Tujina

Sneg in tornadi morijo po ZDA

Washington, 08. 03. 2008 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA se spet soočajo z vremenskimi ujmami. Medtem ko vzhod pestijo snežni zameti, se na jugu spopadajo s tornadi.

Snežna neurja so divjala vse od Arkansasa do Velikih jezer na vzhodu ZDA, zaradi česar je na tisoče gospodinjstev in podjetij ostalo brez elektrike.

Sneg je spet zagodel ZDA.
Sneg je spet zagodel ZDA. FOTO: Reuters

V nekaterih predelih Arkansasa je zapadlo skoraj pol metra snega, samo tam je brez elektrike ostalo 44.000 hiš. V Ohiu so imeli največ dela policisti in reševalci, saj so se zaradi slabega vremena zgodile številne nesreče. V sedmih urah so se morali odzvati kar 610-krat, del avtoceste pa je bil nekaj časa celo zaprt, saj je s ceste zdrsnil tovornjak. Ena oseba je umrla, potem ko je izgubila nadzor nad avtomobilom, zdrsnila s ceste in se zaletela v drog. Zaradi snega so v Ohio odpovedali številne dogodke, tudi več parad v počastitev Sv. Patrika.

Na slabo vreme pa se pripravljajo tudi v Kentuckyju, kjer so že izdali opozorilo pred naraslimi vodami. Reka Ohio je namreč v zadnjih 24 urah močno narasla, vremenoslovci pa pričakujejo, da bo do nedelje zjutraj prestopila bregove.

V divjanju tornadov je nastala predvsem gmotna škoda.
V divjanju tornadov je nastala predvsem gmotna škoda. FOTO: Reuters

Medtem pa jugovzhodni del ZDA pestijo tornadi. Več tornadov so opazili na Floridi, v njihovem divjanju pa sta umrli dve osebi. Poškodovane so bile številne stavbe, ponekod so tudi ostali brez elektrike. Ena ženska je umrla, potem ko se je na njeno prikolico podrlo drevo, druga žrtev, moški, pa je umrl zaradi elektrike – skušal je prižgati generator, ko ga je streslo do smrti.

Tudi v Tennesseeju so tornadi povzročili veliko škodo. Najbolj prizadeta območja je obiskal tudi ameriški predsednik George W. Bush.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
10. 03. 2008 06.52
Gremo narava!! Še par takih, pa se bodo mogoče zamislili!
jansa-arms
09. 03. 2008 01.37
" v njihovem divjanju pa sta umrli dve osebi." Ja kolk so pa američani v vietnamu,j. ameriki,afganistanu in iraku nedolžnih pobil? Narava nekam prepočas vrača!!
goso
09. 03. 2008 00.40
Vreme je neustavljivo in nepredvidljivo. Pika. Noben človekov sporazum mu nič ne more. Človek ni bog, da bi uravnaval vreme. Še bog ga ne more.
deattack@email.si
08. 03. 2008 18.54
mati narava poskusa sama regulirat, vzpostavt ravnotezje in popravt skodo ..
Puys
08. 03. 2008 18.23
Kaksni ljudje, taksno vreme :)
lapic3@hotmail.com
08. 03. 2008 17.22
Ja mati narava kaže zobe vse bolj in bolj, prav ZDA pa noče podpisati Kjotskega sporazuma čeprav so oni največji svetovni onesnačevalci zraka. Kar tako naprej, pa se bomo lahko spet preselili nazaj v jame.