ki so v večini še do 5 letni otroci.
felixkp
05. 03. 2019 18.23
+5
Ok 11 minusev, 11 ljudi, ki jim 5 letnega otroka ni problem zradirat.
Malinha
05. 03. 2019 22.04
+3
felix; dejansko, če si prebiral ostale islamofobijske komentarje na tem portalu, je ta še najskrajnejši. Menim sicer, da za njim stoji nek nezrel zelenec, vendar je ravno v tem stvar, kako se protiislamistični diskurz mnogo bolj razširja, kakor pa poglablja. Že v sami prvi vrstici je pet predikatov, ki preko simbolov podajajo ne samo družbeno obče neznosno nesprejemljivo, temveč v prvi vrsti posamično paranojo. Ne gre za strah, da bi vdrlo realno, temveč strah pred Drugim in drugačnim. Ta strah pred drugačnim pa ni razširjen samo na zdaj in jutri, temveč preko 'nevest', žensk, ki tudi postanejo predmet fobije, na celotno prihodnost, impliciran v 'potomcih'. Objekt, stvar, reč paranoje za katero je potrebna eksplicitna izključitev, zamejitev, v "v taborišče brez možnosti da bi jo kdaj zapustili." ...
FCL
05. 03. 2019 17.01
+26
Zob z zob, glava za glavo...gremo potamaniti te živali, niso vredni da dihajo zrak!!!
Jimi1
05. 03. 2019 16.56
+29
Upam, da ob zavzetju usmiljenja do njih ne bodo poznali... To je rezervirano za boljše ljudi, ne pa za te zveri in njihove bližnje sorodnike....
Supervillain
05. 03. 2019 16.56
-16
Malo bolje si vse preberite,da boste razumeli,če boste kaj so IS in kaj ZDA in njegove zaveznice,ki se bojujejo.Lp
Supervillain
05. 03. 2019 16.48
-12
Toliko o tem kdo je IS in ZDA in kdo se proti komu bori,ko ste tako pametni,da so borci IS od ZDA haha.Lp
Prototip
05. 03. 2019 16.48
+11
Kako smrt isisa??A niso že vsi v EU?
Supervillain
05. 03. 2019 17.10
-8
Očitno ne veš koliko jih je in kje vse so IS borci.
Talent212
05. 03. 2019 16.39
+18
Normalno, da jih je vse manj na bližnjem vzhodu, saj prihajajo v Evropo. 1/3 priseljencev pravi, da se strinjajo, da je občasno obglavljanje upravičeno, kar je zame ISIS.
aljana
05. 03. 2019 16.32
-1
Ubogi otročki
Jimi1
05. 03. 2019 16.23
+9
Sedaj jih imajo lepo zbrane na kupu, pa bi bilo smiselno ZDA-mater vseh bomb, in 2x močnejšega Ruskega "očeta" izprobati v praksi na teh Alahovih učencih in prerokih ter božjih ljudeh... Ko bodo kot nedolžni begunci v EU, bo vsakršna misel na njihovo "integracijo" prepozna.... Kirurgi bodo rezali glave, inženirji pa metali z ljudmi nagažene točke v zrak, ali pa se prekvalificirali v voznike kombijev in tovornjakov po raznih božičnih sejmih...
vertex
05. 03. 2019 16.22
+17
bravo rusi bravo asad...kaj so vpili kavbojci?asad je nelegitimen in v evropi milijoni migrantov...putin rešil evropo in sirijo
felixkp
05. 03. 2019 17.39
-8
RUGIEVIT
05. 03. 2019 18.58
+0
Kaj vsklikaš vertex če pa si bil zelo zagret ZA prihod migrantov na Slo tla! Si se prebarval mogoče Kot domobranci leta 45!?
Hrenko
05. 03. 2019 16.18
-36
Pri takšni novici pa tisti najbolj zagrizeni rusofili pogledajo vstran. Oni so mnenja, da je ZDA v bistvu ISIS in da je Rusija tista, ki se bori proti njim. Jok, brate, gliha vkup štriha, Rusija nikoli ni naredila nič, da bi "počistila" ISIS, ZDA pa. Bravo, Trump!
DKR
05. 03. 2019 16.55
+21
Supervillain
05. 03. 2019 17.14
+11
Tudi Rusija se bori proti IS ne piši neumnosti.
gnoj222
05. 03. 2019 15.47
+1
Jz vidim da je globalno in v zda najvecji problem vlada v senci, ki mahinira te konflikte okoli. Šlo naj bi za interesno skupino ki jih povezuje le ena stvar - denar. Problem je, ker niso nadzirani ne od Cie, kongresa, Bele hiše. V oddaji o videnjih NLPjev celo sklepajo da jih tej namerno inscenirajo z idejo vojne ) Brez besed..
elam
05. 03. 2019 15.35
-5
Da se mene pita..
05. 03. 2019 15.33
+57
16 letnica je v bojih že izgubila 4 može? Kakšni so to ljudje?
tron3
05. 03. 2019 15.58
+26
t 55, vprašat pejt Fajonko, Violeto, Jovevo, Lukca, Kordiša itd, oni ti bodo vse povedali, ker so najbolj seznanjeni z njihovo osebnostjo, tako dobro, da bi jih kr v Sloveniji imeli in to čim več.
Jimi1
05. 03. 2019 16.17
+19
Sklepam, da so jo "bradati" na vsaki poroki obravnavali kot "devico"...
štajerc65
05. 03. 2019 16.20
+18
Po islamu se lahko poroči mlada. Če se je s 15 leti pa ji vsake tri mesece moža ubijejo je stara 16 let pa brez štirih partnerjev. Enostavno.