Tujina

Nasveti Slovencem na Tajskem

Bangkok, 02. 12. 2008 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovencem, ki so ostali na Tajskem, zunanje ministrstvo svetuje, naj si čim prej poskušajo zagotoviti sedež na letalu. Objavili so tudi nekaj številk, kamor se lahko obrnejo po pomoč.

Protestniki se bodo z bangkoških letališč začeli umikati v sredo ob 10. uri po lokalnem času.

Predstavniki tajske opozicije so sporočili, da bodo po tednu dni končali z zasedanjem dveh letališč v Bangkoku. Na tisoče tujcev bo tako vendarle lahko odpotovalo domov, prva potniška letala pa naj bi iz tajske prestolnice poletela že v četrtek. Vendar pa tega na največjem mednarodnem letališču v Bangkoku niso potrdili. Sporočili so le, da se bodo o tem, kdaj bodo letala lahko vzletela, odločili v sredo. Njihova predhodna navedba, da bo letališče zaprto do 15. decembra, pa, kot kaže, ne drži.

Protestniki pred ustavnim sodiščem. Zahtevali so čim hitrejšo razsodbo o prihodnosti premierjeve stranke in jo tudi dočakali.
Protestniki pred ustavnim sodiščem. Zahtevali so čim hitrejšo razsodbo o prihodnosti premierjeve stranke in jo tudi dočakali. FOTO: Reuters
Na Tajskem je še vedno 18 slovenskih turistov, ki ne morejo v domovino. Na njihove očitke, da jih je zunanje ministrstvo med krizo pustilo na cedilu, pa v Mladiki odgovarjajo, da so storili vse, kar je v njihovi moči. Ob tem zagovarjajo tudi častno konzulko na Tajskem, čeprav po pričevanju turistov zanje ni storila ničesar.

Koliko ljudi ne more zapustiti Bangkoka, ni znano, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo celo 250 tisoč.
Vse države, tudi Slovenija, dajejo svojim državljanom enake nasvete, in sicer naj si pri letalski družbah, s katero so pripotovali, čim prej zagotovijo prostor za nazaj. 

Informacija o razmerah na Tajskem in nekaj kontaktnih številk letalskih družb.

Več letalskih družb (Lufthansa, SAS, Austrian Airlines, Finnair, KLM, Air France, Alitalia) je že vzpostavilo nadomestne lete z drugih tajskih letališč, skrbijo pa tudi za prevoz potnikov do njih, sporoča MZZ. Težave se po njihovih informacijah še pojavljajo pri nekaterih letalskih družbah, predvsem tistih, ki letijo prek Združenih arabskih emiratov in še niso priskrbele dodatnih letov.

Potovanja na Tajsko MZZ še vedno odvetuje. Ob tem pa vse, ki potujejo v lastni režiji kamor koli po svetu, pozivajo, naj se javijo, preden odidejo na pot. Za to je na spletni strani ministrstva na voljo poseben obrazec. 

Potnikom, ki zaradi nastalih razmer po 25. novembru ne morejo zapustiti Tajske, tajsko Ministrstvo za turizem ponuja pomoč pri namestitvi – informacije so na voljo na kontaktnih tel. št. + 66 (0) 22 819 496 (Thai Hotel Association) in +66 (0) 23560720 (klicni center tajskega Ministrstva za turizem) ter na spletnih straneh Tajske turistične organizacije.

Premierja izgnali iz politike

Zunanje ministrstvo potovanja na Tajsko še vedno odsvetuje. Slovenski državljani, ki so že tam, pa se po pomoč lahko obrnejo na Veleposlaništvo Republike Francije (tel.: 00 33 1 535 91 100) oziroma na tamkajšnjo krizno celico (tel.: 00 66 2 657 51 06), ki v Bangkoku deluje 24 ur na dan. Za pomoč lahko zaprosijo tudi slovensko častno konzulko (tel.: 00 66 2 234 76 37) oziroma katero od predstavništev držav članic EU v Bangkoku.

Z odločitvijo o koncu protestov so se nasprotniki vlade odzvali na zanje ugodno razsodbo ustavnega sodišča, da se morajo premier in vodja Stranke moči ljudstva (PPP) Somčaj Vongsavata ter številni njegovi tesni sodelavci za pet let umakniti iz aktivne politike, stranko pa razpustiti. Enaka usoda je doletela tudi dve koalicijski partnerici, ki sta bili prav tako vpleteni v prevaro na lanskoletnih parlamentarnih volitvah. Tajsko vladajočo koalicijo sicer sestavlja šest strank.

Poslanci PPP pa lahko ohranijo mesta v parlamentu in v primeru ustanovitve nove stranke oblikujejo vlado. To je že napovedal nekdanji minister Jakrapob Penkair. Dejal je, da so njihovi člani odločeni, "da gremo naprej in iz večine, ki jo imamo, sestavimo novo vlado". Sedanja bo namreč odstopila, že v ponedeljek pa naj bi člani PPP domnevno iz svojih vrst izbrali novega premierja.

Parlament ga mora izbrati v 30 dneh, v vmesnem času pa bo njegove naloge opravljal Vongsavatov namestnik Čaovarat Čandeerakul.

Premier bo navaden državljan

Jezni pristaši vlade
Jezni pristaši vlade FOTO: Reuters

Na novinarski konferenci v Čang Maju na severu države, kamor se je zatekel po zasedbi dveh glavnih letališč v Bangkoku, je Vongsavat dejal, da razsodba zanj ni problem, saj ni delal zase.

S pomočjo ustavnega sodišča so vsaj trenutno izpolnjene vse zahteve protivladnih protestnikov, kar pa ne pomeni konca politične krize, ki se vleče že tri leta, trdijo analitiki. Vse namreč kaže, da bo na oblasti ostala ista politična opcija. Ljudska zveza za demokracijo (PAD), ki vodi protestnike, premierju vseskozi očita, da je vlada pokvarjena, poleg tega naj bi bil sovražen do monarhije. Obtožujejo ga zlorabe pooblastil v času mandata, prepričani pa so tudi, da ima s svojimi zavezniki skriven načrt za prihodnost monarhije, ki je trenutno pod velikim vprašajem. Vongsavat naj bi bil po mnenju njegovih nasprotnikov zgolj namestnik svojega svaka, nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki pa je v izgnanstvu v tujini. Zaradi vsega tega so zahtevali njegov odstop, pa tudi odstop celotne vlade in razpustitev parlamenta.

Eksplozija granate

Le nekaj ur pred odločitvijo sodišča je na letališču Don Muang, enem od dveh, ki jih zasedajo protivladni protestniki, eksplodirala granata. Umrla je ena oseba, 22 pa je ranjenih. To je bil že tretji tovrstni napad na protestnike na tem letališču.

Doslej je bilo v bombnih napadih ter v spopadih med policijo in protestniki v Bangkoku v zadnjih mesecih ubitih že sedem ljudi, veliko je bilo ranjenih.

Velika škoda za Tajsko

Protestniki premierja Vongsavata obtožujejo korupcije.
Protestniki premierja Vongsavata obtožujejo korupcije. FOTO: Reuters

Zasedba letališča pomeni hud udarec za tajsko turistično industrijo, ki je ena od najpomembnejših panog v državi. Po nekaterih ocenah jo to vsak dan stane sedem milijonov dolarjev.

Za tajsko gospodarstvo pa je hud udarec tudi dejstvo, da so na tleh tovorna letala. Ocene škode: več sto milijonov dolarjev.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
03. 12. 2008 11.55
snojlu: ce bo uspelo letalskim druzbam do takrat vse backloge odpraviti. Volitev se 3 mesece ne bo, od takrat pa bo se kak mesec ali 2 trajalo, preden nova vlada (z istimi obrazi, sem preprican) spet poskusa spremeniti ustavo, tako da naslednjih 6 mesecev ne bo nic. Pa tudi PAD mislim, da je dobil lekcijo in si ne bo vec upal letalisc napadati, ker jih je ravno to stalo vecino podpore. Torej mislim, da se ta scenarij ne bo vec ponovil. Ce pa ze bodo kaksni protesti, bodo pa vec ali manj omejeni na vladna poslopja v Bangkoku. Bon Voyage
snojlu
03. 12. 2008 10.19
Tomaz, torej mislš, da se bo 23. dec varno odpraviti v vaše konce? (zavedam se relativnosti vprašanja). Hvala!
gospakatja
03. 12. 2008 09.01
bravo predstavnica, kako pronicljivo priporočilo: čimprej si zrihtaje sedež na letalu! za kaj, hudiča, pa vas plačujemo, če v trenutku stiske niste na razpolago, gospa blokar drobnič?
Tonček Balonček
03. 12. 2008 08.47
Še dobro, da jim svetujejo naši strokovnjaki z MZZ, sicer ti naši turisti sploh ne bi iskali sedežev na letalih!
tomazbodner
03. 12. 2008 06.00
Protestniki so se umaknili iz letalisc, ki jih trenutno cistijo in preglejujejo. Prvi cargo leti naj bi bili ze danes, za potniski promet pa, ce ne bo kaksnih tezav z opremo ali varnostjo, v petek. Vecina druzb ima do sobote lete planirane iz U-Tapao letalisca v Rayongu. Za tiste, ki mislite, da je s tem vsega konec, pa nekaj v premislek. Razlog za koncanje protestov ni bil odstop vlade, temvec to, da se je vecina drzavljanov obrnila proti PAD zaradi zasedbe letalisc, vkljucno z \"Bangkosko elito\" podjetnikov, ki so utrpeli ogromne izgube in so zaceli pritiskati na PAD. Ti ljudje so jih od zacetka podpirali. Odlocitev o razpustitvi vlade je bil trenutek, ko je PAD lahko razglasil \"zmago\" ter \"castno\" zapustil letalisce. A njihovi cilji niso dosezeni. Dalec od tega. Vse 3 stranke so bile razpuscene, to je res. A le 16 od 38 clanov je dobilo prepoved delovanja v politiki, ostalih 22 je ustanovilo nove stranke, ki bodo najverjetneje zmagale na naslednjih volitvah, in celoten proces se bo zacel znova. Edino, kar je PAD uspelo (kar povsem podpiram, in zaradi cesar sem jih podpiral od zacetka, dokler niso zaceli z neumnostmi) je to, da vladi ni uspelo spremeniti ustave, in so torej cleni proti korupciji ter goljufanju na volitvah se vedno v njej. Vsaj za naslednje 3 ali 4 mesece... ko se bodo zamenjala imena, v ozadju pa isti obrazi, isti cilji, enako nadaljevanje. Aja, pa Happy Birthday, your Majesty. Tisti, ki ste obstali na Tajskem se lahko njegovemu rojstnemu dnevu zahvalite, da boste lahko sli malce prej domov kot bi, ce bi letalisce ostalo zaprto... Ce se obarvas v kraljevo barvo ter trdis, da se boris zanj, mu pac uresnicis zeljo, da das mir za njegov rojstni dan...
odkimasin
02. 12. 2008 20.21
Ruplu bi rekli, pa bi on kakšno tel. št iz notesnika zavrtu.
chemtrail
02. 12. 2008 17.59
Nekaj podobnega sem pred leti doživel v Afriki, samo tam ni bilo tako mirno. Nihče nam ni pomagal!!! Slovenija, Evropa.... vse je odpovedalo!! Sem imel adrenalinske podaljšane počitnice skraj za mesec dni. Ampak meni je bilo všeč, nevem zakaj....
dracks
02. 12. 2008 13.24
ja ko se obrnes pa na francosko predstavnistvo v bangkoku ti pa recejo, da se za svoje ne morejo poskebt, ne da bodo se za druge.to je pa ful pomoc!!!
dani039
02. 12. 2008 12.35
Pekre \"\"Zakaj slovenskim turistom nudijo tel št. francoskega veleposlaništva v franciji???????????? \"\" Od kdaj ima pa država pri sebi svoje veleposlaništvo? Nekateri pa res napišete vsako neumnost, ki vam jo servirajo!
tomazbodner
02. 12. 2008 12.21
Za info: danes se bo odprl Suvarnabhumi, ker sta se PAD in AOT (Airports of Thailand) dogovorila, da bosta skupaj pregledala letalisce, ter da bo dolocen del letalisca, kjer bo PAD naprej protestiral, brez da bi povzrocal probleme potnikom. Za cargo naj se bi letalisce odprlo ze danes, za potnike pa v 24 urah. Seveda je zanimivo, da bodo opravili \"security and systems test\", ki obicajno traja minimalno 7 dni v vsega 24 urah. Bomo videli. Tako, za tiste, ki se niste preklicali pocitnic.
tomazbodner
02. 12. 2008 12.13
zlatko: To, da 0.2% populacije lahko prisili vlado k odstopu, naredi milijarde evrov skode, unici ekonomijo za nekaj let in na koncu ne odgovarja za nic? Krasni obeti za prihodnost... Jaz temu ne pravim demokracija ampak terorizem
tomazbodner
02. 12. 2008 11.37
pekre: Tole je pod diplomatskimi predstavnistvi na strani mzz.gov.si \"...se lahko za pomoč obrnejo na častno konzulko Republike Slovenije ali na katero od predstavništev držav članic EU v Bangkoku, vendar pa opozarjamo, da jim ti ne morejo organizirati prevoza ali dati finančne pomoči.\" Kaj torej lahko pomagajo?
hrcekmuri
02. 12. 2008 11.34
UČITE SE KAJ JE DEMOKRACIJA
stafford
02. 12. 2008 11.22
Zdaj se vidi odnos do slovenskih turistov v tujini. Zakaj slovenskim turistom nudijo tel št. francoskega veleposlaništva v franciji???????????? To je namreč klicna št. za francijo in to ni v bankoku. POP TV prosim preverite preden objavite. Kaj sploh delajo ti slovenski konzulanti, kajti svojega dela ne opravlajo najlažje je potisnit tel.št. in rečt obrnite se na njih. Vse te konzulante je treba odpustit jim vzet kakršno koli pravico do novega delovnega mesta v državni veji in postavit nove ljudi kateri bodo imeli voljo in interes skrbet za slovenske ljudi v tujini.
dragica
02. 12. 2008 09.07
revolucija se je začela malo pozno
tovarišinajuriš
02. 12. 2008 08.41