Tujina

Sodišče odločilo v prid Davorju Dragičeviću: kazni zaradi razžalitve ne bo plačal

Banjaluka, 07. 12. 2019 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodišče v Banjaluki je kot neutemeljeno zavrnilo tožbo Đorđa Rađena, lastnika hiše, ki naj bi jo David Dragičević po besedah policije oropal, tik preden je umrl, zoper Davorja Dragičevića. Zaradi škode, ki naj bi jo ta s klevetanjem povzročil njegovemu ugledu, je od njega zahteval 5.000 konvertibilnih mark (2500 evrov).

Đorđe Rađen je lastnik hiše, ki naj bi jo po trditvah policije oropal David Dragičević, tik preden je umrl. Njegov oče Davor Dragičević je po Davidovi smrti Rađena javno večkrat označil za lažnivca, češ da je policiji prijavil krajo hiše, ki se v resnici sploh ni zgodila. Trdnih dokazov za te trditve namreč nikoli niso predložili. Rađen je Dragičevića nato tožil, češ da je z obtožbami, da laže, njegovemu ugledu in časti povzročil nepopravljivo škodo.

"Moj sin je po njihovih besedah kar 50 minut ropal na pogled najbolj revno hišo v soseski – edino brez fasade –, pri tem ni zbudil ne lastnika ne njegovega psa, iz hiše je odnesel slabši prenosni računalnik, kot ga ima doma, ključe in ščipalec za nohte, šel na burek, nato pa naredil samomor v potoku," je v ekskluzivnem pogovoru za 24ur.com dejala tudi Davidova mama Suzana Radanović.

Davor Dragičević se še vedno bori, da bi resnica o smrti njegovega sina Davida prišla na dan.
Davor Dragičević se še vedno bori, da bi resnica o smrti njegovega sina Davida prišla na dan. FOTO: AP

Sodišče je v obrazložitvi navedlo, da je sicer nesporno dejstvo, da je Davor Dragičević Rađena po smrti svojega sina javno večkrat označil za sostorilca umora, a da je treba upoštevati tudi okoliščine, v katerih so bile te besede izrečene, in dejstvo, da je Rađenovo ime dejansko bilo omenjeno v uradnih policijskih dokumentih, poroča Klix.ba.

Po oceni sodišča Dragičevićeve besede predstavljajo njegovo mnenje, ki ga je oblikoval na osnovi razpoložljivih podatkov med preiskavo sinove smrti in v luči njegovega nezadovoljstva z delom pristojnih inštitucij. Poleg tega je treba upoštevati, da se takšni izrazi nanašajo na zadevo v javnem interesu in ne na zasebno življenje Rađena in da je besede izrekel oče umorjenega mladeniča, ki ga je to kaznivo dejanje neposredno prizadelo – v času, ko so v javnosti krožile nasprotujoče si informacije o primeru, ki še danes ni rešen, so navedli.

Sodnica Ana Popadić je pojasnila, da je treba upoštevati, da je bilo tožilčevo ime v danem času povezano s primerom, saj so rop njegove hiše pripisali pokojnemu Davidu, da je bil omenjen tudi v uradnih policijskih poročilih in da je Branislav Borenovič, ki ga tožilec v postopku niti ne izpodbija, na sodišču pričal, da je po naročilu policistov zbral posnetke nadzornih kamer, ki bi lahko služili kot dokaz v preiskavi umora, da je bil na policiji in tožilstvu večkrat zaslišan in je dvakrat prestal poligrafsko testiranje v zvezi s preiskavo Davidovega umora.

"Glede na vse to je obtoženi sklenil, da je tožnik vpleten v umor njegovega sina. Ker gre za očeta žrtve, je razumljivo, da v tistem času in glede na vse okoliščine ni bil sposoben povsem objektivno izraziti svojega mišljenja, upoštevati pa moramo tudi njegovo psihično stanje v času, ko je besede izrekel, na kar je vplivala bolečina ob izgubi otroka in dejstvo, da po dolgem času ta primer še vedno ni rešen. Zaradi vsega tega je bil prepričan, da so vse osebe, ki se jih omenja v postopkih in med katerimi je tudi tožnik, odgovorne za njegovo smrt," še piše v obrazložitvi.

Strpnost do stališč posameznikov je pomemben sestavni del demokratičnega političnega sistema, je še opozorilo sodišče.

Spomnimo

Rađen je policiji prijavil, da je v noči, ko je David umrl, nekdo oropal njegovo hišo na naslovu Velibora Janjetovića v Banjaluki, pristojni pa so za to dejanje javno okrivili pokojnega mladeniča. Pozneje se je izkazalo, da je pri ravnanju pooblaščenih uradnikov v preiskavi prišlo do določenih nepravilnosti in da za navedene trditve ni trdnih dokazov. Ob tem so številni državljani izrazili dvom v ravnanje pristojnih organov v tem postopku, kar je sprožilo obsežne polemike v javnosti, tako da so o okoliščinah primera razpravljali tudi na sejah Narodne skupščine Republike Srbske, državljani pa so se vsak dan, dokler jim oblast tega ni prepovedala, zbirali na protestih na trgu Krajine in pozivali k odkritju resnice.

Rađen ima zdaj 15 dni časa za pritožbo, plačati pa bo moral tudi sodne stroške v višini 924 konvertibilnih mark (460 evrov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srdjaan Jovanovi?
07. 12. 2019 20.30
-1
Dobro ve kdo mu placuje..
mbtukaj
07. 12. 2019 15.26
+2
Kaj nas briga južno od Kolpe.
HumanNOTsheep
07. 12. 2019 14.36
+4
Kako hitro se gre na "1945" nivo .... samo en članek iz "bosne" pa je cela štala ..... kako so vam lepo vrastli sovraštvo preko vseh teh let .... 90% vas komentatorjev se pa večinoma samo ponavlja kot ena bolana papiga. Argumenti so vam pa na nivoju slovenske politike ... in dokler se vi kregate z bu-sanci pa migranti pa lgbt skupnostjo je slovenija prodala vsa pomembna podjetja za drobiž ..... kot tudi 24ur kateri je lastnik warner bros iz ZDA za katere bi se lahko reklo da so majstori manipulacij ..... in še kako so vas zmanipuliral jaaaoooooooo ..... če že seješ sovraštvo ga vsaj usmeri tam kjer je potrebno ne pa tam ko ti rečejo !!!
Christi Miles
07. 12. 2019 14.29
-11
Preveč kenja ta Davor že. Lohk je srečen, da ni tudi on že poniknil
natolcevanjenapolno
07. 12. 2019 14.48
-5
hayo72
07. 12. 2019 14.29
+2
Kaj se ni ta hvalil da ima dokaze da bo zrušil oblast očitno lajanje v prazno
TOX6
07. 12. 2019 14.02
-4
a to spet neke novosti iz neke imaginarne regije-bingo Yugoslavije ni več ?? aja in jo nikoli več ne bo!!!!!
HumanNOTsheep
07. 12. 2019 14.25
+5
Ko prebiram tvoje stavke si mislm da rabiš nujno medicinsko pomoč ....Nikoli ne poveč nič pišeš pa veliko ....
Capo dei Capi - novi profil
07. 12. 2019 13.52
-21
Davor Dragičević je v Republiki Srpski(kmalu samostalna) iskan zaradi izgredov njegove skupine Pravda za Davida, kateri so bili posledica, do so bile vse božično novoletne prireditve v Banja Luki odpovedane(mesto je utrpelo multi-miljonsko škodo) in zato, ker je pozival na posilstvo hčeri in na umor sina notranjega ministra RS... Če hočete vam lahko nalimam povezave do uradnih obtožnic tožilstva RS. :)
frnandl
07. 12. 2019 15.48
+7
JOKS klub
07. 12. 2019 13.12
+8
a vidva primitivca spodaj ne vidita da je novica pod rubriko "TUJINA" !!!!!!!!!
pejdspat
07. 12. 2019 13.12
+7
Davor svaka čast, borec za pravico! Ne daj se mafiji pokvarjeni
Samo gasssss...
07. 12. 2019 12.53
-10
V Sloveniji kaj novega?
Samo gasssss...
07. 12. 2019 14.34
-3
Frbezar
07. 12. 2019 12.51
-4
A to je za naslovnico ???????
pejdspat
07. 12. 2019 13.16
-5