Tujina

Sodelovanje po vojni

Zagreb, 10. 08. 2006 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški, srbski in bosanski tožilci bodo sodelovali pri preiskavi zločinov, storjenih med operacijo Nevihta.

Zamaskirani člani elitne vojske 4. brigade hrvaške vojske med operacijo Nevihta
Zamaskirani člani elitne vojske 4. brigade hrvaške vojske med operacijo Nevihta FOTO: Reuters
Z operacijo Nevihta so hrvaške vojaške in policijske sile od 4. do 8. avgusta 1995 osvobodile največji del takratne samooklicane Republike srbske Krajine. V operaciji je sodelovalo 200.000 hrvaških vojakov. Pred in po njej je iz Krajine pobegnila večina srbskega civilnega prebivalstva. Ocene se po hrvaških podatkih gibljejo okoli 90.000 ljudi, po srbskih ocenah pa do 250.000. Za zločine, storjene med in po operaciji Nevihta, so na haaškem sodišču obtoženi hrvaški generali Ante Gotovina, Mladen Markač in Ivan Čermak.

V Zagrebu so se sešli glavni državni tožilci Hrvaške, Srbije in BiH ter se dogovorili o nadaljnjem sodelovanju v preiskavi o domnevnih vojnih zločinih, storjenih na Hrvaškem med operacijo Nevihta. Hrvaški državni tožilec Mladen Bajić, tožilec za vojne zločine Srbije Vladimir Vukčević in glavni tožilec BiH Marinko Jurčević so soglašali, da bodo v okviru sodelovanja v tem primeru na zahtevo druge strani dostavili vse podatke in dokumentacijo, do katere se bodo dokopali v preiskavi. Vse to pa s ciljem, da se ta in drugi zločini raziščejo in krivce privede pred sodišče, so zapisali.

Bosanski Srbi so medtem vložili tožbo proti nekdanjemu poveljniku petega korpusa armade BiH Atifu Dudakoviću zaradi vojnih zločinov, storjenih med omenjeno operacijo. Tožba proti nekdanjemu poveljniku petega korpusa armade BiH Dudakoviću, ki sta jo tožilcema v BiH in na Hrvaškem vložila predsednik in premier Republike srbske Dragan Čavić in Milorad Dodik, temelji na posnetkih iz septembra 1995, ki sta jih pred dnevi objavili beograjska televizijska mreža B92 in Radiotelevizija Srbije (RTS).

Iz njih je razvidno, da naj bi svojim vojakom ukazal, naj požgejo srbske vasi v Bosanski krajini. Posnetki naj bi tudi prikazovali, kako pripadniki hrvaške paravojaške enote "Črne mambe" in bošnjaškega odreda "Hamza" pobijajo Srbe med njihovim begom.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
11. 08. 2006 08.02
There's always a reason!
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 19.35
"cesar je nag"..je menda rekel en otrok. Vojaki, ce so muslimani iz bosne so ubogi, ce so hrvaski so ubogi, srbski tudi..vsi so delali isto..MOJE MNENJE! Vojaski sistem:Pod sebe, Na sebe,V sebe! Vsi smo enaki...Ni dobrega v vojni in ni slabega..zato so vojne... Upam, da bo padel meteor na Zemljo in pocistil to nesnago imenovano civilizirani ljudje... Tudi sam sem nesnaga! Koljemo se ze vso znano zgodovino. Brez pametnega razloga!