Tujina

Sojenje Lukašenkovim nasprotnikom

Minsk, 27. 03. 2006 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Minsku se je začelo sojenje protestnikom, ki nasprotujejo Lukašenkovi predsedniški izvolitvi.

V Minsku vladajo kaotične razmere
V Minsku vladajo kaotične razmere FOTO: Reuters

Po nasilnem pregonu opozicijskih protestnikov v Minsku je belorusko sodstvo začelo s kazenskimi postopki proti prijetim nasprotnikom režima predsednika Aleksandra Lukašenka zaradi njihovega sodelovanja na demonstracijah, je sporočila opozicija. V Minsku vladajo kaotične razmere, zato nihče ne ve, pred katerim sodiščem jim sodijo.

Po ocenah je bilo od spornih volitev v Belorusiji pred tednom dni, na katerih je bil ponovno izvoljen Lukašenko, prijetih okoli 500 ljudi. Po nasilnem posredovanju policistov v sobotnih protestih so bili številni protestniki odpeljani tudi v zapore zunaj prestolnice, saj so bili zapori v Minsku polni.

Sodišče v Minsku je nekdanjega poljskega veleposlanika v Belorusiji Mariusza Maszkiewicza obsodilo na 15 dni zapora zaradi sodelovanja na protestih opozicije, ki so minule dni potekale na osrednjem trgu v beloruski prestolnici. Maszkiewicz je bil v petek prijet skupaj z 200 do 300 drugimi protestniki, ki so zahtevali ponovitev spornih predsedniških volitev

Iz Minska so tudi sporočili, da bodo vsi študentje državnih univerz izključeni, če bodo sodelovali na opozicijskih zborovanjih.

Vodja opozicije Aleksander Milinkevič je v nedeljo zvečer izjavil, da so bili privrženci opozicije prijeti zaradi izmišljenih razlogov. Dodal je, "da je državna oblast, ki je z živalsko brutalnostjo preganjala mirne protestnike, izgubila ugled in podporo prebivalstva".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.