Tujina

Soglasno za volitve

Aškabad, 26. 12. 2006 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Naslednik "velikega voditelja in očeta vseh Turkmenistancev" bo znan po volitvah, ki bodo 11. februarja 2007.

Truplo Saparmurata Nijazova
Truplo Saparmurata Nijazova FOTO: Reuters

Najvišje politično telo v Turkmenistanu, 2.500-članski ljudski svet, je soglasno odločil, da bodo predsedniške volitve potekale 11. februarja 2007. Na volitvah bo izbran naslednik dolgoletnega voditelja Saparmurata Nijazova, ki je nenadoma umrl v četrtek. Imena kandidatov za novega predsednika niso znana, začasni predsednik, namestnik premiera Gurbangulij Berdimuhamedov, pa je povedal, da bodo morali "vsi kandidati stopati po poti, ki jo je začrtal veliki voditelj" Nijazov.

Nijazov, znan tudi kot Turkmenbaši - oče vseh Turkmenistancev, je državi vladal 21 let, v tem času pa je ustvaril enega najbolj represivnih režimov na svetu, ki se je opiral na kult njegove osebnosti. Predsednik je umrl, ne da bi predvidel naslednika. Med imeni, ki se pojavljajo, so poleg Berdimuhamedova še predstavniki različnih organov oblasti, kot so vplivni vodja predsedniške garde Akmurat Redžepov, ministra za obrambo in za notranje zadeve ter vodilni predstavniki tajnih služb.

Novi predsednik bo v skladu z ustavo državo vodil pet let, medtem ko je imel Turkmenbaši, ki so ga pokopali v nedeljo, dosmrtni predsedniški mandat.

Med prebivalci Aškabada si jih veliko želi, da bi novi predsednik nadaljeval politiko Nijazova, medtem ko se drugi nadejajo političnih sprememb. Predstavniki turkmenistanske opozicije, ki so se vsi zatekli v tujino, pa so izjavili, da bi radi v boj za predsednika poslali skupnega kandidata. Ob tem so zahtevali, da morajo oblasti sprejeti politične reforme.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.