Tujina

'Dovolj imam demokratov, ki jih je strah velikih idej'

Detroit, 31. 07. 2019 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Deset demokratov, ki se potegujejo za predsedniško nominacijo demokratske stranke, se je pomerilo na drugem soočenju. V Michiganu so se tako kresala mnenja o zdravstvenem sistemu, krizi na južni meji in priseljenski politiki ter kako leta 2020 premagati trenutnega predsednika Donalda Trumpa.

Soočenje je demokratske kandidate razdelilo na dva tabora in pokazalo globoke razpoke med t. i. zmernimi in pragmatičnimi ter progresivnimi, bolj skrajno levo usmerjenimi demokrati, ki sta jih na odru predstavljala Bernie Sanders in Elizabeth Warren. In prav slednjo razglašajo za zmagovalko predvolilne debate. 

Na odru so se pomerili senator iz Vermonta Bernie Sanders, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, vojni veteran iz Afganistana Pete Buttigieg, nekdanji teksaški kongresnik Beto O'Rourke, nekdanji zvezni kongresnik iz Marylanda John Delaney, nekdanji guverner Kolorada John Hickenlooper, zvezni kongresnik iz Ohia Tim Ryan, guverner Montane Steve Bullock in pisateljica Marianne Williamson.

Eden izmed najbolj izstopajočih trenutkov soočenje je bil namreč besedni dvoboj med nekdanjim zveznim kongresnikom iz Marylanda Johnom Delaneyjem, ki je izpostavil Warrenovo in Sandersovo politiko "vsega brezplačnega" in jo označil za "nemogoče obljube, ki bodo odbile neodvisne volilce"

A v tem besednem dvoboju je kot zmagovalka izšla Warrenova, ki je odločno dejala, da "ne razume, zakaj bi nekdo kandidiral za predsednika Združenih držav Amerike, samo zato, da bi govoril, česa ne moremo narediti in za kaj se ne smemo boriti".

Nekoga pa je soočenje med njima tako zabavalo, da je na strani Wikipedie Johna Delaneyja, ki je seveda še kako živ, dopisal njegovo letnico smrti, 30. 7. 2019.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavna tema večera je bil zdravstveni sistem in načrt Bernieja Sandersa Medicare for All oziroma sistem z enim plačnikom – načrt, ki so ga nekateri zmerni kandidati napadli, češ da gre za recept za poraz na volitvah proti Donaldu Trumpu oziroma "politični samomor", saj je večina Američanov zadovoljnih z zasebnim zdravstvom in niso pripravljeni plačevati višjih davkov za splošni sistem. Na drugi strani Sanders in Warrenova opozarjata na milijone Američanov, ki ostajajo brez zdravstvenega zavarovanja, saj si ga ne morejo privoščiti.

Strinjali pa so se, da je glavna naloga demokratov novembra naslednje leto premagati Trumpa. Se pa niso strinjali glede tega, kako to doseči. "Počasi imam dovolj demokratov, ki jih je strah velikih idej. Republikancev tega ni nikoli strah," je dejal Sanders.

Sanders in Warrenova sta izstopala tudi pri vprašanju reševanja krize na ameriški južni meji, saj zagovarjata stališče o dekriminalizaciji nezakonitega prestopanja meje. Na drugi strani bi Beto O’Rourke, ki prihaja iz obmejnega Teksasa, spremenil obstoječi sistem, a nezakoniti prehodi meje bi ostali nelegalni.

Sanders in Warrenova sta zastopala progresivni del demokratske stranke.
Sanders in Warrenova sta zastopala progresivni del demokratske stranke. FOTO: AP

Reparacije za potomce sužnjev? 

V tokratni predsedniški kampanji se je v ZDA odprlo vprašanje reparacij, ki bi jih izplačali nekdanjim sužnjem. Večina demokratov pri tem vprašanju ostaja previdnih in se natančnemu odgovoru poskušajo izogniti, saj gre za kontroverzno vprašanje, ki ga večina Američanov, še posebej republikancev, ne podpira. K izplačilu reparacij pa sta pozvala O’Rourke in Williamsonova.

Zmerna Klobucharjeva je medtem predlagala ukrepe, kot so npr. višje plače za učitelje, opozorila pa je na večni problem demokratov. "Bolj nas skrbi, da dobimo argument kot pa to, da dobimo volitve," je dejala.

Skupaj z njo se je kot trezna alternativa skušal pokazati tudi 37-letni homoseksualni župan Buttigieg, ki je celo nekajkrat citiral sveto pismo ter občasno namignil na problem starosti vodilnih kandidatov, kot sta Sanders in nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden, ki bo na odru skupaj z devetimi protikandidati danes.

Za demokratsko nominacijo se poteguje 20 kandidatov.
Za demokratsko nominacijo se poteguje 20 kandidatov. FOTO: AP

Danes sledi drugi del debate (to so morali namreč razdeliti na dva večera zaradi velikega števila kandidatov). Obeta se morebitna ponovitev dvoboja s senatorko Kamalo Harris iz Kalifornije, ki si je Bidna privoščila na prvem soočenju, zaradi česar ji je podpora med demokratskimi volivci narasla. Kljub vsemu pa Biden za zdaj ostaja v vodstvu, ker ga volivci poznajo in ker se trudi ostati v zmerni sredini.

Z Bidnom in Harrisovo pa bodo danes na odru zvezni senator iz New Jerseyja Cory Booker, nekdanji zvezni stanovanjski minister Julian Castro, newyorški župan Bill de Blasio, poslovnež Andrew Yang, guverner države Washington Jay Inslee, zvezni senator iz Kolorada Michael Bennett, newyorška zvezna senatorka Kirsten Gillibrand in zvezna kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard.

Na septembrsko in oktobrsko soočenje se bodo uvrstili le kandidati z najmanj dvema odstotkoma podpore v štirih izbranih nacionalnih anketah in z najmanj 130.000 individualnimi donatorji, kar pomeni, da jih bo veliko manj kot doslej. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
01. 08. 2019 15.52
-3
Trump bo dobil še drugi mandat.
Transformerji
01. 08. 2019 13.15
-3
Nič ni drugače, kot pri nas: vsi se grebejo za stolčke, revščina pa vedno večja.
giiinem
31. 07. 2019 18.08
+5
Trump bo spet zmagal....za salo
Volga Malek
31. 07. 2019 15.40
+3
Nemski mediji poročajo o umoru, ki je pretresel Nemčijo. 40-letni Eritrejec Habte Araya je namreč pod vlak porinil osemletnega dečka in njegovo mater. Slednja se je rešila, njen otrok žal ne, saj ga je vlak na tirih dobesedno zmlel. Leta 2006 prisel v EU ; nato pozneje napadel sosedo jo davil in napadel z nozem pobegnil v Basel in od tam v Frankfurt. V Svici kjer je delal v transportnem podjetju v Zurich-u naj bi ' psihicno'zbolel. Nemska Policija poroca da bi tem dejanju ko je porinil otroka pod vlak ni bil pod vplivom drog in alkohola. Verjetno sledi spet cenzura toliko o 'integraciji' - nove 'kulturne obogatitve'.
NPC24ur
31. 07. 2019 15.43
-1
Bo mesecevsij kaj povedal al pa Frane, Apostol. Vsi migrantoljubci
nikhrast
31. 07. 2019 15.54
-3
Si falil, pa je Trump kriv za to, še enkrat preberi članek.
Volga Malek
31. 07. 2019 16.06
+0
Preprosto to dela liberalna politika Demokratov ,podobna politika pa pusca sledi tudi po EU z izjemo Visegrajskih drzav ter Italije. Vsak clovek ve da integracija 3jega sveta ni mogoca. Lep primer je JAR kjer so na udaru beli evropejci s prisilno nacionalizacijo premozenja ter ropi, posilstva in brutalni umori farmerjev itd. - ANC, EFF in drugi. Svet molci namesto da bi padale sankcije. Sramota. Nocem take Evrope. Stare vrednote Evrope so vodilo za prihodnost ; enako je z ZDA zato bodo konzervativni Republikanci zmagali leta 2020 in Trump bo imel se en mandat ; Britanija z Johnsonom kot konzervativcem pa je zacela spoznavat kam v brezno pelje politika odprtih vrat EU dalec stran od tiste EU iz leta 1970.
Zmaga Ukrajini ...
31. 07. 2019 19.46
+1
NPC,... a si spet pameten? Kar jokajte zdaj čez tega Eritrejca - pri nas nimamo muslijev, pa občasno odjekne kakšna tragična novica - oče s hčerko pod roko skočil s stolpnice, mož do smrti zabodel ženo, zločinca zvezala mladenko za avtomobilsko kljuko in jo vlekla po cesti in truplo odvrgla v Savo,... a rabiš še več? Psihoti obstajajo in nima nobene veze, ali je migrant, ali domačin. Ali pa morda ti to dvoje strogo ločuješ in ima enak zločin migranta hujšo težo od enakega zločina domačina? Aja, pa še to,... ta Eritrejec je bil mimogrede pravoslavni kristjan, ... to ste pozabili dodati, pa je vendar zanimiv podatek. Glede na to, da tako radi obsojate muslije.
NPC24ur
31. 07. 2019 19.59
-2
Kako mutavo razmisljanje. Torej, logicno, da ima vsaka drzava domacine ki so psihoti, kriminalci... in potem moramo se vec taki furat? Dej, mozgane malo vec uporabljaj
Zmaga Ukrajini ...
31. 07. 2019 20.22
+1
Kaj pa, če bi jih ti? Saj te ne bo bolelo. Le odkod ti ideja, da "furamo kriminalce"? A zato, ker je en Eritrejec v Nemčiji storil zločin?
NPC24ur
31. 07. 2019 20.46
+0
Dej si poglej statistiko Turkov 3. genracije kaksno szopnjo kriminala imajo, nato pa se preveri kaj pocbrjo inzenerji, ki so prisli leta 2015 in dalje. A ti prilepim statistiko Svedske, Belgije, Nizozemske, Anglije.... ?
M_teorija
31. 07. 2019 13.56
+0
Amerikanci so postali ujetniki komunistofobije!? Do padca Berlinskega zidu jim je bila še koristna, zdaj jim pa postaja vse večja cokla!?
endva
31. 07. 2019 13.41
+4
jaz imam dovolj vseh demokratov! Slovenia first!!!!!!
Razumnež
31. 07. 2019 13.12
+6
Donald se pa samo smeje :)))
nikhrast
31. 07. 2019 15.55
-8
Kot vsak moron, sploh ne ve da mu je cajt potekel.
Zmaga Ukrajini ...
31. 07. 2019 12.31
+3
Če ne bo politika bolj pravično in pošteno uredila življenje vsega ameriškega prebivalstva, bodo šli počasi in zanesljivo po poti krvave revolucije. Lahko nateguješ nekaj folka ves čas, ves folk nekaj časa, v nobenem primeru pa ne moreš vsega folka nategovati ves čas. Zgodovina je polna takih krvavih primerov, ko ravnanje elite zanesljivo povzroči "ulico". "Krvavi razplet" postane le še vprašanje časa.
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 12.44
+4
Američani imajo vase vcepljen koncept, ki se mu reče svoboda. Nočejo, da jih država nosi po rokah, hočejo zgolj svobodo in da jim država čim manj posega v žepe in denarnice. Na teh načelih je napisana Ameriška ustava.
AlternativeFacts
31. 07. 2019 13.35
+8
Spet neumnosti...V ZDA si toliko svoboden, kolikor imaš $....koncept si pa lahko zatlač v predel večne teme....
Zmaga Ukrajini ...
31. 07. 2019 14.20
+2
Joj, Friedman,... spet ta tvoj divji fetiš na neoliberalni kapitalizem. In doba pionirstva ter boja za neodvisnost, ko bi bil tvoj komentar morda še smiseln, je že davno mimo. Zato "samo" svoboda že davno ni več primarni cilj. AlternativeFacts je z enim kratkim stavkom zadel vse bistvo pojmovanja "svobode": "V ZDA si toliko svoboden, kolikor imaš $".
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 14.45
+0
Tako kot povsod na svetu. Ali bi ti brez denarja rad svobodo do hise in Porscheja pred hiso?
NPC24ur
31. 07. 2019 15.44
-4
Kdo se bo pa sel revolucijo? Trumpa ljudje ljubijo, sploh republikanci. In kdo ima orozje? Republilanci. Demokrati so v 99% pozensceni moski. O kaki revoluciji ti?!
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 17.14
-2
Zdaj bojo pa kure naredile revolucijo proti lisici. Srečno ha ha.
Malinha
31. 07. 2019 17.55
+4
Friedman in njegov koncept svobode. Pa ne moreš verjet.. Ej, Fridl, napiši stavek, dva, kaj je zate svoboda.
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 19.55
-3
Svoboda: Da lahko s komerkoli sklenem pogodbo in pričakujem spoštovanje le-te (naloga sodstva), da imam svobodo govora in izražanja (naloga ustave), da mi nihče ničesar ne ne naredi proti moji volji (naloga policije) in da država čim manj posega v moj žep. Preprosto.
Zmaga Ukrajini ...
31. 07. 2019 20.10
+4
Friedman,... prav "šolan" pa ti nisi, kajne? Če bi samo malce poznal zgodovino, bi vedel, da je prav števičnost "kur" spodnesla lisice. Natanko tako so padali družbeni sistemi v zgodovini. Ne rečem, da boš ti to doživel, ampak zgodilo se bo,... slej ali prej.
Malinha
31. 07. 2019 20.51
+3
Fridl cogito: svoboda je pričakovanje spoštovanja (neke) pogodbe, za to svobodo garantira sodstvo. .... Da imaš svobodo govora in izražanja je splošen Ustavni akt, ki ga pa mnoštvo podaktov - na kratko rečeno - 'zanikuje'. Najboljša je pa ta: "da mi nihče ničesar ne naredi proti moji volji"; verjetno tvoj okrnjeni cogito živi še v času "Svet kot volja in predstava" filozofa Schopenhauerja. Proti tvoji volji namreč lahko udari strela v tvojo hišo, naloga policije pa je, da ti hišo brani pred strelami. Kaj šele potresom, tsunamijem, asteroidom, itd. Torej, svoboda je zate, da ti policija varuje hišo pred asteroidi, odgovarja po nalogu za to, pa sodišče. - Ti nisi preprost tip, ti si tip tvojega nicka.
CestniKolesar370Wattov
01. 08. 2019 16.10
-1
Jaz govorim o ljudeh in zakonih, ti pa o strelah, tsunamijih... Močno pri zadet.
b s 1
31. 07. 2019 12.12
+11
Skupni imenovalec idej demokratov je, kako povečati moč države, beri politikov, in razdeljevanje tujega zaslužka, ne svojega. Res invoativno. Še frizerke in kuharce bi znale bolje.
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 11.58
+16
"Reparacije temnopoltim". Reparacije naj plača tisti, ki nikoli ni imel sužnjev tistemu, ki nikoli ni bil suženj. Pametno a ne. Vojna se je končala 150 let nazaj. Vsi osvobojeni temnopolti so dobili denar in zemljo, kar pomeni reparacije. V vojni je umrlo par 100.000 belcev, ki so se borili za odpravo suženjstva. Kdaj so oni dobili reparacije? Povprečen ameriški temnopolt potomec sužnjev ima daljšo življenjsko dobo in na sploh živi boljše, kot pa tisti temnopolti, ki so že 500 let v Afriki in jih nihče ni niti pogledal. Reparacije?
AlternativeFacts
31. 07. 2019 12.04
-9
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 12.45
+2
Ne vmešavaj se, tvoja samozavest in sveto prepričanje samega vase močno presega tvoj intelekt.
AlternativeFacts
31. 07. 2019 13.36
-3
Infraping
31. 07. 2019 11.53
+0
Ne vem, js sn kristjan. Ne vem, če ne bom dal na palčko.
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 11.48
+6
Sanders je posebne sorte tip. V privatnem sektorju ni mogel obdržati službe, ker je prelen. Med hladno vojno je očitno podpiral Sovjetski komunizem. Ampak to ni važno. Našel je svojo nišo v gobezdanju, zato se je znašel v politiki. Celo življenje v svetu išče krivice. Milijonarji so to, milijonarji so ono... Tip je v javni službi, pa je milijonar. Zdaj kar naenkrat milijonarji niso problem, problem so milijarderji. Isto kot lik iz tega foruma - VenusProject. Zagret socialist, vse je treba dat v skupno dobro, skrbet za druge, plačat svoj "fair share"... Ko Sanders najde svoj milijonček in kupi svojo tretjo ali četrto nepremičnino, je kar naenrkat to normalno. Ko pa VenusProject najde posel, ki ustvarja denar, pa najde tisoč in en razlog zakaj on ne rabi plačevati davkov, čeprav je rezident Republike Slovenije in cuza socialni sistem ter uporablja infrastrukturo tako kot vsi ostali. 4 leta nazaj je Sandersova kampanija najela oder in mikrofon. Na oder sta prišli dve mlajši temnopolti ženski, mu vzeli mikrofon, tip je pa stopil 2 koraka nazaj in gledal v tla. Ne more braniti svojega lastnega mikrofona pred dvema najstnicama, kako se bo ta človek karkoli izpogajal za svojo državo? Najbolj smešno pa je tole: Sanders pravi, da bi moral biti minimalec $15 na uro, ljudi v svoji kampaniji pa plačuje $13. In ko so ti ljudje iz njegove kampanije ustanovili unijo in se pritožili, jim je sanders plače zvišal na $15, obenem pa omejil ure. Delajo več v manj časa, zaslužijo isto. Štekaš? Dam ti 2€ na uro, 8 urni delavnik, 16€ na dan. Hočeš 4€ na uro? OK, naredi isto stvar vsak dan v 4 urah. Iznajdljivi Bernie.
AlternativeFacts
31. 07. 2019 11.52
-6
Taki ste najboljši..en kup besed in nič povedanega 🤣
CestniKolesar370Wattov
31. 07. 2019 11.59
+8
Tebi funkcionalno branje dela problem. Ne znaš razbrati dejstev, tvoji komentarji pa so subjektivna mnenja in nič drugega.
AlternativeFacts
31. 07. 2019 12.01
-7
Ja sedaj pa gremo mantro tolči na funkcionalno branje.....Neumnosti so pač neumnosti in nima nobene veze z funkcionalno pismenostjo
AlternativeFacts
31. 07. 2019 11.43
-3
Jap velike ideje so kvečjemo ideologija iz koncem 18, oziroma 19 stoletja.....Pohlep je sicer največji greh, ampak kdo nam pa kaj more, nam brezmadežnim katolikom?
Chavez2
31. 07. 2019 11.09
+12
Američani so klovnom in klovnesam odločno rekli NE. Zato pa so izvolili kompetentnega človeka, gospodarstvenika in velikega državnika Predsednika Trumpa. In izjemnega pomena je, da bo še nadaljna 4.leta predsednik. Čestitke Predsednik Trump 👏
ArkaMast
31. 07. 2019 11.05
+4
Hitler je imel veliko idejo. Zastrašujoče.
Chavez2
31. 07. 2019 11.12
+7
ageless
31. 07. 2019 11.00
-23
Upam da bo Sanders uspeu
Volga Malek
31. 07. 2019 10.48
+17
Dejstvo je da Američani spoznavajo da je tradicija, običaji, dom, domovina - neka konzervativna politika Republikancev veliko boljsa kot liberalna Demokratov kjer so prej omenjene vrednote zgolj nepotrebne ker Demokrati zelijo 'napredno' druzbo kar vodi v kolaps sistema drzave kar vidimo tudi po EU izjema so Visegrajske drzave z Italijo. Kaj liberalizem naredi v skodo ljudi vidimo tudi pri nas kje so vrednote stare Evrope. Theodor Heuß socialdemokat in predsednik ZRN (1949-1959) je rekel da je sodobna Evropa zgrajena na 3 gricih na atenski Akropoli kot simbolu demokracije in svobode, rimskem Kapitolskem gricu kot simbolu vladavine prava ter Golgoti kršcanski tradiciji. Kaj pa nasi Socialdemokrati porecejo na Heußovo izjavo z leta 1950 ? In nasi 'liberalci' z instant strančic ? Nic ker taka verzija ni njihova opcija niti mentaliteta temvec od 'zmage do zmage naprej'. V razmislek.
Uporabnik113189
31. 07. 2019 10.57
+1
očitno so socialdemokrati in "socialdemokrati" , ++
lukeeeeeec
31. 07. 2019 10.34
+8
Sploh ne razume, kaj na AMERISI toliko zanimajo. Ali vililci iz kvote Boštjana Videmška tako zavidajo lepoto MALANIJE. Pri nas imamo karavanški predor, drugi tir, pranje denarja po bankah, TEŠ, zdravstvo, pa se s tem nihče ne ubada. Pljuvamo po kapitalistih, njihovi DOLARČKI so pa tako sladki. kanede Kvota! vam prižgem svečko.
jakec1575
31. 07. 2019 10.12
+7
Ironija. Najstarejsa kandidata predstavljata progresivni del stranke. :) Americani ze od 1970 ne poznajo vec socialne države. prej so jo celo imeli in bogati so placevali postene davke. od takrat jim je razpadel sistem. V dolocenih soseskah najdete taksno revscino, ki je najdete samo se na vojnih obmocjih po svetu. Zal verjetno ne bodo zmagali. ZDA so najbolj razslojena država na svetu, takoj za njimi pa JAR, ki je imel 70 let apartheida. :) nof said.
jakec1575
31. 07. 2019 10.13
+0
Verjetno ni treba posebej poudariti, da 2 amandma z raslojenostjo predstavlja ekspozivno mesanico, ki jo gledamo vsak teden iz ZDA.
CyberWorm90
31. 07. 2019 10.19
+11
w rusiji se baje cedi med in mleko oz. bolj med pa wodka : )))
krtofl
31. 07. 2019 10.30
+2
ti imaš pa rdeč nos...bi tudi kakšen liter se pocedil če se te stisne za nos
CyberWorm90
31. 07. 2019 10.39
+0
še ministru puriću to powej na kohezijskem ministrstwu : ))) njemu se že a faci wid da ma išjas k drunker : )))
Apostol1
31. 07. 2019 10.45
+1
V Rusiji vedo kako se uporablja dvojni W , ti ga pa edino uporabljaš pravilno v kombinaciji s C in tja je za postavit vse tvoje komentarje
CyberWorm90
31. 07. 2019 10.47
-3
smlatna
31. 07. 2019 10.08
+33
LEvi bodo zmagali edino v njihovih mokrih sanjah