Tujina

INFOGRAFIKA: Reševanje iz globine: starši bodo morali na zaslišanje

Madrid, 22. 01. 2019 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko se reševalci še vedno trudijo, da bi rešili dveletnega dečka, ki je padel v več kot 100 metrov globok vodnjak, pri čemer se vsak dan znova pojavljajo nove težave, so oblasti v španski Malagi sprožile preiskavo. Zanima jih, ali bi moral kdo kazensko odgovarjati za to, da je deček padel v nezavarovano vrtino blizu Totalana.

Po poročanju španskega El Paisa bodo zaslišali tako otrokove starše kot lastnika posestva, na katerem se je zgodila nesreča.

Predstavnik andaluzijske oblasti Alfonso Rodríguez Gómez de Celis pa je medtem reševalcem zaželel srečo pri zadnji reševalni etapi.

Na prizorišču reševanja so, potem ko so po petih urah izkopali 72 metrov globok vzporedni tunel in ga primerno utrdili, zdaj na potezi izurjeni rudarji, ki bodo kopali okoli štiri metre dolg vertikalni tunel, da bi dosegli prostor pod "zamaškom".

Deček je v vodnjak padel med igro s prijateljem, ki je na srečo nepoškodovan. Hitro reševanje pa ni bilo mogoče, saj je premer vodnjaka le 25 centimetrov.
Vodja operacije meni, da bo delo zapleteno, v primeru, da se izkaže, da gre za zelo trd teren, pa bodo lahko uporabili le mikro eksploziva, saj se bojijo, da bi vsako večje tresenje tal zasulo vodnjak, s tem pa pokopalo še zadnje upe, da najdejo dečka. Ekipa je sicer vajena dela v ekstremnih in še težjih pogojih, kot so v vodnjaku, zagotavljajo reševalci. Vzporedni tunel je sicer širok le približno osemdeset centimetrov, tunel do vodnjaka, ki ga bodo kopali rudarji, pa naj bi bil za potrebe reševanja širok približno meter in visok približno 120 centimetrov.

Dela na vzporednem tunelu so bila veliko težja, kot so pričakovali, prav tako so trajala dlje, kot so sprva upali. Za nekaj ur so celo obstala, saj je stroj, s katerim so kopali, potreboval popravilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Se je pa kmalu zapletlo tudi pri današnji operaciji. Ko so v železni kletki začeli v globino spuščati rudarje, se je na okoli 40 metrih globine izkazalo, da je tunel preozek, zato so jih, da se ne bi zataknili, dvignili nazaj na površje. Kot so sporočili, bodo poskusili dodatno razširiti tunel, ni pa znano, za koliko časa bo to podaljšalo reševanje. Sprva so sicer sklepali, da bodo rudarji za kopanje povezovalnega rova potrebovali 24 ur.

Na prizorišču je dan za dnem tudi družina nesrečnega dečka. Lokalne oblasti so poskrbele, da jim je vseskozi na razpolago psihološka pomoč.

Oče dečka José Roselló večino časa strmi v teren, na katerem poteka reševanje: "Vse, kar upam, je, da se ne bo vse skupaj zrušilo, preden mojega sina najdejo živega."

Da družina preživlja "najhujšo agonijo", pa po njegovem niti ne opiše, kako se počutijo: "Te dni mi ljudje pravijo, da razumejo, kako se počutim. Ampak dokler nisi v teh čevljih, enostavno ne veš, to ni nekaj, kar si lahko predstavljaš." Je pa družina izjemno hvaležna za vso podporo, ki so je bili deležni v teh dneh.

Z vsakim dnem je upanja, da bi dečka našli živega, manj, prav tako reševalci iz vodnjaka že več dni niso slišali nobenega glasu. Ob tem si sicer niso povsem enotna poročila ali otroka po padcu sploh so slišali. Ti sicer ni prva tragedija za družino, ki je že izgubila 3-letnega sina Oliverja.

Situacija je izjemno težka tudi za reševalce, ki so v 36 urah intenzivnega kopanja izkopali že več kot 35.000 kubičnih metrov zemlje v upanju, da se bodo pravočasno prebili do otroka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3