Tujina

Cvetovi na fotografiji njegovega dekleta 'razkrili': kje in kako danes živi žvižgač Snowden

Ljubljana, 21. 06. 2018 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pet let mineva, odkar je Edward Snowden svetu razkril, kakšen nadzor s pomočjo preverjanja telefonskih komunikacij ali podatkov pri gigantih kot sta Google in Facebook, izvaja ameriška nacionalna varnostna agencija NSA. Zaradi razkritja se je moral žvižgač pognati v beg, a svojih odločitev ne obžaluje, je ob "obletnici" povedal novinarjem.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: AP
Medtem ko so Snowdna, ki je v sodelovanju z Washington Postom in Guardianom, razkril, kako pravzaprav vsa ameriška telekomunikacijska podjetja NSA zalagajo s podatki o strankah, eni častili kot žvižgača - heroja, so drugi, tudi zaradi varnostnih izzivov, s katerimi se je svet soočal v zadnjih letih, njegovo početje obsojali.

Snowden je pred ameriško roko pravice, ki bi ga, če bi ga ujela, za lep čas strpala v zapor, pobegnil v Rusijo, kar je naletelo na neodobravanje njegovih kritikov, ki ocenjujejo, da je Rusom v zameno za zaščito, izdal zaupne informacije.

Snowdnova razkritja so vodila k nekaj reformam dela obveščevalnih služb, transparentnost njihovega dela se je vsaj v začetni fazi po razkritjih nekoliko povečala, vprašanje pa je, kaj se je zgodilo po tem, ko je pozornost ljudi usahnila.

Poznavalci obveščevalnega sveta še vedno menijo, da je Snowden s svojim početjem spravil v nevarnost veliko življenj, še posebej življenja tajnih agentov. Prav tako je v času, ko Facebook, Google in še kdo sledijo vsakemu našemu koraku, težko reči, da je Snowdnovo delo dolgoročno pripomoglo k manj nadzora, se pa ta čedalje bolj, namesto v rokah vlad, kopiči v rokah tehnoloških gigantov.

Kaj pa se je v tem času zgodilo s Snowdnom? V Rusiji se je odločil za popolno izolacijo. Sčasoma so usahnila tudi njegova "Skype pojavljanja" na konferencah, ki so se okoli sveta ukvarjala z varovanjem zasebnosti in nadzorom. Prav tako je sčasoma postajal vse manj aktiven na Twitterju.

Ko je ob peti obletnici svojih razkritij govoril za Guardian, je Snowden sicer dejal, da ničesar ne obžaluje, a popolno zatišje ruskih medijev je po mnenju nekaterih dokaz, da odnosi med Rusijo in Snowdnom nekaj let kasneje niso več tako prijateljski. Britanski Daily Mail celo trdi, da imajo Rusi Snowdna dovolj. In čeprav so lani Snowdnu dovoljenje za bivanje podaljšali do leta 2020, je ta pred letošnjimi predsedniškimi volitvami, na katerih je seveda spet prepričljivo zmagal Vladimir Putin, na Twitterju oblastem v Kremlju očital, da omejujejo svobodo govora.

Putinov stroj nad tem zagotovo ni bil navdušen, širiti so se začele celo govorice, da mora Snowden živeti v Permu, kraju, zloglasnem, ker so tam v času Sovjetske zveze stala delovna taborišča. 

Večina je bila sicer prepričana, da gre za šalo, vse dokler ni zdaj njegovo dekle Lindsay Mills na Instagramu objavilo fotogravijo, na kateri duha cvetove grma, ki je v Moskvi odcvetel že pred tremi tedni, na področju Urala pa je prav zdaj v obdobju bujnega cvetenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj bolj privoščjivih kritikov medtem meni, da je imel Snowden v Rusiji končno lahko okusil, kakšna je tam "svoboda", ki jo je poveličeval v času, ko je ZDA obtoževal nadzora nad vsem mogočim. Odkar je Snowden v Rusiji, se je ta država v marsičem vrnila k preteklim vzorcem delovanja, po katerihje bila znana v času Sovjetske zveze. Putin si je priključil Krim, po svetu naj bi zastrupljal svoje nasprotnike (primer Skripal), doma obračunaval z opozicijo. Tudi tako da je njen najvidnejši predstavnik tip pred volitvami izgubil možnost, da sodeluje v volilni tekmi - ker naj bi bil skorumpiran.

Snowden bo kmalu praznoval svoj 35. rojstni dan. Da bi se uresničile napovedi nekdanjega šefa CIA, ki mu je, ko je pobegnil iz ZDA, dejal, da bo čez nekaj let "izoliran, depresiven, osamljen, zdolgočasen in alkoholik", sicer ni videti. Na redkih fotografijah, ki jih objavi njegovo dekle, ni videti "pijanskega obraza", tudi njuna zveza je preživela. Vsekakor pa je njegovo življenje zelo izolirano. 

Tudi zato, ker je medijska evforija usahnila. Če so se na začetku afere mediji tepli za fotografije Snowdna v trgovini, Snowdna ob reki, v gledališču, in je bilo življenje izven dosega "zlobne kapitalistične Amerike" zanimivo, zdaj razburljivosti ni več. Nepreverjena poročanja pravijo, da par živi v skromnem, enosobnem stanovanju, ki ga plačuje država. Vse skupaj pa poteka pod budnim očesom ruskih varnostnih sil. Še posnetek, na katerem z dekletom kuhata testenine in nima zvoka, je lahko nastal le s privolitvijo oblasti.

Lindsay Mills sebe na spletu opisuje kot svetovno popotnico, plesalko ob drogu in "super junakinjo". S svetom večinoma deli podobe sebe, zaenkrat pa so njena družbena omrežja edini vir informacij iz katerih si skušajo tisti, ki jih zanima Snowdnovo življenje, ustvariti sliko, kako žvižgač živi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vprašanje pa je, kaj se bo s Snowdnom zgodilo v prihodnosti. V Rusiji za vedno ne more ostati, o tem so bile jasne tudi ruske oblasti. Leta 2016 je Snowden upal, da ga bo takratni ameriški predsednik Barack Obama pomilostil, a se to ni zgodilo.

Z aktualnim predsednikom Donaldom Trumpom sta si v nazorih še veliko bolj oddaljena, med drugim je Snowden žalil Trumpov intelekt. Do leta 2020, ko se izteče njegova dobrodoščila v deželi Vladimirja Putina, ima Snowden še nekaj časa, da najde novo rešitev. Je pa ruski analitik Aleksandr Golts britanskim medijem dejal, kaj si on misli o Snowdnovi prihodnosti:"On je izgubljen človek."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YourFriend
03. 12. 2022 11.21
ogrožal je življenja ameriških tajnih agentov...a oni pa ne ogrožajo že praktično celi svet samo z lastnim obstankom. Ma adijo pa amerika...treba bo stopit skupaj in jo pribit na realna tla.
Viggen
22. 06. 2018 19.34
+4
Spet "novinarsko" skrpucalo o "Putinovem stroju", ki "si je priključil Krim". Kam, na tiča? Krim je razpisal referndum, odločili so se za priključitev RF, Putin si sebi ni nič priključil. Se ne spomnim, da bi o Kosovu pisali na tak način, pa tam sploh ni bilo referenduma ... 24ur ali res potrebujete tako pritlehne avtorje, ki so ali ekstremisti ali pa plačanci kavbojcev? Ali res verjamete v to, kar pišete? Če ja, ste pa res bogi ...
BUONcaffee
21. 06. 2018 15.20
+0
Tudi katalonski osamosvojitelji so podobno končali.
emilzapata
21. 06. 2018 11.54
+7
temu grmu se reče pa španski bezeg, po rusko pa siren, ja, tudi v rusiji je zelo popularen, uspeva pa tudi v Sibiriji.