Tujina

Socialdemokrat Christian Kern zaprisegel kot novi avstrijski kancler

Dunaj, 17. 05. 2016 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tem, ko je prejšnji teden odstopil avstrijski kancler Werner Faymann, je danes kot kancler zaprisegel 50-letni Christian Kern iz vrst socialdemokratov. Napoveduje nadaljevanje koalicije in oživitev gospodarstva.

Avstrijski predsednik Heinz Fischer in novi avstrijski kancler Christian Kern.
Avstrijski predsednik Heinz Fischer in novi avstrijski kancler Christian Kern. FOTO: AP

Socialdemokrat Christian Kern je danes zaprisegel kot novi avstrijski kancler. Na položaju je zamenjal Wernerja Faymanna, ki je odstopil prejšnji ponedeljek. Napovedal je nadaljevanje koalicije med socialdemokrati (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP) ter nov gospodarski progam za boj proti krizi.

50-letni Kern, dosedanji prvi mož avstrijskih železnic, je s tem postal 12. kancler v povojni zgodovini Avstrije in sedmi iz vrst SPÖ.

Pred tem ga je najprej kot predsednika stranke in s tem kandidata za kanclerski položaj skoraj soglasno imenovalo vodstvo SPÖ – od 70 članov je prejel samo en glas proti. Zatem pa je že popoldne zaprisegel pred predsednikom republike Heinzem Fischerjem.

Fischer mu je ob zaprisegi dejal, da ga čaka "velika in lepa, a tudi težka in odgovorna naloga". Neposredno pred zaprisego Kerna je Fischer tudi razrešil začasnega kanclerja Reinholda Mitterlehnerja, ki je vlado vodil od odstopa Faymanna. Predsednik avstrijske republike se je obema zahvalil za njuno delo.

Še pred zaprisego se je Kern na novinarski konferenci zavzel za nadaljevanje koalicije z ÖVP. Opozoril pa je, da imata obe stranki zdaj zadnjo možnost za nov začetek. "Sicer bosta obe veliki stranki izginili s prizorišča," je dejal.

"Mi bomo ponudili roko sodelovanja, še posebej našim koalicijskim partnerjem," je izjavil Kern. Dodal je, da ima po prvih pogovorih z vodjo ÖVP Mitterlehnerjem zelo dober občutek glede prihodnjega sodelovanja. Podobno se je kasneje odzval tudi slednji in napovedal "dobro sodelovanje z novo ekipo SPÖ".

'New deal' za nova delovna mesta in gospodarstvo

Kern je tudi napovedal, da namerava Avstriji vladati z novim stilom in z novim gospodarskim programom. Napovedal je "new deal" za vzpostavljanje novih delovnih mest in zagon gospodarstva.

Želi si predvsem več optimizma v državi. "Največja gospodarska zavora je slabo gospodarsko razpoloženje," je dejal Kern.

Z "načrtom za Avstrijo" namerava, da bi državo do leta 2025 znova vrnil na "prehitevalni pas". Avstrija ima po njegovih besedah vse možnosti, da znova postane vzor v Evropi.

Zaprisega novega avstrijskega kanclerja - 3
Zaprisega novega avstrijskega kanclerja - 3 FOTO: AP

V vladi pod njegovim vodstvom bodo tudi štirje novi obrazi. Dosedanji generalni direktor združenja gledališč na Dunaju Thomas Drozda bo na položaju ministra v kabinetu kanclerja zamenjal Josefa Ostermayerja. Rektorica veterinarske univerze Sonja Hamerschmid bo postala nova ministrica za izobraževanje, dolgoletni evropski poslanec Jörg Leichtfried bo od Geralda Kluga prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, poslanka v dunajskem deželnem parlamentu Muna Duzdar, ki ima palestinske korenine, pa bo zamenjala državno sekretarko Sonjo Stessl. Zaprisegli bodo v sredo.

Na položajih iz vrst SPÖ pa bodo ostali minister za socialo Alois Stöger, obrambni minister Hans Peter Doskozil ter ministrica za zdravstvo Sabine Oberhauser, ki bo prevzela tudi resor za opolnomočenje žensk.

Kern sicer že nekaj časa velja za veliko upanje SPÖ. Avstrijci od ostrega retorika in strokovnjaka za medije, ki je uspešno saniral avstrijske železnice, pričakujejo nov zagon stranke in države.

Od novinarja, poslaneca, gospodarstvenika do kanclerja

Velja za ambicioznega in vztrajnega, medijsko iznajdljivega človeka z dobrimi zvezami, ki je "odrasel znotraj SPÖ", a se ni sprijel s strankinim aparatom.

Študiral je novinarstvo, na univerzi pa je tudi položil temelje svoji prihodnji karieri, ko je navezal stike s socialdemokratsko študentsko organizacijo. Kratek čas je delal kot gospodarski novinar, po podiplomskem študiju iz menedžmenta je pri 25 letih postal asistent tedanjega socialdemokratskega državnega sekretarja Petra Kostelke.

Kern je postal 12. kancler v povojni zgodovini.
Kern je postal 12. kancler v povojni zgodovini. FOTO: AP

Tri leta kasneje je postal poslanec in prevzel položaj vodje strankine pisarne in tiskovnega predstavnika Kostelke kot vodje poslanske skupine SPÖ. Kmalu zatem je odšel v gospodarske vode, a je ohranil stike s politiko. Kariero je najprej gradil v energetski družbi Verbund, ki je deloma v državni lasti, nato pa se je leta 2010 povzpel na čelo avstrijskih železnic (ÖBB).

Poznavalci se večinoma strinjajo, da je ta položaj opravljal dobro. Nekdaj nepriljubljenemu državnemu podjetju je vrnil sijaj, njegove z davčnim denarjem subvencionirane propadle finance pa je v veliki meri vrnil v red.

Zdaj je prevzel vodenje avstrijske vlade in stopil v čevlje Faymanna, ki je bil kancler od decembra 2008. Za odstop se je 9. maja odločil po porazu svoje stranke na predsedniških volitvah konec aprila. Na teh volitvah sta kandidata obeh vladnih strank doživela hud poraz. V drugem krogu, ki bo to nedeljo, pa se bosta pomerila svobodnjak Norbert Hofer in nekdanji vodja Zelenih Alexander Van der Bellen.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
17. 05. 2016 22.28
+1
avstrija ima nizko stopnjo brezposelnosti, eno nižjih v evropi, pod pragom revščine in socialno izključenih je manj kot v sloveniji, letos so znižali dohodnino
Jocipros
17. 05. 2016 21.30
-1
Barbika ga bo kr kritiziral...
božidar dini?
17. 05. 2016 20.06
+1
hajder for ever
Ka pa mislis
17. 05. 2016 19.57
+0
Ka pravjo nasi sektasi na socialdemokrata?
DonDonDan
17. 05. 2016 21.44
+1