Tujina

So se Rusi vpletali ali ne? Mueller zaključuje preiskavo

Washington, 23. 02. 2019 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
30

Posebni ameriški tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller naj bi bil tik pred tem, da preiskavo sklene in preda poročilo pravosodnemu ministru. To naj bi se zgodilo že prihodnji teden. Za nasprotnike Trumpa naj bi se nakazovalo razočaranje, saj newyorškega bogataša iz Bele hiše zagotovo ne bodo odpeljali v lisicah.

Posebni ameriški tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller naj bi bil glede na poročanje ameriških medijev tik pred tem, da preiskavo sklene in preda poročilo pravosodnemu ministru Williamu Barru. To naj bi se zgodilo že prihodnji teden.

Mueller naj bi preiskavo ruskega vpletanja končal prihodnji teden.
Mueller naj bi preiskavo ruskega vpletanja končal prihodnji teden. FOTO: AP

Novico je prva sporočila televizija CNN, ki je doslej v zvezi s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom nekajkrat prehitela dejstva, vendar pa so jo potem 'zagrabili' tudi ostali ameriški mediji, ki so navajali svoje neimenovane vire ter zagnali javno razpravo o tem, kaj to pomeni.

Za nasprotnike Trumpa se nakazuje precejšnje razočaranje, saj newyorškega bogataša zagotovo ne bodo odpeljali iz Bele hiše v lisicah. Smernice pravosodnega ministrstva pravijo, da proti predsedniku med mandatom ni mogoče sprožiti kazenskega pregona. To se lahko zgodi šele, ko zapusti položaj, ali pa če kongres na podlagi Muellerjeve preiskave sproži postopek za njegovo odstavitev (tako imenovani impeachment).

Nihče pravzaprav ne ve, kaj bo v poročilu

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani pravi, da je s kolegi pripravil poročilo v odgovor na Muellerjevo poročilo, torej alternativna dejstva, ki odlikujejo sedanjo Belo hišo. Nihče pa ne ve, kaj bo v Muellerjevem poročilu, saj gre verjetno za najbolj disciplinirano preiskavo v zgodovini ZDA. Urad posebnega tožilca ni dajal izjav, razen v redkih primerih, ko je bilo treba popraviti informacije v javnosti o preiskavi.

Govor Donalda Trumpa
Govor Donalda Trumpa FOTO: AP

Postopek je tak, da bo Mueller predal poročilo Barru, ki se bo potem sam odločil, kaj bo delil s kongresom. Če ne bo popolne predaje poročila, bodo demokratski kongresniki zagnali vik in krik, začeli bodo izdajati pozive na zaslišanja in vlagati tožbe. Mueller se lahko morebitnemu Barrovemu skrivanju informacij izogne tako, da objavi ves material velike porote v preiskavi. To pomeni, da se bo drama s preiskavo, ki jo Trump opredeljuje kot lažno in lov na čarovnice, nadaljevala.

Spomnimo ...

Ameriški obveščevalci so leta 2016 opazili, da se Moskva aktivno vpleta v volitve na strani Trumpa. Administracija predsednika Baracka Obame s tem ni prišla v javnost vse do konca volitev, ker se je bala Trumpovih obtožb o vpletanju v volitve. Obama je zaradi vpletanja v volitve proti Rusiji po volitvah uvedel sankcije in ji zaplenil nepremičnine v ZDA.

Trump je želel preko generala Michaela Flynna, ki je bil na kratko v novi vladi svetovalec za nacionalno varnost, ter drugih sodelavcev Obamove sankcije odpraviti, vendar mu tega ni dovolil kongres. Trump je maja 2017 odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ker ni prekinil preiskave in pustil Flynna pri miru. V pravosodnem ministrstvu ZDA je zavladal preplah zaradi bojazni, da imajo v Ovalni pisarni ruskega agenta.

Pravosodni minister Jeff Sessions se je sam izločil iz preiskave, ker je imel stike z Rusi pred volitvami. Teža preiskave je padla na pleča namestnika Roda Rosensteina, ki je z vršilcem dolžnosti direktorja FBI Andrewom McCabejem in drugimi razmišljal, kako zaščititi državo pred njenim predsednikom. Razmišljali so celo o skrivnem mikrofonu, da bi Trumpa posneli za obtožnico.

Rosenstein se je na koncu odločil, da imenuje posebnega tožilca, ki bo neodvisen od Bele hiše in kongresa. Odločil se je za uglednega republikanca, kariernega policista in nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja, da se izogne obtožbi o političnem pregonu Trumpa. Slednjega sicer to ni ustavilo, da Muellerja ne bi obtožil prav tega.

Mueller ima pooblastila, da preišče rusko vpletanje in "vsa kazniva dejanja, na katera naleti med preiskavo".
Mueller ima pooblastila, da preišče rusko vpletanje in "vsa kazniva dejanja, na katera naleti med preiskavo". FOTO: AP

Mueller je od maja 2017 z obtožnicami proti 26 Rusom med drugim potrdil ugotovitve obveščevalcev, da so se Rusi po nalogu iz Kremlja vpletali v volitve na Trumpovi strani. Obtožnice so opisale organizirano kampanjo na družbenih medijih s širjenjem laži v škodo demokratki Hillary Clinton in v korist Trumpa.

Rusi so prav tako uspešno izkoristili delitve znotraj demokratske stranke in podpornikom Bernarda Sandersa priskutili Clintonovo. Muellerjeva preiskava je odkrila tudi ruske vdore v demokratske računalnike in objavo tako pridobljene vsebine na spletni platformi Wikileaks.

O ruskem vpletanju v volitve torej v ZDA več ne bi smelo biti nobenega dvoma, vendar pa je Trump z okoli 1100 napadi na Muellerja in preiskavo ustvaril paralelno realnost za milijone svojih podpornikov, ki verjamejo predsednikovemu zanikanju.

Mueller je s preiskavo nadaljeval, ker ima pooblastila, da preišče rusko vpletanje in "vsa kazniva dejanja, na katera naleti med preiskavo". Zaradi tega bo v zaporu stara leta preživljal nekdanji šef Trumpove kampanje Paul Manafort, ki je eden od šestih Trumpovih sodelavcev ali zaveznikov, ki so priznali krivdo za razna kazniva dejanja ali prekrške v teku Muellerjeve preiskave.

Preiskava se je osredotočila na sodelovanje Trumpovih ljudi z Rusi in na predsednikove besede in dejanja, ki ovirajo preiskavo. V javnosti je za zdaj edina zveza med Trumpovimi in ruskim vpletanjem Roger Stone, ki je obtožen laganja in vplivanja na priče glede objav na Wikileaksu.

Američani so trdno na svojih bregovih glede mnenja o predsedniku.
Američani so trdno na svojih bregovih glede mnenja o predsedniku. FOTO: AP

Škoda po objavi Muellerjevega poročila je lahko za Trumpa trenutno zgolj politična. A Američani so trdno na svojih bregovih glede mnenja do predsednika. Podporniki ga bodo podpirali, ne glede na poročilo, enako velja za nasprotnike. V javnosti je namreč že več kot dovolj informacij o oviranju preiskave.

Trump je med kampanjo javno pozival ruske hekerje k vdoru v računalnike Hillary Clinton. To so storili, Wikileaks pa je vsebino objavil nekaj ur po tistem, ko je prišel na dan video Trumpovega hvaljenja s tem, da lahko ženske grabi za spolovila, če želi.

Sinu Donaldu mlajšemu je Trump poleg tega v tistem času narekoval izgovor za srečanje med njim in vodstvom kampanje z rusko pravnico v Trumpovi newyorški stolpnici, da je šlo za posvojitve ruskih sirot, ne pa za predajo negativnih informacij o Clintonovi, kar je potem priznal Donald mlajši sam z dodatkom, da informacij ni bilo kaj prida.

Od začetka Muellerjeve preiskave je medtem javno ponujal pomilostitve svojim obtoženim sodelavcem in javno napadal priče proti njemu. Po mnenju kritikov pa se je zagotovo večkrat zlagal v pisnih odgovorih na Muellerjeva vprašanja v okviru preiskave.

Muellerjeva preiskava tudi ni zadnja beseda ameriškega pravosodja glede Trumpa. Njegove posle, še preden je postal predsednik, preiskujejo zvezni tožilci New Yorka, ki jim je Mueller predal preiskavo nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena glede plačil ženskama za molk o spolnem razmerju s Trumpom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
24. 02. 2019 10.43
+2
DOBER ŽELODEC IMA TA MELANIJA VAM REČEM. KAJ JE VSE ČLOVEK PRIPRAVLJEN STORITI ZA TA LJUBI KRUHEK KAJNEDE SEVČANKA??
Karlo
24. 02. 2019 11.21
+1
Bojda zato ker je povedala da ve kako je bilo živeti v socializmu. Take je nedavno pisalo ko je sočustvovala z Venezuelskimi nasprotniki tamkajšnjega režima.
FAUSTOS1
24. 02. 2019 10.09
kaj naša sova-ica dela polovico jih ne zna niti uporabljati mobilnik-politiki se pogovarjajo z nekodiranimi napravami-kot je rekel eden naših sova agent ,da najraje čita risane kriminalke. ko pa jih kašen mlad računalničar opozori na te napake pa ga takoj aretirajo in zaprejo v tujini takšnim dajo službo, v nsa je povprečna starost cca 27 let torej sami mladi ščitijo zda pred vdori v sisteme
korintos23
24. 02. 2019 08.36
+1
Kaj norijo s totimi Rusi, volivci so bili za Hillary, 3 milijone glasov ima v plusu,mogoče so malo elektorje podkupili, to pa je v politiki nekaj čisto normalnega. Gremo naprej v nove zmage, a ne Donald?
nikhrast
23. 02. 2019 21.15
+0
Saj Mueller verjetno ne bo največji problem, sodišče v New Yorku bo večji problem za Trumpa. Potem pa demokrati v kongresu, preiskovalne komisije bodo pregledale vse, davčne pole, inavguracijo, njegove finančne zadeve, kredite..., še ko bo odletel po letu in pol bo cirkus.
korintos23
24. 02. 2019 08.37
+0
čuj nik..., ti si bližje, je toti Trump fakin ali ne?
CestniKolesar370Wattov
23. 02. 2019 20.15
+2
Kaj pa ko je Trump z republikanskim budgetom najel operativce iz UK in Rusije, da so sfejkali fisa report zaradi katerega so imeli moznost prisluskovati Clintonovi med kampanijo? Aja pomota, to je bila Clintonova skupaj z demokrati. Se spomnete ko je trump twitnil, da mu je Obama prisluskoval? 24ur je rekel... Kako ze? "trump brez vsakrsne podlage trdi..."
dannyer
23. 02. 2019 20.54
+1
to ne drži to kar pišeš je fn fisa memo je nekaj drugega da si tako naiven in verjameš pravljicam res ti ni pomoči. kar se tiče so podatki da so prisluškovali trumpo prav zapra kao nekomu drugemu sam in to nezakonito.
nikhrast
23. 02. 2019 21.07
-1
dannyer
24. 02. 2019 12.17
+1
to o clintonovi drži kaj se tiče fox news je bolj kredibilen kot nsnbc,cnn,nyt,wp ap itd.
dannyer
23. 02. 2019 19.53
+4
NYT piše da je amy klobučar jedla solato z glavnikom in se nedostojno obnašala do svojih podrejenih. ima prav naj več zavrnitev kar pomeni da osebje ne rado dela z njo. wow lepa zgodba iz NYT ki tokrat uporablja kongresne dokaze. heheh. res zanimivo da so naši mediji tiho.
nikhrast
23. 02. 2019 21.09
-1
Pa to že zdavnaj vemo, saj so to obravnavali takoj ko je napovedala kandidaturo. Pravi pa da je zelo zahtevna, da pričakuje vse najboljše od svojih delavcev.
nightifly
23. 02. 2019 18.59
+9
Brez olepsav . Neoliberalni establishment iz demokratske stranke ,ki je v bistvu vsaj 30 let delil pravico celemu svetu politicno ,ekonomsko in vojasko je leta 2016 ,novembra izgubil volitve - z naduto Hilarijo na celu . Naduto zato ,ker je bil cel ta spekter miliarderjev in globalistov ,pa tudi orozarjev v Ameriki 1000 % ,da bo Carovnica zmagala . Zmota.Ljudje so izbrali nepolitika , popolnega outsiderja ,ki je s svojim enostavnim volilnim programom preprical volilce , in zdaj dve leti ,dela vse ,da bi izpolnil obljube . Marsikaj sem ze videl kot Levicar , ali pa demokrat , toda taksne gonje vskoraj vseh neoliberalnih medijev proti Trumpu svet se ni videl . Mene je sram ,da se ameriski demokrati sploh imenujejo demokrati . Ta stranka, demokratska , je gnezdo pokvarjenih neoliberalcev , ki imajo cel svet za ovce in bedake . Moram priznati ,da sem naredil enako kot Sandersovi volilci ,ki so volili Trumpa raje kot kriminalno Hilarijo -sam sem jasno volil virtualno Trumpa ,ker nisem American . Tako kot je napovedal Obama,Hilarija in vsi gospodarji zadaj ,ki delijo miliarde kot bonboncke ,,,,se je tudi FBI , vsaj vrh te organizacije s Comey-em ,McCabeom in tozilcem Rosensteinom ter ostalimi odlocil ,da Trumpa onemogocijo z vsemi sredstvi . Se spomnite ,da sem napisal ze lani , ko sem poslusal ruske vrhunske analitike , ki so svarili javno Trumpakaj se pripravlja ,,, je zdaj vse jasno - ce se niso upali predsednika fizicno rliminirati ,so ga skusali celo prikazati kot agenta Rusije in ga kot takega obtoziti pred celim svetom . Clovek ne more verjeti . No , ze nekaj casa pa je jasno ,da bolj kot so kopali po vseh dokumentih bolj je jasno ,da je tista ,ki mora v zapor Hilary ne pa Trump . Vse vec dokumentov kaze ,da so Demokrati tisti ,ki so delovali proti drzavi . Osebno bi rad videl oba Clintona , vse iz FBI ,CIA -e , Obamo ,pa se koga v arestu , do konca zivljenja. Ze tisto kar sem v zadnjih letih prebral o Carovnici in njenem psicku Billu ,ter o vsem kaj sta pocenjala se v Arkansasu , cloveka kar pretrese . Pa se veliko materiala prihaja ven . Kar naj .
nightifly
23. 02. 2019 19.08
+9
....a se je kdo od vas vprasal , tistih ,ki tako sovrazite Trumpa , zakaj demokrati nasprotujejo Trumpu ,kii ;::: zeli povleci vojake iz Sirije ,razen nekaj sto za nadzor , iz Afganistana , celo Evropejcem pravi - naj se sami pobrigajo za svojo varnost , zeli se pogovarjati z Rusi , s S. Korejci , etc etc . ,in glej ga hudica , kar naenkrat demokrati povsod niso zato ,da bi Ameri to naredili . Trump je javno povedal , da Amerika ne zeli biti vec svet .policaj . Pa tudi to spet ni prav . Torej ? Levicarji ,ki to niste , dajte enkrat povedati ,napisati iskreno kaksno evropo bi radi ? Kje vidite Slovenijo ? Kolnete Melanijo ,ker ne preprica Trumpa o tem , da je treba Slovenijo povelicevati pred celim svetom ,in ji magari senkati par dest miliard . Meni pride kar proti ko berem vse to . Jaz pa pravim drugace ---Slovenci, vsi skupaj ,primite za orodje , zacnite garati in si ustvarite bogato druzbo , potem vas ne bo mogel nihce zaje .......ti. To je resitev .
Terezinka
23. 02. 2019 18.45
+4
Če so uspeli in pričakovali korist od Tramvaj je čisto normalno da so se vpletli. To dokazuje da je njihova ainistracija boljša od ZDA konec koncev a niso ZDA dokazano vodnjake po EU državah in prisluškoval vsepovsod. Ne sledimo se Če blesteli bi tudi Američani vplivala volitve v Rusiji ali na Kitajskem
dannyer
23. 02. 2019 18.33
+4
pred tedni je prišla komisija ven ki je jasno povedala da niso našli nič in da je to mit od demokratov jasno pa je da so demokrati sodelovali z ukrajinci in rusi a to pa ni problem prav tako goržnje one schulceve nad policistom ker so ji zapečatili računalnik katerega so oni pakistanci imeli dostop do zaupnih info in so sedaj v priporu.
CestniKolesar370Wattov
23. 02. 2019 18.20
+5
Zakaj NITI en medij ne pove kako je Muller sploh prišel v to zgodbo? Zakaj nihče ne pove kako se je sploh začela preiskava? Za ustanoviti posebno skupino za preiskavo, ki ima več milijonski proračun, ki črpa javna sredstva pač nivolj, da nekdo naredi neko anonimno prijavo. Ne ne. No, kako se je začela preiskava Trumpa, ki se je začela še preden je postal predsednik? Kdo je plačal za Carter Page FISA report? Kdo je bil udeležen v zgodbi, so demokrati ali republikanci in kdo so njihovi zakonski partnerji? Če mene vprašaš, je tole en večjih političnih škandalov v zgodovini ZDA, prav gotovo večji, kot pa tisti famozni Watergate.
CestniKolesar370Wattov
23. 02. 2019 18.14
+3
Ti jaz povem kaj bo? Popolnoma nic. Tisti najbolj zasanjani liberalci ze zdaj iscejo izgovore. En izmed njih je tudi ta, da naj bi bil tudi Muller ruski vohun hahaha. Se pol leta nazaj so mu pa svecke prizigali kot da je nek svetnik. Dejstvo pa je, da se v politiki dogaja vse najslabsega. Da se pa to dogaja, se pa potrebujejo ljudje kakrsen je Robert "imamo dokaze, da ima Irak orozje za masovno unicevanje" Muller.
Devilz Pff
23. 02. 2019 18.08
+7
hoteli so ubiti dve muhi na en mah to sta rusi in trump pa ne bodo nobeno.
Nabru3
23. 02. 2019 17.52
+8
Od danes naprej imam 5 eur kazni, če še kaj napišem in 2 eur, če grem odpret članek na 24 Ur. Tole je za ... "tist ko te trebušček boli pa mora it ven"
Nabru3
23. 02. 2019 17.49
+4
"....vendar pa je Trump z okoli 1100 napadi na Muellerja in preiskavo ustvaril paralelno realnost za milijone svojih podpornikov, ki verjamejo predsednikovemu zanikanju." A se hecate? Cel državni aparat z občutno pomočjo Deep State se je spravil na Trump-a, kar naenkrat bo pa za neuspeh preiskave kriv Trump?
Titanium
23. 02. 2019 18.11
+0
In za tvoj "deep state" imaš seveda neizpodbitne dokaze, a ne? Fox in YouTube?
nikita50
23. 02. 2019 17.37
+4
Za Jenkije je Rus sovražnik številka 1a, pa četudi bi bili vsi Rusi slepi ali gluhi, ostali svet Jenkijem lojalen pa jih posluša ne da bi preverili za kaj je ta proti Ruska kampanija v Ameriki tako pomembna. Nikoli pa mi ne bo jasno nekaj in to da so Jenkiji praktično rečeno izumili interenet, računalništvo in je v vsem tem najboljša od ostalih držav v svetu. Oni praktično lahko v vsakem času prisluškujejo vsakemu in te pri tem še gledajo iz satelita (primer prisluškovanje telefonu Merklove). To se pravi če si nekaj izumil imaš kot prvi med prvimi tudi najboljšo zaščito pred vdori v računalnike. Pa še v času volitev je zaščita in nadzor nad računalniki v Ameriki na najvišji stopnji opreza. To, da so Rusi vdirali v računalnike določenih Amerikancev je malo za lase privlečena. Ampak lov na čarovnice (Ruse) se v Ameriki nadaljuje, kot v času ko so istrebljali domorodne Indijance v Ameriki. Vprašal pa bi se, če je res, da so Rusi res tako sposobni, potem je tudi nevarno, da vdrejo v kakšne vojaške institucije Jenkijev, kjer raspolagajo z arsenalom za masovno uničevanje vsega. Iz vsega tega je jasno, da Jenkijem ne verjamem, da se je bilo kdo vmešaval v njihove volitve.
Titanium
23. 02. 2019 18.12
-1
mes
23. 02. 2019 17.32
+11
Pa kaj nakladate ,če pa se Amerikanci vpletajo v vsake volitve po celem planetu idiotizem?!!
kolbek460
23. 02. 2019 17.01
+2
Ta ni za v zapor ampak v bolnišnico če prav jeSlovenski zet .,
olimpija35
23. 02. 2019 16.51
+7
mokre sanje demokratov..naj pride še v slo malo iranske miljarde in ruske pogledat,ki se perejo prek naših levih..
za bojši jutri
23. 02. 2019 16.46
+2
Lov na čarovnice
ivanzDoba
23. 02. 2019 16.30
+3
Vse je stvar dogovora in vsaka pomoč je dobrodošla, da prideš na oblast. Tudi pomoč "sovražnika"! Problem nastane, ko ti ta izstavi račun.
nightifly
23. 02. 2019 19.10
+1
ivan ,,,se bojim, da bo Holarija dobila racun .