Tujina

Španija okrepila svoje enote

Madrid, 15. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Napetost med Španijo in Marokom se stopnjuje. Španija je proti otoku Perejil ob severnoafriški obali, ki ga je v četrtek zasedla maroška vojska, poslala še štiri vojne ladje.

Španska vojaška ladja v bližini otoka Perejil
Španska vojaška ladja v bližini otoka Perejil FOTO: Reuters

Španija je po izbruhu spora z Marokom zaradi otoka Perejil še okrepila vojaško navzočnost na območju. Po fregati Navarra, opremljeni z raketami zemlja-zrak, sta v pristanišče v španski eksklavi Ceuta prispeli še fregati Numancia in Baleares. Z vojaško navzočnostjo naj bi Španija okrepila pritisk na Maroko.

Iz pristanišča eksklave Melilla sta danes poleg tega izpluli dve španski korveti, da bi sodelovali na vojaških vajah pred maroško obalo. Vseh pet bojnih ladij ima na krovu 800 mož. Območje preletavajo tudi helikopterji vrste cougar.

"Maroko ne bo umaknil svojih sil z otoka Perejil. Vlada si bo prizadevala za rešitev spora," je dejal maroški zunanji minister Mohamed Benaissa.

Maroški zunanji minister Mohamed Benaisa je kritiziral odziv Španije in Evropske unije kot popolnoma pretiran in menil, da je moč konflikt rešiti le z dialogom. Z zasedbo otoka Perejil, ki ga v Maroku imenujejo Leila, njegova država ni napadla Španije, je poudaril. EU je od Maroka včeraj zahtevala, naj nemudoma umakne svoje sile z otoka.

Španska zunanja ministrica Ana Palacio pa je danes Maroko posvarila, naj spričo krize zaradi otoka Perejil ne zaneti razprave o eksklavah Ceuta in Melilla. Obe območji sta v španski posesti že 500 let, Maroko pa že od nekdaj zahteva njuno vrnitev skupaj s približno 150.000 prebivalci.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni