Tujina

Spogledovanje z nevarnostjo

Legazpi city, 08. 08. 2006 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tiste, ki se ne bodo prostovoljno umaknili iz krajev pod filipinskim vulkanom Mayon, bodo v to prisilili.

Mayon vse bolj grozi
Mayon vse bolj grozi FOTO: Reuters

Vse več prebivalcev osrednjega dela Filipinov, ki ga ogroža vulkan Mayon, se seli na varno. Doslej je svoje domove zapustilo okoli 25 tisoč prebivalcev, večino so naselili v šolah, ki so jih preuredili v začasna zatočišča. Več tisoč ljudi, ki vztrajajo, da svoje zemlje ne bodo menjali za prenatrpane učilnice, pa naj bi v umik prisilili vojaki. Vlada v Manili se želi namreč na vsak način izogniti žrtvam. Ogroženih je okoli 35 tisoč ljudi, predsednica države Gloria Macapagal Arroyo pa je vse pozvala, naj se ne spogledujejo z nevarnostjo.

Vulkanologi namreč opozarjajo, da bo vulkan vsak čas izbruhnil. Iz najbolj aktivnega od 22 vulkanov, kolikor jih je na Filipinih, se namreč že od julija vali dim, potok lave se je že približal vasem, zabeležili so tudi močno povečano seizmično aktivnost. V zadnjih 24 urah naj bi tako goro streslo kar 108 potresov. “To bi lahko pomenilo, da se magma vali proti površju, kar lahko sproži nevaren eksploziven izbruh,” je dejal glavni strokovnjak za vulkane pri filipinski vladi Renato Solidum.

Mayon je v zadnjih štirih stoletjih izbruhnil približno petdesetkrat, najhuje leta 1841, ko je lava prekrila neko mesto in zahtevala 1200 življenj. Zadnja večja izbruha sta bila v letih 2000 in 2001.

Vojska za zdaj skrbi, da se ljudje ne približajo preveč nevarni gori, kmalu pa naj bi prebivalce tudi prisilila k umiku
Vojska za zdaj skrbi, da se ljudje ne približajo preveč nevarni gori, kmalu pa naj bi prebivalce tudi prisilila k umiku FOTO: Reuters

Najhujši izbruh je sicer Filipine prizadel leta 1991, ko se je po 600 letih zbudil vulkan Pinatubo na otoku Luzon. Oblak pepela in žveplenih plinov je švignil kar 35 kilometrov visoko in uničil življenje štirinajst kilometrov naokoli. Vulkanski prah, pomešan z dežjem, se je takrat spremenil v gosto blato, ki je pod seboj pokopalo celotno vas. Izbruh Pinatuba je bil največji vulkanski izbruh v prejšnjem stoletju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrbeanmladen@yahoo.co.uk
08. 08. 2006 12.49
Pameten se umakne, za neumne poskrbi narava. Še podgane bežijo od vulkana. (Mogoče ne vse). Zakaj bi (na silo pametnih) preživeli ljudje, ki bi jih sicer narava eliminirala? Žival - človek mora tudi bit v procesu evolucije