Tujina

Šok na sojenju: Odmevna primera povezana

Beograd, 15. 10. 2010 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umor lastnika tednika Nacional Iva Pukanića je povezan s poslovanjem avstrijske banke Hypo Alpe Adria na Hrvaškem. To trdi prvoobtoženi za umor Joca Amsterdam, ki pravi tudi, da ni obtoženec, ampak talec.

Ivo Pukanić
Ivo Pukanić FOTO: dnevnik.hr
Pukanić in Franjić sta umrla v eksploziji podtaknjene bombe na parkirišču pred sedežem Nacionala oktobra 2008.

Na sojenju za umor lastnika zagrebškega tednika Nacional Iva Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića, ki poteka v Beogradu, na dan prihajajo presenetljive podrobnosti. Prvoobtoženi Sreten Jocić, bolj znan kot Joca Amsterdam, je umora pod prisego povezal s poslovanjem Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem.

"Če bom začel tukaj govoriti, se ne bom ustavil," je dejal. Sodišče je pozval, naj preveri lastniške deleže v Nacionalu, ker je po njegovih besedah koroška banka Hypo kupila omenjeno zagrebško medijsko hišo. Dodal je, da je prejel vabilo za pričanje v Avstriji v primeru Hypo banke.

V četrtek je sojenje primerjal s tistim proti četniškemu vodji Draži Mihajloviću leta 1945, češ da ni storil zločina in da nima pravičnega sojenja. "Nisem zapornik ampak talec, nimam pravičnega sojenja, jaz in Draža Mihajlović deliva isto usodo. Obsojen bom, čeprav nisem ubil nobenega Srba," je dejal in napovedal, da bo o svojih ugotovitvah napisal knjigo.

Napadalce so odkrili tudi s pomočjo posnetkov varnostnih kamer.
Napadalce so odkrili tudi s pomočjo posnetkov varnostnih kamer. FOTO: dnevnik.hr

Pred Jocićevim pričanjem je sodišče sklenilo zaslišanje peterice, ki so na Hrvaškem obtoženi umora Pukanića in Franjića, Roberta Matanića, njegovega bratranca Luka Matanića ter Bojana Gudurića, Slobodana Đurovića in Amirja Mafalanija. Pričali so po videozvezi iz zagrebškega sodišča.

V beograjskem delu skupine sta poleg Jocića še Željko Milovanović in Milenko Kuzmanović. Vsi so obtoženi zaradi združevanja v zločinsko organizacijo in za umor, ki naj bi ga izvedli za nagrado najmanj 1,5 milijona evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
15. 10. 2010 21.53
a če si pa druge umoril kot srbe je pa OK? dabogda zgnil v kehi
nekdonekje
15. 10. 2010 21.45
ne pa ne vem. :)
marko.peser@gmail.com
15. 10. 2010 21.02
sam bog ve kaj je ozadje tega
TV-MindControl
15. 10. 2010 20.44
ho ho ho ho ho
MOSSAD001
15. 10. 2010 20.06
Tale jocič se je nekam hmal spomnu !! Način likvidacije je tipična za največje barabe!!