Tujina

Sodišče odločilo: Trump z blokiranjem kritičnih komentatorjev kršil ustavo

New York, 23. 05. 2018 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Donald Trump je z blokiranjem računov komentatorjev, ki so bili na Twitterju kritični do njegove politike, kršil pravico do svobode govora, je odločila okrožna sodnica v New Yorku.

Sodnica Naomi Reice Buchwald je v odločitvi zapisala, da mora Trump oziroma njegovi podrejeni, prenehati s prakso blokiranja komentatorjev, ki so v svojih komentarjih na družbenem omrežju Twitter kritični do njegovih političnih odločitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tožbo je julija lani vložil inštitut Knight 1st Amendment z univerze Columbia skupaj s sedmimi uporabniki Twitterja, ki zaradi blokade ne morejo videti Trumpovega profila @realDonaldTrump, sodnica pa je zapisala, da zadošča ugotovitvena sodba, saj da »noben vladni uradnik, vključno s predsednikom, ni nad zakonom.«

Trumpovemu računu, ki ga je odprl leta 2009, sledi več kot 50 milijonov ljudi.

Na zaslišanju je sodnica Trumpu predlagala, da kritičnim komentatorjem raje samo onemogoči komentiranje, kot pa da jih blokira in s tem prepreči dostop do svojih objav.

Po poročanju ameriških medijev se pravosodno ministrstvo in državni odvetnik na sodbo še nista odzvala, so se pa zato oglasili na inšitutu Knight. Njihov izvršni direktor Jameel Jaffer je v izjavi dejal, da je organizacija zadovoljna z odločitvijo sodnice: »Predsednikovo blokiranje kritikov na Twitterju je neustavno in škodljivo, zato upamo, da se bo s to sodbo končalo.«

Donald Trump je z blokiranjem uporabnikov na Twitterju kršil prvi amandma ameriške ustave.
Donald Trump je z blokiranjem uporabnikov na Twitterju kršil prvi amandma ameriške ustave. FOTO: AP

Odvetniki pravosodnega ministrstva so ugovarjali, da gre pri tem za Trumpovo posebno pravico, enako kot če v sobi polni ljudi, nekaterih ne želi poslušati. Sodnica Buchwald je v odločitvi zapisala, da je Twitter javno mesto in da »predsednik Trump od izvolitve dalje račun @realDonaldTrump uporablja kot predsedniški in ne osebni.«

Na zaslišanju je sodnica Trumpu predlagala, da kritičnim komentatorjem raje samo onemogoči komentiranje, kot pa da jih blokira in s tem prepreči dostop do svojih objav. Državni odvetnik se je strinjal, da se bo Trump s tem izognil tvitom, ki jih ne želi brati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
23. 05. 2018 22.31
+2
...isti kriminalc, kot naš pukeljn...
CyberWorm90
23. 05. 2018 22.01
+8
swašta kaj naj rečem : ))) pr men so na kurah kršli ustawo najmanj ene 45698 krat k so mi brisali komentar : )))
MKII
23. 05. 2018 22.21
+3
MKII
23. 05. 2018 22.22
+2
Narobe dečko. Trumpek je brisal račune uporabnikov, tebi pa samo komentarje. Razlika je ogromna.
CyberWorm90
23. 05. 2018 22.28
+0
ločiš razliko med brisanjem računa al pa blokado računa uporabnika? : ))) trump nemore zbrisat račun uporabnika na twitterju ga lohka sam blokira : ))) račun oz. account na twiterju lohka zbriše sam administrator twitterja itd : ))) drgač pa je to njegou račun njegowa prawila : ))) al pa naj twitter umekne možnost blokade uporabnika itd : )))
MKII
23. 05. 2018 22.34
+1
Blokiran račun je de-facto isto kot izbrisan 😜
MKII
23. 05. 2018 22.34
+0
Seveda da Dump ne more brisati računov saj ni on Twitter.
CyberWorm90
23. 05. 2018 22.37
-1
widm da ti še wedno ni jasno kaj je zbrisan račun al pa če ti jst blokiram računa na facebooku itd : ))) ti še wedno lohka komentiraš pr drugih itd : ))) sam pr men si zbrisan oz. blokiran : ))) če ti pa komplet račun zbriše admin pa lohka komentiraš sam še na instagramu itd : )))