Korona

Šolniki upajo, da se šole ne bodo zapirale, ponekod v karantenah celi razredi

Ljubljana , 02. 11. 2021 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašič, Staša Lozar
Komentarji
17

Za nami so jesenske počitnice in učenci in dijaki so se vrnili v šolske klopi, vendar ne vsi, v ljubljanski Osnovni šoli Danile Kumar so zaradi prevelikega števila okuženih doma vsi učenci od 6. do 9. razreda in pouk tam poteka na daljavo. Drugod pa naj bi se, skladno z navodili vlade in NIJZ, poslej vsi šolarji, in ne več le starejši, dvakrat tedensko testirali, in sicer ob ponedeljkih in sredah. Medtem šole ne smejo nadzirati, koliko učencev test dejansko opravi, saj gre za prostovoljno testiranje. Šole pa medtem nestrpno čakajo navodila vlade, ali bo pouk zaradi ponovnega naraščanja okužb znova prešel na izvajanje na daljavo. V ljubljanskih lekarnah je marsikje zmanjkalo hitrih testov, ki jih v celoti plača država. A v lekarnah zagotavljajo, da bodo testi kmalu znova na voljo uporabnikom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Testiranje vseh šolarjev
    03:22
    Iz 24UR: Testiranje vseh šolarjev
  • Iz SVETA: Samotestiranje dvakrat na teden
    02:40
    Iz SVETA: Samotestiranje dvakrat na teden

Razredna stopnja osnovne šole v Trebnjem. Po krompirjevih počitnicah - otroci znova v učnih klopeh. Učiteljica ne sme preverjati, koliko otrok so doma testirali. A zaupa, da bolnega otroka nihče ne bi poslal v šolo. "Moramo ravnati odgovorno in preventivno," pove razredničarka Barbara Hrovat. 

Starši sicer javljajo okužbe v družinah - tako tudi v torek v razred, zaradi karantene, niso prišli trije otroci. In medtem ko razlaga snov v razredu, učiteljica hkrati, preko računalnika, tolmači snov odsotnim še na daljavo. "Sproti podajam navodila, kot ostalim učencem in delamo sproti," še doda Hrovat.  

In če je prostovoljno in brezplačno samotestiranje ob ponedeljkih in sredah od 1. novembra priporočilo za vse razrede osnovne šole, pa je postalo že rutinsko za učence tretje triade. "Najprej mi je pomagala mami, zdaj pa sem se naučila in se od zdaj naprej sama," je povedala devetošolka Larisa

Povpraševanje v ljubljanskih lekarnah je sicer pokazalo, da je testov marsikje zmanjkalo. Nekateri učenci so si pomagali z rezervo iz oktobrskih kompletov.  

In da očitno, kljub visokim številkam okuženih, še vedno stavimo na karto zaupanja, v pogovoru oceni trebanjski ravnatelj. Kar se mu zdi bolje, kot da bi morali testiranja opravljati in nadzirati pred poukom, v šolah. "Pri nas v matični šoli je okrog 900 učencev in bi bilo samotestiranje tudi logistični zalogaj," pa razloži ravnatelj OŠ Trebnje Rado Kostrevc

In če je Trebnje začelo čas po počitnicah brez karanten, pa je slika drugačna v Ljubljani. Na osnovni šoli Danile Kumar, kjer so doma ostali vsi učenci razredne stopnje. "Čedalje več obvestil je bilo od staršev, da je zbolel otrok ali družinski član, veliko je bilo okužb tudi med učitelji, tudi med cepljenimi. Sem se pa zato v želji, da se to zajezi, odločila, da starejši učenci zmorejo sami šolanje od doma," je razmere na šoli opisala ravnateljica OŠ Danile Kumar Mojca Mihelič.

V naših šolah pa medtem še ena novost - če so še pred počitnicami lahko prebolevniki in cepljeni učitelji na sestanke hodili brez mask, je zdaj, tudi zanje, maska prav povsod  v poslopju šole obvezna.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanšaDebil
07. 11. 2021 11.14
+1
Kdor je to napisal, je bedak, z vsemi, kaj se v šoli pogovarjaš je naj vse zaprejo dol, testiranje, maske omejeno vse , kot da si v zapori.Naj zaprejo dol tako kot si vsi zelimo
User1536496
04. 11. 2021 10.22
+0
Šol se pa res ne sme zapirat, straši bodo popenili, US je tudi povedalo svoje
Wackz
03. 11. 2021 09.34
+6
Dijak srednje šole tu... Ne vem kdo jim laže, da nočemo da zaprejo šole. V zadnjih dveh letih se je točno pokazalo, da kdor (na daljavo) dejansko dela, snov tudi zna in razume...seveda, če se nič ne dela, ne morejo znat...
Mehtilda
03. 11. 2021 11.46
-6
Ja seveda , razen ene petine res odgovornih učencev so ostali precej na slabšem, je samo podajanje snovi, učitelji se ne znajdejo ( poučujejo kot bi bil pouk v živo), fajn vam pa je, ker zjutraj dlje spite, ker ste postali profesionalci v plonkanju na daljavo itd...že sam pouk na daljavo spodbuja lenarjenje, ker se priklopiš, zraven še mal snap chate pošiljaš, Instagram pogledaš, koncentracija je bistveno manjša in še bi lahko nastevala
123soba
03. 11. 2021 08.28
+3
Kar zaprite te šole. Vse več mularije konča fakse, pa pojma nimajo. 10% je izjem, ki so pridni.
Mehtilda
03. 11. 2021 11.43
+1
123soba, kaj je s tabo narobe? Čudna izjava, sploh so pa na najslabšem pri šolanju na daljavo učenci poklicnih in srednjih šol, ker so brez prakse.
prevalanar
03. 11. 2021 08.09
+0
Kakšna neumnost, da šola ne sme kontrolirati, kdo se je testiral? 95. člen Zakona o osnovni šoli predpisuje, da šole med poukom športne vzgoje izvedejo testiranje vseh učencev iz treh antropometrijskih in osmih motoričnih testov. To pa je dovoljeno? Če pa še to ne gre pa naj se opredeli, kot domača naloga. Obstaja pa možnost, da bo nekdo prišel z odvetnikom in na koncu učitelji ne bodo smeli več preverjati, kdo je naredil domačo nalogo in kdo ne? Mislim, da zakonodajalci postavljajo temelje za izkrivljanje občutka odgovornosti, kar pa bi moral biti eden izmed osnovnih namenov vzgoje otrok.
EUROPA
11. 11. 2021 08.21
+1
Kaj pišeš neumnosti. Pri vtikanju palčke v nos gre za nekaj drugega. Poškodujejo sluznico, predrejo.... Ne bom ti razlagala, ker ni vredno. Kaj ti ni jasno?
ReginaPhalange
02. 11. 2021 21.48
+2
Še prosili boste.
EUROPA
11. 11. 2021 08.23
+1
Kaj bomo prosili. A če bodo predpisali, da se otroke posiljuje po šolah, boste tudi vsi molčali in predali otroke v posiljevanje. To je isto!!!
Pomnim
02. 11. 2021 21.28
+4
Zanimivo, hkrati lahko več milijard ljudi s celega sveta gleda isto tekmo. V Sloveniji pa ne moremo pripravit profesionalno posnetih predavanj za osnovnošolce. Je lažje vsakemu profesorju posebej naložit, da se muči s tehnologijo, ki ji večina med njimi ni zares kos. Gotovo tako zagotavljamo tudi najboljši mogoč prenos znanja na naše nadebudneže. Kar tako naprej, zmagujemo vsak dan bolj uspešno in bolj zagnano. (Obstaja tudi striming, ne samo jedrske elektrarne.)
zzzzzzzzz
02. 11. 2021 21.49
+2
Učitelj v osnovni šoli ne predava ampak podaja snov ob tem vzgaja na različne načine glede posameznega učenca. Posnetki niso primerni za splošno populacijo. V šoli je veliko inkluzije in klasična razlaga snovi je za veliko učencev neprimerna.
Igor Vrh
02. 11. 2021 21.22
+12
Mene bolj zanima kateri šolarji upajo da se ne bodo šole zaprle. Mene ni nihče vprašal če bi bil raje od doma ali v šoli...
Mehtilda
03. 11. 2021 11.49
-1
Tisti, ki se ne zanašajo na plonkanju, tisti, ki jim ob pouku tudi socialni stiki pomenijo veliko, tisti, ki suhoparnemu predavanju težko sledijo itd.itd
Pomnim
02. 11. 2021 21.20
+3
Vsekakor imamo najbolj smešno vlado daleč naokoli. Ukrepe sprejemajo po tekočem traku, a še preden je ukrep sprejet, naredijo vse, da je že v štartu zminiran.
Covidus
02. 11. 2021 21.23
+2
Najlažje je poiskat drugega krivca, morda bi se morali malo sami pogledat v ogledalo???
EUROPA
11. 11. 2021 08.24