Tujina

Smrtonosni vročinski val na Japonskem

Tokio, 23. 07. 2018 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Japonskem je umrlo že na ducate ljudi zaradi nevzdržnih temperatur, ki so zajele državo. Od začetka vročinskega vala v začetku julija je smrtnih žrtev že 44, temperature pa se še vedno gibljejo okoli 40 stopinj Celzija. Vročinski val je zajel tudi Južno Korejo.

Od 44 ljudi, ki so na Japonskem umrli od 9. julija, je kar 11 smrtnih žrtev bilo v soboto. V Tokiu še vedno ostaja 38 stopinj Celzija, v bližnji Kumagaji pa so izmerili 41 stopinj, kar je celo japonski vročinski rekord.

Oblasti so izdale opozorilo tudi za otoke Honšu, Šikoku in Kjušu, temperature tam naj bi prav tako presegle 35 stopinj Celzija. Hokaido je edini otok, za katerega ne napovedujejo neznosne vročine, poroča tudi CNN. 

"Možnost za bolezni, povezane z vročino, je višja kot po navadi," opozarjajo oblasti, ki prav tako svetujejo ljudem, naj popijejo veliko vode, se izogibajo neposredni sončni svetlobi in uporabljajo klimatske naprave. 

Japonce že skrbijo poletne olimpijske igre, ki bodo leta 2020 potekale v Tokiu. Ne vedo namreč, kako bi se soočili s podobno vročino.

Po besedah analitika Joela N. Myersa, ki dela na AccuWeather, je smrtnih žrtev verjetno že okoli sto, čeprav so uradne številke manjše. "Starejši in tisti s predhodnimi bolezenskimi stanji, kot so astma in srčne težave, bodo zdaj najverjetneje imeli veliko večje težave," skrbi Myersa. "Vročinska kap, dehidracija, migrene, pomanjkanje spanja in spremembe v razpoloženju … vse to se lahko zgodi ob tako nevarni vročini. Podatki tudi kažejo, da se v takšnih razmerah zgodi več prometnih nesreč, saj je sposobnost koncentracije pri ljudeh manjša, prav tako pa so nenaspani in obremenjeni," dodaja Myers.

Brez olajšanja

Čeprav so deli Japonske, kjer so navajeni visokih temperatur, dobro opremljeni s klimatskimi napravami, jih ponekod primanjkuje in tako ljudje v času tega vročinskega vala ne najdejo nobenega olajšanja. Vladna raziskava iz leta 2017 je pokazala, da ima okoli 42 odstotkov osnovnih in srednjih šol klimatske naprave, mnogi bloki pa niso opremljeni s sistemom za centralno ohlajevanje.

V takšni vročini trpijo tudi živali.
V takšni vročini trpijo tudi živali. FOTO: AP

Na Japonskem so sicer zelo zavedni glede pretiranega uporabljanja klimatskih naprav zaradi okoljskih skrbi, vlada pa je celo vodila kampanjo ’Cool Biz*’, v kateri so spodbujali podjetja, naj imajo klime naravnane na 28 stopinj Celzija, da ne bi pretirano tratili energije. Pogosti izpadi električne energije, ki se pojavljajo od jedrske katastrofe v Fukušimi, so prav tako povod za pozive k manjši uporabi klimatskih naprav.

Vroče poletje po svetu

Tudi po podatkih ameriške Nacionalne agencije za oceane in ozračje je bil pretekli junij v povprečju eden izmed najtoplejših oziroma peti najbolj vroč v zgodovini. Večina severne poloble je že doživela vročinske vale, spomnimo samo na nedavnega v Veliki Britaniji. 

Problem v zadnjem času pa ni bila samo nevzdržna vročina, temveč vreme nasploh. Na Japonskem so se malo pred vročinskim valom soočili še s poplavami, prav tako so poplave imeli na Kitajskem v okolici Šanghaja.

Na Japonskem pa imajo prostovoljci, ki še vedno sanirajo posledice poplav, velike težave zaradi vročine, ki jim otežuje delo.

Vročinski val je sicer zajel tudi Južno Korejo, kjer so zaenkrat zabeležili 10 smrtnih žrtev, vsi pa so umrli zaradi vročinske kapi. V Seulu so izmerili do sedaj najvišjo jutranjo temperaturo, in sicer 29,2 stopinje Celzija. 

Tudi pri nas sledijo pasji dnevi, kar pa s seboj ne prinaša nujno tudi pasje vročine.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
23. 07. 2018 15.26
+1
Pri 40C smrtni primeri?!? To ni tako blazno vroce.Se je treba prilagoditi, biti v senci, veliko piti,..Ce pa ignoriras vrocino, ti pa ni pomoci.Par let nazaj je bilo pri nas vsaj 1x na teden 40C, pa ni nihce umrl.
akmt
23. 07. 2018 15.29
+1
Na fotki so v dolgih oblacilih, v dolgih hlacah...To zelo preprecuje ohlajanje...
srecnii
23. 07. 2018 13.40
+5
Tako ko mi z naravo tako ona z nami
THE ONLY ONE
23. 07. 2018 13.37
+1
Pri nas pa dež vsak dan že 2 meseca. Jupi
converse94
23. 07. 2018 13.01
-1
Naj pošljejo malo vročine sem v Slovenijo 😏
emilzapata
23. 07. 2018 11.53
+0
klima se spreminja, pri nas v Sloveniji imamo npr. podobno vreme letos kot npr v srednji ameriki, kjer so od maja pa do oktobra redki dnevi brez popoldanskega dežja, in sorazmerno toplo. Drugače pa človek brez dvoma veliko prispeva k temu. Imam cisterno 10 prostorskih metrov, kamor strežem deževnico od strehe, in zadnji nekaj let jeseni, ko jo praznim, imam 20cm saj v cisterni, ki jih je dež spral iz ozračja.