Tujina

Španski poslanci niso podprli Sancheza za premierja, se obetajo nove volitve?

Madrid, 25. 07. 2019 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španski poslanci niso potrdili Pedra Sancheza za premierja, po tem ko socialisti niso uspeli doseči dogovora s stranko Podemos. Se bodo morali Španci novembra odpraviti na že četrte parlamentarne volitve v zadnjih štirih letih?

Pedro Sanchez po zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah aprila letos, danes v španskem parlamentu ni dobil zadostne podpore poslancev za ponovni mandat na čelu vlade. Zanj je glasovalo 124 poslancev, proti pa 155 poslancev konzervativce stranke PP, skrajno desne Vox in liberalne Ciudadanos, medtem ko se je 67 poslancev vzdržalo glasovanja. 

Sanchezu ni uspelo doseči dogovora s stranko Podemos.
Sanchezu ni uspelo doseči dogovora s stranko Podemos. FOTO: AP

Če vodja španskih socialistov ne bo zmogel sestaviti nove vlade v roku naslednjih dveh mesecev oziroma do 23. septembra, pa se Španiji tako obetajo nove predčasne volitve, ki bodo potekale 10. novembra, piše Politico. Aktualni premier, ki je vodenje manjšinjske španske vlade prevzel pretekle leto, kmalu zatem pa razpisal predčasne volitve, ima torej do 23. septembra časa, da se odloči, ali gre na novo glasovanje v parlament - če se za to ne odloči, ali pa je na glasovanju znova neuspešen, se bodo Španci torej odpravili na že četrte parlamentarne volitve v zadnjih štirih letih. 

Španija je v zadnjih štirih letih že trikrat odšla na parlamentarne volitve.
Španija je v zadnjih štirih letih že trikrat odšla na parlamentarne volitve. FOTO: AP

Sanchezovi socialisti so aprila na volitvah prejeli 29 odstotkov glasov, za morebitno koalicijo pa so se dogovarjali z skrajno levo stranko Podemos. A dogovora niso uspeli doseči, stranki pa ena drugo obtožujeta za propad koalicijskih pogajanj. "Dogovor ni bil mogoč. Želim biti premier, a ne za vsako ceno," je po pogovorih dejal Sanchez in ostro kritiziral način, na katerega se je pogajala stranka Podemos in njen vodja Pablo Iglesias. Pogajanja naj bi sicer zastala zaradi vprašanja, kakšno vlogo bo Podemos igrala v prihajajoči vladni koaliciji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EkonomskaSvoboda
25. 07. 2019 16.44
+7
Jah, ko se komunisti in socialisti ne morejo zmeniti med sabo je res hudič. Isto bo pri nas zelo kmalu.