Slovenija

Ljubljansko letališče žrtev prevare: izgubljena prtljaga za dva evra

Ljubljana, 07. 12. 2023 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gašper Polanec, Tanja Volmut
Komentarji
7

Ste na družbenih omrežjih že zasledili oglase, kjer lahko neki izdelek kupite po smešno nizki ceni, pod objavo pa je več komentarjev strank, ki nakupa kar ne morejo prehvaliti? Nikar ne nasedajte, hitro lahko namreč ugotovite, da gre za lažne profile s tujimi imeni in da so si komentarji v slovenščini sumljivo podobni. Gre za vse bolj pogoste spletne prevare, opozarjajo na Si-Certu. Goljufi so izrabili celo ime Letališče Jožeta Pučnika. To naj bi za zgolj dva evra prodajalo izgubljeno prtljago, v kateri pa lahko najdete vse od parfumov do ovojnic z denarjem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Letališče žrtev spletne prevare
    03:05
    Iz 24UR: Letališče žrtev spletne prevare
  • Iz SVETA: Lažna prodaja izgubljene prtljage
    02:42
    Iz SVETA: Lažna prodaja izgubljene prtljage

 

Izgubljeni rdeči, črni in rumeni kovčki, naloženi v zaboje na prodaj le za dva evra. Prodajalec pa brniško letališče. "To je naš prostor, kjer shranjujemo izgubljeno prtljago, in kot lahko vidite, gre le za nekaj kovčkov, ki bodo v kratkem odpremljeni k potnikom. Mislim, da je več kot očitno, da ni nobenih znakov, ki bi oglaševali, da prtljago prodajamo v dobrodelne namene za dva evra," pove Monika Jelačič iz Fraport Slovenija, ki razkaže prostor za izgubljeno prtljago.

Gre za vse bolj pogosto prakso spletnih goljufov, poudarjajo na SI-CERTu, kjer se ukvarjajo s kibernetsko varnostjo. In kaj se zgodi, če nakažete dva evra? Gorazd Božič, vodja SI-CERTa, pove, da v bistvu ne gre za nakazilo, ampak preusmeritev na lažno spletno stran, kjer lahko nepridipravi poberejo podatke o kreditni kartici in s temi podatki opravijo nakup. "V trenutku nepozornosti lahko mislite, da je šlo za evro ali dva, v bistvu gre pa za veliko večje vsote," še doda.

prtljaga
prtljaga FOTO: Thinkstock

Z lažno prodajo prtljage pa se ne soočajo le pri nas. "V istem času namreč, ko se je to zgodilo nam, smo zaznali tudi primere sosednjega letališča in drugih letališč po Evropi," zgroženo razlaga Jelačičeva. Priložnost dela tatu in prav predpraznični čas, ko ljudje več nakupujemo, še dodatno spodbudi nepridiprave. "Goljufi izkoristijo tudi trenutke, kot sta črni petek in prednovoletni nakupi. Ker nakupujemo veliko preko spleta, so to tisti libenci, kjer nas lahko ujamejo," razloži Božič. 

Prevaro na družbenih omrežjih najlažje prepoznamo po datumu nastanka profila. Večina ljudi pa, komentira Gorazd Božič, ne pogleda v podrobnosti, še posebej, če so obljubljeni neki lahki dobitki. In kaj se dejansko zgodi z izgubljeno prtljago? Potnik mora to prijaviti, nato pa je obveščen, ko ta prispe na ljubljansko letališče, pojasni Jelačičeva. Rok je pet dni, če pa se lastnik vendarle ne javi, izgubljeni kovček vrnejo na letališče, od koder so prispeli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AVTOHTONsLOVEnc
08. 12. 2023 08.22
+6
Če si tok zabit, da takem oglasu verjameš, je prav da te nategnejo!
Mister iks
07. 12. 2023 20.53
-1
Jaz pa verjamem v to? Samo nimam FB! Spet so me nategnnili.
Roadkill
07. 12. 2023 20.47
+1
Še kar dobra ideja. Ima domišlijo
sebak81
07. 12. 2023 20.40
-1
Ma ne nooo.. ravno sem kupil 24 kosov..
Sickk 2
07. 12. 2023 20.37
+4
Ce so ljudje res tok naivni pa hlupi pol pa kr naj se naprej izgubljajo dnar...
KLADIIVO
07. 12. 2023 20.17
+1
Vsa resnica je na socialnih mrežah,medtem ko novinarji pišejo,kar jim naročijo,pač odvisni od drugih,v glavnem laži.
Primož Ma?ek
07. 12. 2023 20.09
+9
Pri tem članku pogrešam neko diskusijo zakaj je ta spletna stran na FB še vedno na voljo, kako da FB kljub mnogo prijavam tega ne umaknejo, zakaj?