Tujina

Puigdemonta med obiskom v Sloveniji ne bo sprejela nobena uradna inštitucija

Ljubljana/Barcelona, 29. 01. 2018 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./A.B./K.H.
Komentarji
231

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont naj bi načrtoval obisk Slovenije, kjer naj bi imel zaveznike, še posebej znotraj stranke SD. Premier Cerar z obiskom uradno ni seznanjen, enako pravijo v omenjeni stranki in na zunanjem ministrstvu. Erjavec je poudaril, da ga ne bo sprejela nobena uradna inštitucija. Puigdemont pa je medtem novega predsednika katalonskega parlamenta zaprosil za imuniteto.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Erjavec o Puigdemontovem obisku
    00:28
    Iz SVETA: Erjavec o Puigdemontovem obisku
  • Iz 24UR: Puigdemonta Erjavec ne bo sprejel
    02:59
    Iz 24UR: Puigdemonta Erjavec ne bo sprejel

Potem ko je odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki mu v Španiji grozi aretacija, obiskal Dansko, zdaj že načrtuje naslednji korak oz. potovanje. Po poročanju uglednega španskega časnika El Confidencial, ki navaja vire iz Bruslja, se njegova ekipa odpravlja v Slovenijo.

Neuradno se bo to zgodilo 12. in 13. februarja, prav v času, ko bodo našo državo hromile stavke.

Puigdemont naj bi Slovenijo izbral iz več razlogov – glavni pa je, da ima tukaj zaveznike, ocenjuje časnik. "Katalonski evropski poslanec Ramon Tremosa je vedno dobro sodeloval z nekdanjimi komunisti, ki se zdaj imenujejo Socialni demokrati, glede svojih tez o pravici do samoodločbe narodov v državah članicah Evropske unije," piše.

Članica omenjene stranke, evropska poslanka Tanja Fajon, je v preteklosti že spregovorila Puigdemontu v prid in kritizirala Evropsko unijo, ker ne podpre katalonskih separatistov, so še zapisali, in kot podpornika katalonske neodvisnosti navedli tudi nekdanjega predsednika Milana Kučana.

Carles Puigdemont naj bi načrtoval prihod v Slovenijo.
Carles Puigdemont naj bi načrtoval prihod v Slovenijo. FOTO: AP

Časnik ob tem navaja, da je bila Slovenija prva država, ki se je odcepila od Jugoslavije. "Bilo je leta 1991, vojna je trajala deset dni. Leta 2004, 13 let po odcepitvi, so pristopili k Evropski uniji, tri leta pozneje pa še v evroobmočje" še piše časnik.

Preverili smo tudi navedbe, da naj bi nekdanji katalonski voditelj v okviru obiska imel predavanje na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani. S fakultete so nam sporočili, da tega v tem trenutku ne morejo potrditi.  

Puigdemont v Sloveniji, tej "balkanski državi", tako vidi plodna tla za internacionalizacijo katalonskega spora, in manjšo možnost aretacije kot na primer na Danskem.

Marca lani je zunanji minister v katalonski regionalni vladi Raul Romeva obiskal Slovenijo v poskusu, da bi pridobil priznanje neodvisnosti države, a mu to ni uspelo, še piše medij. Slovenija namreč še vedno ni priznala neodvisnosti Katalonije.

Minister za zunanje zadeve ga ne bo sprejel

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je dejal, da Puigdemonta ne bo sprejel, prav tako tudi nobena druga uradna inštitucija v Sloveniji. "Glede na to da ni nobenega evropskega pripornega naloga zoper njega, mislim, da lahko mirno pride v Slovenijo in obišče svoje prijatelje," je dejal Erjavec. 

Kot je dodal, pa na MZZ to razumejo kot zasebni obisk, za katerega so izvedeli iz španskega časnika El Confidencial. 

Na vprašanje, kako bi država ukrepala, če bi Španija ravno med Puigdemontovim obiskom v Sloveniji zanj izdala priporni nalog, je minister Erjavec dejal: "To je znanstvenofantastično vprašanje. Če bi do tega prišlo, bi odločitev sprejelo ministrstvo za pravosodje."

Fajonova: Če bo prišel in zaprosil za srečanje, tega ne bom zavrnila

V stranki SD so za 24ur.com povedali, da o Puigdemontovem obisku niso obveščeni, tudi premier Miro Cerar s tem uradno ni seznanjen. Kot predsednik vlade pa ga menda ne bi sprejel.

Tudi Fajonova je za 24ur.com povedala, da je o morebitnem prihodu Puigdemonta ni nihče obvestil. "Socialni demokrati uradno s prihodom na novi izvoljenega katalonskega predsednika nismo seznanjeni, niti obiska ne organiziramo. Sama imam do katalonskega vprašanja jasno stališče, ki sem ga v preteklosti že večkrat javno povedala. Če bo Piedgemont ob morebitnem prihodu v Slovenijo ali njegovi katalonski kolegi v Sloveniji zaprosili za srečanje, tega ne bom zavrnila. Pogovori in odprt dialog so vedno tista pot, ki jo zagovarjam. Tudi v Evropskem parlamentu, kjer sodelujem s katalonskimi kolegi," je zapisala.

Puigdemont predsednika katalonskega parlamenta zaprosil za imuniteto

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je danes predsednika katalonskega parlamenta Rogerja Torrenta v pismu zaprosil za poslansko imuniteto, ki naj bi mu pripadala kot izvoljenemu predstavniku ljudstva.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je za predsednika regije predlagal Puigdemonta.
Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je za predsednika regije predlagal Puigdemonta. FOTO: AP

Puigdemont je prepričan, da kot poslanec ne more biti aretiran, razen če ga ujamejo pri kaznivem dejanju. V pismu je sicer kandidat za katalonskega predsednika navedel več parlamentarnih pravil, ki utemeljujejo, zakaj mu pripada imuniteta.

Špansko tožilstvo je sredi januarja objavilo pojasnilo, da poslanska imuniteta "ne pomeni, da ne more biti zaprt po sodnem nalogu, ampak da ta velja samo za policijske aretacije".

Špansko ustavno sodišče pa je v soboto zvečer odločilo, da je kandidatura dosedanjega katalonskega predsednika Puigdemonta za vnovično vodenje regije veljavna samo, če bo fizično navzoč v državi.

Puigdemont, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev ter mu v Španiji grozi aretacija, je od konca oktobra v Belgiji. Še vedno ni jasno, ali se bo v torek, ko bo potekalo glasovanje o predsedniku Katalonije, zglasil v Barceloni.

Njegov odvetnik Jaume Alonso-Cuevillas je sicer danes dejal, da bi se lahko Puigdemont v prihodnjih nekaj urah vrnil iz Belgije v Španijo, da bi se lahko udeležil torkove obravnave v katalonskem parlamentu.

V pogovoru je še dejal, da se nameravajo pritožiti na odločitev ustavnega sodišča, vendar da bo to zelo težko.

Stranke, ki se zavzemajo za samostojnost Katalonije, so na volitvah decembra dobile večino glasov in katalonski parlament naj bi o novem predsedniku regije odločal v torek. Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je za predsednika predlagal Puigdemonta.

Ta trdi, da lahko vlada iz Belgije, ter vztraja, da se v Španijo ne bo vrnil. Vlada v Madridu je medtem napovedala, da v tem primeru ne bo vrnila avtonomije Kataloniji.

Zaradi upora in zlorabe javnih sredstev mu v Španiji grozi aretacija

Puigdemont je sicer od konca oktobra lani v Belgiji, kamor je pobegnil, ker mu v Španiji grozi aretacija. Španske oblasti ga obtožujejo upora in zlorabe javnih sredstev. Prejšnji teden je, kot že omenjeno, pripotoval na Dansko, kjer je na univerzi v Köbenhavnu sodeloval v razpravi o političnih razmerah v Kataloniji in se srečal z danskimi politiki.

Špansko tožilstvo je kmalu zatem zahtevalo vnovično aktivacijo evropskega pripornega naloga zanj, kar pa je pristojni sodnik zavrnil. Ocenil je, da je želel Puigdemont s potovanjem na Dansko "izzvati aretacijo v tujini" v okviru strategije pridobivanja argumentov za to, da bi v odsotnosti znova postal predsednik Katalonije.

Puigdemont je iz Danske sporočil, da se želi vrniti v Katalonijo, a pri tem ne bo tvegal. Španski notranji minister Juan Ignacio Zoido je namreč sporočil, da so vojaki noč in dan na preži, da bi mu preprečili vrnitev v Katalonijo. Tako vzdolž meje kot znotraj države izvajajo vse potrebne ukrepe, da se to ne bi zgodilo. "Ravnamo tako, da ne more priti v katalonski parlament niti v prtljažniku avtomobila," je poudaril.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je Puigdemonta v ponedeljek predlagal za novega predsednika Katalonije. Ta je nato napovedal, da bo kljub grožnjam Španije oblikoval novo vlado, in namignil, da bi lahko na položaj prisegel iz Belgije, a Zoido je poudaril, da po oceni pravnih strokovnjakov v katalonskem parlamentu prisega predsednika vlade na položaj ne more potekati preko videopovezave. Obtožil ga je, da uprizarja cirkus. "Beži pred španskim pravosodjem, zato ne more določati toka dogajanja," je poudaril.

Iz Madrida pa so sporočili, da bodo ukrepali, če bo dozdajšnji katalonski voditelj skušal pokrajino voditi iz Belgije. Španski premier Mariano Rajoy je posvaril, da bo v tem primeru vlada v Madridu ohranila neposredno upravo v Kataloniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
05. 02. 2018 13.36
+1
Od voditeljev, ki so bili l. 1991 za samostojno Slovenijo, je popolnoma nepošteno, da v želji po samostojnosti ne podprejo Kataloncev.
Uporabnik113089
30. 01. 2018 17.59
+4
Brivca zavitega v belo rjuho so sprejeli v Državnem zboru, bodočega predsednika ene najmočnejših držav v EU pa obravnavajo kot kužnega vaškega cucka!? Tako je to, ko slovensko diplomacijo vodi nekdanji šef čistilk v kranjski Iskri.... Pa še one so ga stresle skoz´ rokav...
Apostol1
30. 01. 2018 21.00
-3
Bedasta primerjava ,begunec in politik , begunca tule lahko izpustiš oziroma je razumljeno v tvojem komentarju da si navaden nestrpen človek ,ki mu ni mar za človeško nesrečo ,ljudje smo pa vsi , kristjani ali muslimani Kar se pa Puigdemonta tiče bi ga pa morali sprejeti čeprav je še daleč od tega a bi bil to predstavnik ene najmočnejših držav v Evropi ,trenutno je le trn v peti politikom ene najmočnejših držav v Evropi čeprav je to vprašanje za statistike koliko je Španija močna in koliko ne in kakšen je njen vpliv v Evropi.
Teofil
30. 01. 2018 21.20
+3
Zelo dobra primerjava skladnost vsaka čast
Thinc25
30. 01. 2018 17.31
+1
Kje je komik Erjavec, zakaj ga ne sprejme! Palestince, ki nimajo nobenih pogojev za državo bi pa priznal. Erjavec dela naši državi sramoto. Predlagam interpelacijo zoper Erjavca, ker ga je treba čimprej odstraniti iz politike, da ne bo delal še naprej škode.
walter2
30. 01. 2018 17.29
+1
Slovenija je res raj za raznorazne mafijce in kriminalce!
periot22
30. 01. 2018 17.14
+0
In naši trahopetci se bojijo?????????????????????Da bi se zasrali državam kot so?
Sirius.2
30. 01. 2018 17.02
+5
A tudi Karel ga ne bo on pa tako rad tala tuja ozemlja kar zastojn.
SLObunkeljn
30. 01. 2018 16.26
+4
Ta Erjavec pa bi končno že lahko zapustil MZZ in nehal delati sramoto ... upam, da ga naslednje volitve odnesejo ... kdo ga sploh voli ... in zakaj že?
Sirius.2
30. 01. 2018 17.04
+0
Ne verjamem ga bomo še gledali in poslušali. On je penzione dvignil celo za 2 EURA.
SLObunkeljn
30. 01. 2018 16.21
+4
Haha naši vrli junaki so se vsi podelali v hlače, da jih ne bi teta Gela za ušesa! Beda od politikov!
resort
30. 01. 2018 12.44
+6
Je pa bilo toliko jezikanja ob njihovem referendumu. Sedaj pa \"vse tiho je \". Kdo ima sedaj ja... ?
resslovenka
30. 01. 2018 09.42
+3
Komu se bojimo zameriti? Kje je naša pokončnost? Prodana!
SLObunkeljn
30. 01. 2018 16.22
+4
Strah pred teto Gelo ... v hlačah je njihova pokončnost pa spredaj ampak zadaj spodaj ....
resslovenka
30. 01. 2018 09.38
+7
Dvoličnost slovenske politike. Koga vse je ze vse gostil naš slovenski politični parket? Vidi se, kdo nam dirigira , no nam pač pa naši visoki politiki. Sramotno.
wolfterier
30. 01. 2018 09.55
+4
Hamas in Al Fatah bo pa gostil Korel,a ne.
wolfterier
30. 01. 2018 16.01
+1
Puidgemona bo pa sprejel Modernidolfer,sta si čisto podobna,a ne...
nightifly
29. 01. 2018 22.31
+1
G. Puig., oglasite se pri cloveku , ki je s svojo pregovorno mirnostjo, preudarnostjo in izkusnjami ,tudi glede ' trgovanja ' in pregovarjanjem z UE ter ostalimi , speljal odcepitev oz. Udejanitev drzavnosti Slovenije na najboljsi mogoci nacin , ki je bil mogoc takrat brez velikih politicnih , ekonomskih posledic in skode.
nightifly
29. 01. 2018 22.31
+5
wolfterier
30. 01. 2018 09.56
+0
Ko bo on gospod,bo Pigdemon predsednik Španije !
bema1201
29. 01. 2018 22.25
-2
Spal bo pri Kučanu, Štefka mu bo skuhala kosilo, potem bosta pa šla z Erjavcem na Šmarjetno. Mesec ga bo pa peljal na ogled parlamenta.Morda sploh ne bo hotel več nazaj v Belgijo, ker v Španijo ne upa.
nightifly
29. 01. 2018 22.32
+2
resslovenka
30. 01. 2018 09.41
+0
Spet en, ki misli da je duhovit. Vklopi pamet, preden zines.
trdovrat
30. 01. 2018 10.21
-1
Resslovenka, žal ne misli, ker nima s čim! Vklopi? Tisto česar nima? Težka bo!
CIGU MIGU
29. 01. 2018 21.40
+9
a je dottore majerini odsoten ker ni nič na twitu ali pa dela še en doktorat v albanija ker mislim da je njegov prijateljski obisk v zagrebu obradil sadove ki rastejo v zalivu....srečno
Našvasan_zob
29. 01. 2018 21.29
+16
Kosovarje so pa vsi sprejemal... Selektivna demokracija po diktatu zahoda..
trumpet2015
29. 01. 2018 21.41
+10
tudi Palestince bi takoj sprejel po tekočem traku, pa rdeć tepih do letala, pa ilegalne migrante frizerje iz Sirije bi takoj sprejel, naj še Kima povabi, mislim pa to ne moreš verjeti, , levaki so nam ugrabili državo, to ni več slovenija, to je liberalna soroševa ladja norcev, brez kompasa in brez krmila
Fifi 24
29. 01. 2018 21.55
+0
Seveda so če je bil befel od šefa čez lužo pa še doktorat si dobil :))
Von_Clausewitz
29. 01. 2018 21.05
+14
Slovenski politiki ponavadi raje sprejme take kot so Hašim Tachi za neodvisnost Kosova in Metohije.
HolyRomanEmpire
29. 01. 2018 20.29
-5
1.Nikomur ga ni treba sprejet sej ni državni voditelj. 2. Španija brez Katalonije ni Španije = rezultat mestne državice srednjega veka in se razpase po Evroopi 3. Kaj ima Slovenija pri tem, sej imamo dost bolj zglednih primerov v Evropi
Von_Clausewitz
29. 01. 2018 21.06
+1
Fifi 24
29. 01. 2018 21.33
+1
mislec tako je bravo brihtna buča torej je JNA je upravičeno steljala po separatistični sloveniji
toukr
30. 01. 2018 14.01
-2
To ni bila jugoslovanska vojska, to so bili beogradski vojnici.
vicente
29. 01. 2018 20.06
+11
tudi jaz ne bom volil Erjavca in tistega ki ne bo sprejel Katalonca,licemerci iz 4 sardel naredi diplomatski spor ko bi moral pokazat demokracijo se skrije pod ženino krilo ali za pralni stroj
Kopriva60918022
29. 01. 2018 20.02
+9
nightangel
29. 01. 2018 17.50
-9
Čudno,da Kučan podpira Katalonce pri osamosvojitvi,pri slovenski pa je bil proti.
Apostol1
29. 01. 2018 17.54
+14
Čudno da takim ljudem kot si ti sploh uspe preživeti na tem svetu.
nightifly
29. 01. 2018 19.53
+2
Anhel ,,,,, cudno,da to rdite. Medtem ko je Putrle ves bled od strahu pred svojo odgovirnostjo do slov .naroda cepel kdo ve kje , je nas predsednik korajzno potoval v Bg in vsem Politikom jugoslov. narodov zabrisal v obraz ,da jih imamo dovolj in GremonGremona svoje. Tvegal je glavo ,ko je marsikdo doma menjal gate .....da ne napisem - kaksne. Tako je ta stvar. In diplomatsko politicno misijo bilo do Jugoslavije bilo do ostalega sveta,ki je bil proti je ta predsednik opravil z odliko. Ce pomislimo ,da so bili z njim v predsedstvu pesniki, pisatelji in zeleni , ce se ne motim . Ja G. Kucan je velik clovek. Samo pomislite kake tezave imajo Katalonci, ki se ze desetletja borijo za svoj Jaz , in to sredi Evrope. A razumete kaj vec zdaj ?
Fifi 24
29. 01. 2018 21.36
+4
angelček svečkar čudno a ne da res čudno no ja v vaši zgodovini kjer so domobranci zavezniki je vse možno tudi da je je JJ bil v BG in rekel miloševiču sredi BG adijo na kongresa SKJ a je tako in JJ tudi ni podaril 180.000 državljanstev v času demosa tem balkancem in JJ NIKOL ni vzel nič denarja od balkancev je tako angel
CIGU MIGU
29. 01. 2018 21.42
+4
če ne bi bilo kučana bi dottore peterlini bil še vedno ministrant in orgličar po rkc veselicah