Tujina

Slovenska stran odhaja s pozitivnimi občutki, odločitev pričakujejo v začetku prihodnjega leta

Luxembourg, 08. 07. 2019 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.Z./L.Š./STA
Komentarji
224

Veliki senat Sodišča EU v Luksemburgu je zaključil ustno obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški glede neizvajanja arbitražne razsodbe. Generalni pravobranilec bo svoje sklepne predloge v primeru slovenske tožbe glede arbitraže predstavil 6. novembra.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarec glede ustne obravnave zadržan
    00:46
    Iz 24UR: Šarec glede ustne obravnave zadržan
  • Iz 24UR: Zaslišanje zaključeno
    02:54
    Iz 24UR: Zaslišanje zaključeno
  • Iz 24UR: Šesti november bo le še ena vmesna postaja
    01:17
    Iz 24UR: Šesti november bo le še ena vmesna postaja
  • Iz 24UR: Zgodovina mejnih sporov
    05:37
    Iz 24UR: Zgodovina mejnih sporov
  • Iz 24UR: Slovenija proti Hrvaški
    00:59
    Iz 24UR: Slovenija proti Hrvaški
  • Iz 24UR: Sporna mejna območja
    02:15
    Iz 24UR: Sporna mejna območja
  • Iz SVETA: Ustna obravnava
    03:28
    Iz SVETA: Ustna obravnava
  • Iz 24UR ZVEČER: Prva ustna obravnava slovenske tožbe proti Hrvaški
    05:26
    Iz 24UR ZVEČER: Prva ustna obravnava slovenske tožbe proti Hrvaški

Generalni pravobranilec na Sodišču EU Estonec Priit Pikamäe je danes ob koncu ustne obravnave na Sodišču EU v Luksemburgu v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice neizvajanja arbitražne razsodbe sporočil, da bo svoje sklepne predloge predstavil 6. novembra.

Šele po odločitvi sodišča glede dopustnosti tožbe bo, če se bo razglasilo za pristojno, na vrsti vsebinska obravnava glede tožbenih zahtevkov Slovenije. Lahko se sicer odloči tudi, da združi končno odločitev glede pristojnosti z vsebinsko obravnavo.

Sodišče presoja hrvaški ugovor, da glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ni pristojno razsojati, ker da so meje med državami stvar mednarodnega, ne evropskega prava.

Hrvaška in Slovenija sta v ustni obravnavi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški, ki je trajala približno dve uri in pol, najprej predstavili svoja stališča. Hrvaška je ponovila, da sodišče ni pristojno odločati o tem, Slovenija pa argumente, da Hrvaška z neizvajanjem razsodbe krši pravo EU.

Menardova s pozitivnimi občutki, odločitev pričakuje v začetku 2020

Zelo nehvaležno je komentirati postopke na sodiščih, zato se bom komentarja vzdržal, je v zvezi z današnjo ustno obravnavo na Sodišču EU dejal premier Marjan Šarec. "Sodišče mora narediti svoje," je še povedal premier v Žuničih po ogledu razmer na meji s Hrvaško. Pri tem je še dodal: "Saj veste, sodišča so vedno nepredvidljiva." Odziv predsednika vlade Šarca

Slovenska agentka Maja Menard je po ustni obravnavi v Luksemburgu dejala, da je obravnava tekla zelo po pričakovanjih in da so njeni občutki pozitivni. "Bilo je zelo po pričakovanjih. Zadovoljni smo, da smo imeli priložnost svoja stališča ponovno predstaviti, tokrat pred velikim senatom, kar zadevi daje velik pomen. Je bila pa po pričakovanjih prav tako intenzivna debata z vprašanji sodnikov, ki so nam ponovno dali možnost, da damo sodnikom še nekaj dodatnih pojasnil."

O tem, ali je slovenska stran prepričala sodnike, glede na to, da je več sodnikov in celo sam predsednik senata in sodišča Koen Lenaerts izpostavljalo vprašanja v povezavi z mednarodnopravno naravo primera, je Menardova odgovorila, da so njeni osebni občutki pozitivni in da je bila obravnava dobra priložnost, da so lahko natančno odgovorili tudi na ta vprašanja.

Slovenska agentka Maja Menard in predstavnik zunanjega ministrstva Marko Vrevc.
Slovenska agentka Maja Menard in predstavnik zunanjega ministrstva Marko Vrevc. FOTO: POP TV

Predstavnik zunanjega ministrstva Marko Vrevc pa je izpostavil pričakovanje, da se bodo s hrvaško stranjo na tem sodišču še srečali, torej, da sodišče ne bo odločilo, da je tožba nedopustna. "Vsaka drugačna odločitev bi bila presenečenje," je menil.

Sodišče EU v Luksemburgu je pristojno za odločanje o tožbi Slovenije proti Hrvaški, se je odzval predsednik DeSUS in nekdanji zunanji minister Karl Erjavec. Kot je poudaril, je namreč zaradi neuresničevanja arbitražne razsodbe posredno kršeno pravo EU. "Zaradi neimplementacije arbitražne razsodbe v naravi ni določena meja med državama, kar povzroča težave, ko gre za uresničevanje evropskega prava," je dejal Erjavec. "Že ko govorimo o schengenu, je to lahko problem, če Hrvaška ne prizna, kje poteka meja po arbitražni odločbi. Podobno je na morju, ko govorimo o ribištvu," je še poudaril. Odziv nekdanjega zunanjega ministra Erjavca

V povezavi s hrvaškim sklicevanjem na 273. člen pogodbe EU kot edino možno pravno podlago za reševanje tega spora je Menardova komentirala z besedami, da to ni presenečenje, saj so to videli tudi v njihovih pisnih vlogah na več mestih.

"Ostajamo prepričani, da je to neutemeljeno, saj je to nek kvazi arbitražni postopek, ki zahteva soglasje obeh strani, naše stališče pa ostaja, da je mejni spor rešen, zato soglasja za ponovno reševanje takega spora ne potrebujemo," je dejala.

Prav ta člen je aprila lani tudi predsednik sodišča Lenaerts, ki predseduje velikemu senatu, ponudil v premislek Sloveniji, ki Hrvaško toži na podlagi člena 259. 273. člen predvideva, da članici spor sodišču predložita sporazumno.

Na vprašanje, kdaj pričakuje odločitev glede dopustnosti tožbe, je Menardova dejala, da je težko ugibati o časovnici, a da običajno traja še vsaj nekaj mesecev po mnenju generalnega pravobranilca, ki bo objavljeno 6. novembra, tako da odločitev osebno pričakuje v začetku prihodnjega leta.

Stavba Sodišča EU v Luxembourgu.
Stavba Sodišča EU v Luxembourgu. FOTO: AP

'Hrvaška poziva Slovenijo k pogajanjem o meji'

Hrvaška državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Andreja Metelko Zgombić pa je po končani ustni obravnavi o dopustnosti slovenske tožbe glede arbitraže dejala, da verjame, da bo Sodišče EU presodilo v prid hrvaškim argumentom. Na to po njenem mnenju kaže tudi dejstvo, da je sodnike najbolj zanimal mednarodnopravni vidik spora.

Ključno vprašanje je še vedno, kje teče meja med državama, šele nato je mogoče govoriti o spoštovanju prava EU, je izpostavila Metelko Zgombićeva. Razprava je bila po njenih besedah zanimiva, morda na trenutke nekoliko preveč podrobna.

Ob tem je znova poudarila, da Hrvaška poziva Slovenijo k pogajanjem o meji, saj da je le tako mogoče doseči rešitev.

Ponovili že slišana stališča

Hrvaška stališča je v angleščini predstavila odvetnica Jemima Stratford, ki je uvodoma poudarila neizmeren ponos Hrvaške, da je članica EU, in njeno zavezanost vrednotam, zapisanim v pogodbi EU, ter da se sodišča ne bi smelo neprimerno vpletati v dvostranske spore.

Ponovila je hrvaško stališče, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka pred razglasitvijo arbitražne razsodbe in da ne sprejema veljavnosti arbitražne razsodbe. Izpostavila je, da bi lahko Hrvaška sprožila spravni postopek v okviru tega procesa, a se je doslej želela temu izogniti, ker se ji zdi izpogajana rešitev boljša.

"Arbitražna razsodba ni dejstvo, kaj šele, da se izvaja na terenu. Hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava in ravna v skladu z lastnim pravom. Bistvo spora je lokacija meje, ne tolmačenje prava EU. To sodišče ni pristojno za ta vprašanja," je izjavo hrvaške odvetnice prek Twitterja povzela novinarka oddaje 24UR Suzana Perman, ki dogajanje v Luksemburgu spremlja v živo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jedro spora je tako po besedah Stratfordove lokacija meje, ne interpretacija prava EU. Dvostranski ozemeljski spori so zunaj jurisdikcije Sodišča EU, tudi če vplivajo na izvajanje prava EU. Edina možna pravna podlaga bi bil 273. člen pogodbe EU.

Slovensko stališče je predstavila agentka Menardova, ki je govorila v slovenščini. Poudarila je, da pri slovenski tožbi ne gre za vprašanje meje, saj da je to rešeno z arbitražno razsodbo, ki je dokončna, pravnomočna in samoizvršljiva; državi sta zavezani, da jo spoštujeta.

Ponovila je stališče, da Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne razsodbe o meji krši evropska pravila in politike.

Slovenija v tožbi, ki jo je vložila po 259. členu pogodbe o delovanju EU, sodišču predlaga, naj ugotovi, da je Hrvaška kršila 2. in 4. člen pogodbe EU, ki govorita o spoštovanju vladavine prave in o lojalnem sodelovanju med članicami EU. Prav tako Slovenija Hrvaški očita kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja ter direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

Sodišče je pristojno za razsodbo mednarodnega prava, če je ta potrebna za razlago prava EU, na katerega se nanaša, je izpostavila Menardova.

Sodniki presenetili tudi s provokativnimi vprašanji

Po predstavitvi stališč hrvaške in slovenske strani so sledila vprašanja sodnikov. Suzana Perman je poročala, da se je hrvaška odvetnica Stratfordova zapletala v odgovorih na vprašanja sodnikov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da je hrvaška odvetnica na trenutke delovala izgubljeno ter vsake toliko časa postregla z odgovori "Morala bi biti bolj jasna" in "Ne vem, če vam to pomaga", je prek Twitterja poročal tudi dopisnik hrvaškega časnika Večernji list Tomislav Krasnec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni pravobranilec Pikamäe je Stratfordovi postavil tudi zelo provokativno vprašanje: "Ali je za vas Hrvate pravo EU, torej prostorsko načrtovanje, schengen, ribiška uredba za vas veljavno?" Stratfordovi ni preostalo drugega, kot da odgovori pritrdilno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več sodnikov je zanimala tudi opomba v povezavi z arbitražo k hrvaški pristopni pogodbi. Gre za aneks 3 in poglavje 5, ki se nanaša na ribištvo. V opombi piše, da se navedena ribiška ureditev uporablja, ko se začne v celoti izvajati arbitražna odločba na podlagi arbitražnega sporazuma, podpisanega 4. novembra 2009 v Stockholmu.

Sodnik poročevalec v tem primeru, Britanec Christopher Vajda, je Hrvaško vprašal glede omenjene opombe k hrvaški pristopni pogodbi, in sicer v povezavi z njenim argumentom, da sodišče nima jurisdikcije.

Hrvaška odvetnica Stratfordova je v povezavi z opombo dejala, da se ne želi zavezati glede nikakršnega tolmačenja in da ta opomba zgolj opredeljuje časovni okvir uveljavitve ureditve. Gre za časovni mehanizem, pri čemer pa da ne želi spodkopavati pomena opombe, je še dejala.

Odvetnik Slovenije Jean-Marc Thouvenin je pozneje v povezavi s to opombo izpostavil, da uvaža arbitražni sporazum in vse, kar sledi iz njega, v pravni red EU in da tako pripada pravnemu redu EU.

Italijanska sodnica Lucia Serena Rossi je izpostavila, da je to res le opomba, a da je zelo pomembna in da je del primarne evropske zakonodaje, torej je kot takšna v pristojnosti tega sodišča.

Kdo sestavlja 15-članski senat?

Sodnik poročevalec je Britanec Christopher Vajda. V velikem senatu sta tudi Slovenec Marko Ilešič in Hrvat Siniša Rodin. Predseduje mu predsednik sodišča, Belgijec Koen Lenaerts.

Člani petnajstčlanskega velikega senata so poleg omenjenih štirih še podpredsednica Španka Rosario Silva de Lapuerta, Bolgar Aleksander Arabadžiev, Luksemburžan Francois Biltgen, Čeh Jiri Malenovsky, Slovak Daniel Švaby, Litovec Irmantas Jarukaitis, Francoz Jean-Claude Bonichot, Nizozemka Alexandra Prechal, Poljak Marek Safjan, Italijanka Lucia Serena Rossi in Avstrijec Andreas Kumin. Generalni pravobranilec je Estonec Priit Pikamäe. 

Kot že rečeno, slovensko ekipo vodi agentka Maja Menard, odvetnik pa je Jean-Marc Thouvenin. Hrvaška agentka je Gordana Vidović Mesarek, odvetnica pa Jemima Stratford. Tukaj sta med drugimi tudi hrvaška državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Andreja Metelko Zgombić in predstavnik slovenskega zunanjega ministrstva Marko Vrevc.

Dominika Švarc Pipan: Vprašanja ne pomenijo nujno, da vemo, v katero smer se sodniki nagibajo

"Generalni pravobranilec samo poda svoje mnenje, tako imenovane sklepne predloge, ki lahko služijo sodnikom kot opora pri odločanju, vendar sodniki na to mnenje niso vezani. To bo samo še ena vmesna postaja, preden bodo sodniki odločali o tem vprašanju," je pomen današnje odločitve generalnega pravobranilca Sodišča EU kot gostja v oddaji 24UR komentirala Dominika Švarc Pipan, državna sekretarka z ministrstva za pravosodje.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: POP TV

Nekateri sodniki so že med ustno obravnavo dali vedeti, na kateri strani so. A to po mnenju Pipanove ne pomeni nujno, da so že nakazali smer svojega razmišljanja. "Taka vprašanja so seveda običajna, tudi takšna nekoliko sugestivna vprašanja so v mednarodnem sodstvu kar pogosta, sodniki skušajo osvetliti vse podrobnosti vsakega vidika predmeta spora, ki je pred njimi. Včasih lahko postavljajo tudi dokaj provokativna vprašanja prav zato, da bi ugotovili, ali se nagibajo v pravo smer ali ne. Ne pomeni pa to nujno, da vemo, v katero smer se nagibajo." 

Sodišče je k prispevku pozvalo tudi Evropsko komisijo. V Komisiji vsebine svojih odgovorov nočejo komentirati. Po neuradnih informacijah pa naj bi pravna služba Komisije v odgovoru sodišču med drugim potrdila povezavo med neizvajanjem arbitražne razsodbe in evropskim pravom. V Evropski komisiji vsebine odgovorov ne želijo komentirati

Kako se bodo zadeve vsebinsko odvijale naprej? Lahko Hrvaška ignorira tudi odločitev Sodišča EU? Ob predpostavki, da bo sodišče ugodilo tožbenim zahtevkom Slovenije, potem bo Hrvaška obvezana, da to sodbo izvrši. Za primerjavo – za razliko od arbitražne razsodbe, kjer je bila obveznost izvršitve določena v arbitražnem sporazumu, je tukaj ta obveznost izvršitve določena v Pogodbi o EU. "Hrvaška, seveda, te pogodbe ne more zanikati in jo mora spoštovati. Gotovo se lahko zgodi, žal po izkušnjah tudi to, da Hrvaška ne bo takoj pristopila k izvrševanju tudi te razsodbe. Če pride do tega, ima Evropska komisija možnost, da sproži novo tožbo pred Sodiščem EU in predlaga finančne sankcije, ki bi jih sodišče lahko naložilo Hrvaški – bodisi pavšal bodisi periodične."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jesis1a
09. 07. 2019 18.31
-1
!!!!! KAKO STE VSI SKUPAJ NAIVNI. Kot, da ste včeraj prvič spoznali Hrvate. NIČ NE BO! Oni ne bodo priznali niti ene sodbe, niti enega sodišča, ki bo odločilo njim v škodo. Basta - pa če se CEL SVET NA GLAVO POSTAVI.
Nimasmisla
09. 07. 2019 10.36
za hrvate je edina možnost da se sodišče izreče da ni pristojno če pa bo primer obravnavalo bojo popušili na celi črti zato so pa toliko proti tem sodišču to jim je edina karta ki jo imajo
fafajonka
09. 07. 2019 08.55
+1
Odhajajo s pozitivnimi občutki???.....Potem smo že pofilali...... :-)))
vinogradnik33
09. 07. 2019 09.12
+1
Bojim se da res , glede na sestavo senata iz katerih držav so sodniki !
reaf
09. 07. 2019 08.36
+0
Stvari le niso tako jasne in za slovenijo tako ugodne, kot so nam razlagali Miro&Co. Sedaj nastopi delo za SOVO, ker prav vsi sodniki, še posebej pa predsednik senata so mi zeeellloooo sumljivi ... 🤔 Rvati pač obvladajo zakulisje!
hirajem
09. 07. 2019 08.41
+0
Kdo se bo stabo??? Ti pa Sherlock Holmes al pari
reaf
09. 07. 2019 08.45
+1
korintos23
09. 07. 2019 08.51
+0
reaf, vaš je že v Zagrebu pri Plenkoviču?
reaf
09. 07. 2019 08.59
Vaš ??? Si full zgrešil... aja zate vse kar ni orto levo, je orto desno???
Burtonnn
09. 07. 2019 08.18
+9
Skratka, naši imajo vedno dobre občutke, ko ga je treba "popušiti".
AlexReal
09. 07. 2019 08.15
+8
Skratka, spet smo ga naj..... !
User300173
09. 07. 2019 08.04
+9
Ko imajo "naši" dobre občutke, gre stvar ravno v nasprotno smer. Samo še komentar Erjavca manjka.
dule100
09. 07. 2019 07.46
+10
Popušili smo! Pozitivne so bile samo dnevnice!
Jurek Jurek
09. 07. 2019 07.59
+7
Saj nismo prvič in ne zadnjič. Imamo JAKEGA zunanjega ministra.
Vitruvio
09. 07. 2019 07.29
+7
Ali drugače povedano ; KAKŠEN FANTASTIČEN DAN !
Nimasmisla
09. 07. 2019 07.29
+0
bodimo optimisti ker kolo sreče se bo obrnilo odhaja junker in po mojem tudi plenki si bo poskrbel novo službo v eu sedaj ko nima tam še prijatelje
Jurek Jurek
09. 07. 2019 08.00
+1
Junker odhaja. S kom se bo pa naš sedaj ljubil?
Balki30
09. 07. 2019 07.20
+3
Ce pa tole spodleti....pa damo erjavca v patrijo...sj jo je ze vozu....pa juris....pa to
mijavci
09. 07. 2019 07.03
+5
Upam da bo tale Pipanova bolj pametne ven dejala kot pri Bobovniku, ko je trdila da največ Slovencev izven meja živi na Hrvaškem.
aist
08. 07. 2019 21.44
+12
Valda da odhajajo pozitivnimi občutki,potem pa spet šok in sprenevedanje ko jim Hrvati zopet stisnejo kajlo!
blazter
08. 07. 2019 21.35
+4
Hrvati. Na Jugu pa nič urejeno, meje ipd. Ampak na nas, ker pa č drugje ne upajo. Če bi l91 delovali pravilno, bi bilo pol manj žrtev, ampak oni so edini.
Covid 19
08. 07. 2019 21.31
+4
Berem komentarje in veliko je pesimističnih..Za sodišče sploh ni dvoma po moje,da bi delovalo po junckersko,če se proglasi za pristojno,kolikor sem uspel prebrati je do sedaj delovalo zelo resno,nepristransko in objektivno skrarka dobro..teh plenkojunckerskih igric se tam gotovo ne bodo šli,od njih je včasih odvisen tudi mir v evropi.Za laike vse zgleda kot dvoumno,kjer si lahko vsak razlaga nekaj po svoje,za njih pa ne,vsako besedo bodo hudičevo utemeljili.Jaz verjamem,da slovenije čisto nič ne podcenjujejo in bodo pravno obdelali tisto,kar bodo imeli na mizi,njim je točno jasno,da je te neumnosti s prisluhi zavrglo že arbitražno sodišče kot neutemeljen odstop.Odstop ti mora nekdo odobriti,ti si podpisal mednarodno pogodbo,njim pa ga razen sami sebi nihče ni.Ja, prav imate tisti,ki pravite,da bodo hrvaško politiko kmalu spoznali,širitev na balkan pa bo sizifovo delo,če jim tokrat ugodijo,v bistvu bo nemogoče,ker hrvati bi nagrabili vse zase,brez spoštovanja kogar in karkoli,to pa jim ne more več uspeti in tudi eu ne.
Fredi34
09. 07. 2019 07.11
+0
Nič ploskat. Saj se sploh ne ve če nas bodo vzeli v obravnavo.
Nimasmisla
08. 07. 2019 21.19
+0
oboji so zmagali fino
Kolodont
08. 07. 2019 20.50
+2
Če pogledamo zgodovino, ki se menda ponavlja, bodo naši "strokovnjaki" sami sebi zarili nož v hrbet... Hrvati pa se nam bodo smejali.
hirajem
08. 07. 2019 21.10
+4
Se ze smejijo. Od momenta ko so izstopili iz arbitraze pa do objave "sporazuma" so bili malo v skrbeh ko pa so sodbo prebrali e od takrat pa zurajo in se nam rezijo u fris (KAR SE TE TEME ZADEVA). Nasi nesposobnjakovici so imeli samo 1 nalogo in to ni Jorasova hisa, mlin na Muri al pa 2 gozdni parceli tam pod Sneznikom ampak 1 stvar in to je STIK SLOVENSKEGA MORJA Z MEDNARODNIMI VODAMI ali famozne T5 tocke to 25 let poslusamo... . ne dostop ne prehod ampak STIK...DIREKTNO POVEZAVO. No vsi vemo da po AS nimamo stika ampak prehod cez neki koridor v HRVASKEMmorju v katerem veljajo posebna pravila in tam pac nic drugega kot plut skozi nesmemo... AS nam je dal neka vec PZ pa to je smesno glede na to koliko morja imajo da bi jih to bolelo. Zascitilu so svoj interes to je da Slo ne prekine njihove morske meje z ITalijo in da ne dostopu do mednarodnega morja po svojih vodah...torej ni eksploracije morskega dna (lpg, nafta, eko cone ipd).. SRAMOTA je nasa se toliko vecja da so nas dobili v varanju in to obznanili celem svetu mi pa se ob porazu se vzigamo da so oni kao balkanci. Na koncu pa bodo vse mirno sprejeli samo zamenjali bodo za veliko vec koristi njim kot nam (oecd, sengen, euro ipd). Niso naivni da AS sprejmejo preden vse skupaj dobro ne unovcijo. Vse to zdaj kar se dogaja se dogaja kar se Hrvatov tice za visje dobro. Dokaz je da se mi penimo in smo besni njim pa se lagano j*be
hirajem
08. 07. 2019 21.18
+2
Sploh so bili izsiljeni z arbitrazo v zamenjavo za EU clanstvo. Oni so 25 let pozivali na meddrzavno sodisce kamor se nam ni slo(a kdo ve zakaj) in zdaj ko jih caka oecd, schengen, euro ipd jim ne pade na pamet da prvo sprejmejo AS in potem da jih SLO ob vsakem naslednjem soglasju (scengen, oecd,euro) blokira zaradi razlicnih sporov, potreb, zelj ipd. Hrvati so politicno mpcnejsi njihovi politiki imajo boljso strategijo kar se zunanje politike zadeva. Nasi se obnasajo izsiljevalno in to vsi vedo. Mislite da EU ni jasno da je SLO izsilila HR v zvezi arbitraze. Mislite da jim ni jasno da bo SLo ponovno izsiljevala CRO ob prvi priliki??? Ne bit naivni
marker1
09. 07. 2019 07.25
+3
Ne posplošuj tezo o izsiljevanju. Naša država je hotela urejene meje, preden bi šla Hrvaška v EU. Za mednarodno sodišče je Hrvaška navijala pozneje.
hirajem
09. 07. 2019 09.02
+2
Ne govori neumnosti in ne nakladaj na pamet. Hr od samega zacetka spora okrog meje zagovarja meddrzavno sodisce, Slovenija pa razna fleksibilna sodisca. Po striktnem mednarodnem pravu je od samega zacetka jasno da od odprtega morja ne bo nic zato PA TO TEMO UREJA POLITIKA IN NE PRAVNIKI KAPIS? Edino sanso za dosego cilja STIK Z ODPRTIM MORJEM SLO MORJA V TOCKI 5 V SEVERNEM JADRANU je bilo sodisce ki bo sodilo pod drugacnimi pogoji kot jih uposteva striktno meddrzavno sodisce oz. Sodisce o pravu morja. Ko je HR zelea vstopit v EU jo je SLO blokirala v 14 poglavjih in pogoj za deblokado je bilo barantanje z ozemljem na arbitraznem sodiscu pod posebnimi pogoji (pravicnost, zgodovinsko ozadje, politika bla bla.. ). Torej Slovenija je AS dobesedno izsilila in HR je ta AS morala sprejeti ce je zelela v EU. Seveda je HR vabila SLO na medrzavno sodisce vendar je SLO stran to kategoricno zavracala, EK pa je to komentirala da dvostranske zadeve niso pod njihovo ingerenco. Zdaj pa ko ke prislo do zastoja siritve zaradi blokade Slo proti Hr je EK posredovala in nagovorila da se sprejme AS na nacin da se doseze WIN WIN situacija za obe strani. Hrvati so nas dobili in objavili prisluhe celem svetu in pritisnili na sodisce katero je samo odlocalo o svoji napaki. Seveda samo naivnez je verjel da bo sodisce samo sebe pokopalo tako da so zamenjali sodnike in nadeljevali sojenje na nacin da SLOVENIJA NI DOBILA KAR JE ZAHTEVALA. TOREJ DOSTOP PO SVOJIH TERITORIJALNIH VODAH DO TOCKE 5! PIKA Gasi internet to je to pika konec stop
hirajem
09. 07. 2019 09.06
+2
In ja. pogoj za vstop v EU ni resena meja. Tako da smo si na jasnem. Ko je po Poljska vstopala v Eu jo Nemcija ni blokirala kljub 500km neresene meje med njima. Samo za info ta meja se danes ni dokoncno utrjena. Torej ce pogojujes resitev meje na sodiscu ki ni meddrzavno ampak politicno v zamenjavo za pass v EU a to ni pogoj da bi pristopil izsiljujes. Pika stop to je to.
ivanveliki
09. 07. 2019 09.44
Hrvaška je predlagala Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu katerega pa so se slovenski politiki bali kot hudič križa.Tudi Mirči je pred kratkim priznal,da bi tam pa je SLO gladko "popušila" in je rajši izsilila arbitražo.Rezultat pa je znan.
nnanna
08. 07. 2019 20.49
+3
hrvati so nas še vedno nadmudrili. lepe počitnice na jadranu za tiste, ki bodo o tem odločali........
Sentis
08. 07. 2019 20.40
-3
A smo vsaj poslali nekoga tja, ki obvlada angleško? Da si vsaj nismo spet naredili sramote pred celo Evropo.
MladostNiNorost
08. 07. 2019 20.41
+9
si bral clanek, ves kaj o tej temi? ocitno ne
Jurek Jurek
09. 07. 2019 08.07
+2
Ja, kar nekaj politikov smo imeli in jih še imamo ko popolnoma "obvladajo" angleščino, kot na primer: Kučan, Bratuškova, Šarec itd...
brezcasni
08. 07. 2019 20.28
+5
če bi slovenska politična elita prodala vse občutke bi bila Slovenija kot Dubai v smislu razcveta in blišča,tako pa nimajo ne znanja,ne volje,ne predrznosti in ne obveznosti do sebe in drzavljanov ki so jih postavili na ta mesta....da ne bodo pozabili da je to le njihova začasna funkcija in dolžnost in ne prioriteta.....ker rodili so se kot vsi, smrkavi pod nosem....