Tujina

60 let zapora Bošnjakom za zločine nad Srbi in Hrvati. Hadžići: Še en poskus izenačitve žrtve in agresorja

Zagreb/Sarajevo, 06. 07. 2018 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
13

Sodišče v BiH je na 60 let zapora obsodilo osmerico Bošnjakov, ki so med vojno v BiH storili zločine nad srbskimi in hrvaškimi civilisti v taboriščih nedaleč od Sarajeva. Gre za enega najdaljših postopkov za vojne zločine v BiH, ki je potekal od aprila 2012.

Sodišče v BiH je osmerico Bošnjakov obsodilo na 60 let zapora.
Sodišče v BiH je osmerico Bošnjakov obsodilo na 60 let zapora. FOTO: Klix.ba

Sodišče je v četrtek spoznalo za krive nekdanje uradnike ter vojaške poveljnike in pripadnike armade BiH za nečloveško ravnanje ter povzročanje fizičnega in duševnega trpljenja zaprtih v taboriščih na območju občine Hadžići pri Sarajevu, je objavila balkanska raziskovalna novinarska mreža (BIRN).

Gre za vojne zločine nad civilisti hrvaške in srbske narodnosti, ki so bili zaprti v objektih Silos, vojašnica Krupa in osnovna šola 9. maj. Srbske civiliste so začeli zapirati v taborišča leta 1992, Hrvate pa leto kasneje.

Na deset let zapora so obsodili predsednika kriznega štaba občine Hadžići Mustafo Đelilovića in nekdanjega poveljnika devete gorske brigade armade BiH Nezirja Kazića. Po osem let zapora sta dobila nekdanji načelnik policije v Hadžićih Fadil Čović in upravnik taborišča Silos Bećir Hujić, sedemletna zaporna kazen pa je doletela bivšega poveljnika taborišča Krupa Šerifa Mešanovića.

Bivši poveljnik policije v kraju Pazarić Mirsad Šabić in namestnik upravnika Silosa Halid Čović sta bila obsojena na šest let zapora. Nekdanji paznik v taborišču Krupa Nermin Kalember je dobil petletno kazen, je še poročal BIRN, ki spremlja sojenja za vojne zločine v regiji.

Sodnica Minka Kreho je povedala, da je bilo v Silosu približno 500 oseb srbske narodnosti, med njimi tudi mladoletniki, ženske in starejše osebe. Poudarila je, da so zaprte civiliste tepli, medtem ko so jih silili, da opravljajo različna dela, nekatere so tudi poškodovali ali umorili. Poudarila je, da so bili civilisti zaprti v nečloveških razmerah, brez hrane in zdravstvene oskrbe.

"Sodni svet ni ugotovil, da je bilo zapiranje oseb srbske narodnosti opravičeno iz varnostnih razlogov. Ni ugotovil niti, da so civilisti predstavljali nevarnost," je delaja sodnica.

Na sodbo državnega sodišča BiH so možne pritožbe.

Hadžići: To je sramotna obsodba

Sodbo je ostro obsodilo ministrstvo za veterane sarajevskega kantona, pa tudi v občini Hadžići.

"Ta sramotna odločitev Sodišča BiH je še en dokaz, da za morilce in zločince ni kazni, da pa za pobite, posiljene in mučene Bošnjake s strani srbsko-črnogorskega agresorja v Hadžićih ni nobene pravice," so se na odločitev odzvali v Svetu občine Hadžići. Dodali so, da je okoli 700 Bošnjakov iz občine Hadžići bilo zaprtih v srbskih taboriščih na območju občine, od tam pa so jih nekaj sto nato deportirali v taborišča Lukavica, Kula, Planjina kuća in Svrake. "Odpeljali in ubili so 250 Bošnjakov. Izkopali smo jih 164, še vedno pa iščemo 86 ubitih Bošnjakov," so poudarili. 

Kot so pojasnili, v taboriščih Silos, OŠ 9. maj Pazarić in kasarni Krupa ni bilo ubojev in posilstev. "Vsem, ki so bili zaprti v teh objektih, ni bila odvzeta svoboda zato, ker so Srbi, pač pa je šlo za osebe, ki so bile vojaško oborožene, kar predstavlja kaznivo dejanje nelegalnega posedovanja orožja, in zaradi oborožene vstaje proti ustavnemu redu RBiH ter organiziranja v razne paravojaške formacije," pravijo. 

Zapisali so še, da je bila zaradi medijskih pritiskov takšna sodba pričakovana in da gre še za en poskus, da se izenači žrtve in agresorja v BiH. 

Sporočili so tudi, da še vedno zaupajo v pravno državo in da verjamejo, da bo drugostopenjsko sodišče podalo pravično sodbo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
06. 07. 2018 15.54
+2
Rade, da ne bi bilo kakšnega nesporazuma. Z izvajanjem zločinov ste začeli vi Srbi in, če sem jaz, predstavnik bošnjaške strani pri vsem u temu, kar se je zgodilo prizadet, bom uporabil vse, da se vam zoperstavim. Mogoče je edina napaka bošnjakov v tem, da je bilo odpora veliko premalo, kot bi ga moralo biti. Obsojati tiste, ki so se branili pa je brez pomena. Če bi se kaj takega zgodilo še enkrat, bi morali Bošnjaki reagiati tako, da vam nikoli več niti na misel prišlo to, kar ste doslej že dvakrat storili.
Mariborrrrrrrrr
06. 07. 2018 22.20
-3
Kaj si ti bil doli te idi k Bošnjakom pa se oženi pa ne krivi nekoga če nimaš pojma
Otancici
07. 07. 2018 10.41
+3
Tocno tako puspan. Ve se kdo je bil agresor in vse ostalo so buce.
Domino76
23. 06. 2022 21.36
dejansko so prvo bošnjaki začeli.. tržnica markale ter poboj srbov na poroki v sarajevu ;)
pizzamargerita
06. 07. 2018 15.42
+13
bosnjaki torej mislijo, da njihovi zlocini nad hrvati in srbi pa niso zlocini? aja dzihad je opravicen, jasno.
Rade 74
06. 07. 2018 14.51
+31
Še premalo, počasi vsi pridejo na vrsto, nazadnje še Albanci. Da ne bo pomote ne zagovarjam nobenih, samo vse zločince je treba obsoditi, ne pa da se nekateri še mirno sprehajajo in to še v politiki.
Uporabnik1211614
06. 07. 2018 14.16
+14
Vsak na svojo zemljo in spoštovanje soseda, pa ne bo nestrpnisti, nacionalizma, rasizma in bo mir.
AlenkinaBratovš?ina
06. 07. 2018 14.22
+2
pošiljanje ljudi nekam je atipično razumevanje nestrpnosti, nacionalizma in rasizma. se moram sedaj izseliti v zakarpatje, da bo mir?
kbcz
06. 07. 2018 14.06
+46
torej za bosnjake je obsodba zlocinov izenacitev zrtve in agresorja. zanimivo razmisljanje.
AlenkinaBratovš?ina
06. 07. 2018 14.04
+25
bistveno premalo, očitno politični diskont
TOX6
06. 07. 2018 13.58
-27
in koga ta balkanska štala sploh zanima????????
puspan
06. 07. 2018 15.57
+5
Če je zate to štala, se lahko repriza teh dogodkov še enkrat ponovi prav pri tebi.
PassionFruit
06. 07. 2018 13.55
+27
da bi bli srbi, bi dobil 10+ vsak...sam pravm....