Tujina

Smrtonosna narava: zaradi udarov strel umrlo najmanj 32 ljudi

Džaipur, 22. 07. 2019 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zvezni državi Utar Pradeš na severu Indije je zaradi udarov strel umrlo najmanj 32 ljudi, še več pa je poškodovanih. Ta potencialno smrtonosen vremenski pojav sicer vsako leto v Indiji zahteva več kot 2500 življenj.

Oblasti v zvezni državi Utar Pradeš se trenutno soočajo s posledicami najsmrtonosnejšega vremenskega pojava, zaradi katerega vsako leto ugasne 2500 življenj – zaradi tokratnega udara strel je v desetih mestih in okrožjih umrlo najmanj 32 ljudi. Pristojni minister Yogi Adityanath je v nedeljo izrazil sožalje družinam umrlih, upravam okrožij pa odredil, da sorodnikom čimprej zagotovijo primerne odškodnine.

Fotografija strele je simbolična.
Fotografija strele je simbolična. FOTO: Shutterstock

Udari strele niso prizanesli niti bližnji zvezni državi Radžastan, kjer so morali 26 kmetijskih delavcev odpeljati v bližnjo bolnišnico na zdravljenje. Osemnajst so jih nato kmalu odpustili, osem delavk pa je ostalo v bolnišnični oskrbi.

Že v petek pa je zaradi posledic udara strele v zvezni državi Bihar umrlo devet ljudi, med njimi osem otrok. Gre za člane socialno marginalizirane skupnosti Musahar, ki živijo pod pragom revščine in so bolje znani kot lovci podgan. Na isti dan pa je v tamkajšnjem okrožju Nawada osem otrok udarec strele med igro pod drevesom preživelo.

Udari strel so sicer v Indiji zelo pogosti, predvsem v monsunskem obdobju, ki traja od junija do oktrobra. Vsako leto po vsej državi zaradi njih umre več ljudi kot zaradi drugih ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so poplave in vročinski valovi. Nedavna raziskava je pokazala, da so odgovorni za kar 40 odstotkov vseh smrti v letih 2001 in 2014. Po nekaterih ocenah je smrtnih žrtev na leto več kot 2500.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
22. 07. 2019 14.58
+0
Zakaj zaradi boljšega pregleda in razumevanja situacije v članku ne dodate, da je indijcev vendarle že zdavnaj preko milijarde, ... aja, potem članek ne bi tako zažigal....
tarzan13
22. 07. 2019 10.56
+4
strele niso simbolične, pravilno je da je fotografija simbolična....
Dj hype
22. 07. 2019 10.51
-3
bigdick19
23. 07. 2019 08.29
+1
a ti je kdo kej naredu od indijcev? pazi se karme..