Tujina

Spet nemiri v brazilskem zaporu, umrlo najmanj 33 zapornikov

Manaus, 06. 01. 2017 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V enem od brazilskih zaporov so spet izbruhnili nemiri. Poročajo o najmanj 33 mrtvih zapornikih. To je že drugi incident v brazilskih zaporih, ki se je zgodil v zadnjem tednu. V uporu, ki se je zgodil na severu Brazilije, je umrlo najmanj 56 ljudi.

Brazilski zapori so močno prenatrpani.
Brazilski zapori so močno prenatrpani. FOTO: AP

V brazilskem zaporu so spet izbruhnili nemiri, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 33 zapornikov, poroča BBC. To je že drugi incident v brazilskih zaporih, ki se je zgodil v zadnjem tednu. Že v torek se je zgodil upor v zaporu Anisio Jobim v Manausu na severu Brazilije. Več deset zapornikov je pobegnilo, umrlo je 56 ljudi.

Zaporniki naj bi domnevno pobegnili po podzemnih predorih. Našli so 16 predorov, ki iz zapora vodijo v okolico. Izgredi so v prenatrpanem zaporu Anisio Jobim izbruhnili v nedeljo in trajali 17 ur. Gre za najhujše izgrede v brazilskih zaporih v zadnjih letih.

Najprej sta se spopadli dve rivalski tolpi v zaporu, potem pa so ti spopadi prerasli v splošen upor. Pri tem so uporniški zaporniki zajeli tudi dvanajst paznikov, ki so jih varnostne sile kasneje osvobodile.

Brazilski zapori so močno prenatrpani. Po podatkih brazilskega ministrstva za pravosodje je bilo konec leta 2014 v tej državi zaprtih 622.000 ljudi, država pa bi potrebovala za 50 odstotkov več kapacitet v zaporih. Na vsako mesto v zaporih te južnoameriške države pride 1,67 zapornika, v zvezni državi Amazonas celo 2,59.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
06. 01. 2017 14.58
+3
ma nobene skode, naj se pobijejo med sabo in bo se najvec koristi tako za njih kot za drzavo pa tudi normalne ljudi. Skratka samo koristne stvari bodo s tem povzrocili!
Ramzess
06. 01. 2017 14.04
Nemir je preblag izraz glede na posledice.