Tujina

Splošna stavka v Avstriji

Dunaj, 05. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.W./S.G./STA
Komentarji
0

V Avstriji bo v torek potekala največja stavka zadnjih nekaj deset let, saj naj bi se je udeležil delavci več kot 500 avstrijskih podjetjih med njimi zaposleni v podjetjih Opel in OMV. Pričakujejo, da bo stavka povsem ohromila promet na Dunaju saj tramvaji, avtobusi in podzemna železnica ne bodo vozili.

Avtobusi bodo ostali v garaži
Avtobusi bodo ostali v garaži FOTO: Reuters

Na Dunaju bodo vsi tramvaji, podzemne železnice in avtobusi zaradi protestnih zborovanj zaposlenih do enajste ure ostali v garažah. Zaradi povečanega osebnega prometa je zato treba računati s precejšnjimi zastoji, ki jih bodo demonstracije v središču Dunaja še okrepile. V Gradcu, na avstrijskem Štajerskem bo javni promet miroval do desete ure, poleg tega so napovedane tudi blokade vpadnic. Tudi v Celovcu, na Avstrijskem Koroškem, bodo sindikalisti blokirali vse vpadnice, javni promet ne bo deloval med šesto in osmo uro zjutraj, zato bodo zastoji neizogibni. Stavki avstrijske zveze sindikatov se bo pridružilo tudi osebje avstrijske letalske družbe AUA, z zamudami je zato treba računati tudi v letalskem prometu. Lahko pa bi se zapletlo še na nekaterih mejnih prehodih.

Pri naših sosedih pa jutri zaradi protestov tiskarskega sindikata proti pokojninski reformi tudi ne bo dnevnega časopisja. Dijaki na gimnazijah pa se bodo veselili dneva brez pouka.

Predsednik sindikata OeGB Fritz Verzetnitsch
Predsednik sindikata OeGB Fritz Verzetnitsch FOTO: Reuters

Samo v kovinarski industriji naj bi bilo zaradi stavke prizadeto delo v več kot 300 podjetjih, sindikati kemijskih podjetij pa pričakujejo, da se bodo stavke udeležili zaposleni od 50 do 60 podjetij v tej panogi. Splošna stavka bo predvidoma stala okoli milijardo evrov.

V torek naj bi prvič po več desetletjih delo opustili zaposleni v skoraj vseh gospodarskih panogah. Še posebej zaskrbljujoče pa so posledice, ki jih bo imela stavka v javnem prometu v večjih mestih. Tramvaji, avtobusi in podzemna železnica na Dunaju do desete ure dopoldan predvidoma ne bodo vozili, tako da naj bi odpadlo okoli 700.000 voženj.

Taksi službe na Dunaju so danes tako že zabeležile okoli 1000 naročil za vožnje v torkovih jutranjih urah, nadaljnjih naročil pa ne sprejemajo več. Pričakujejo, da bo v času stavke prevoze opravljalo 90 odstotkov od skupno 3950 dunajskih taksistov.