Tujina

Spomin na Beslan

Moskva, 03. 09. 2006 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Rusiji poteka več žalnih slovesnosti v spomin na razplet drame s talci v severnoosetijskem mestu Beslan.

Na ta dan pred dvema letoma je bilo namreč v več ur trajajočih spopadih med pripadniki ruske posebne enote in čečenskimi teroristi ubitih 332 talcev, med katerimi je bilo veliko otrok. V spomin na žrtve tragedije je nebo nad Beslanom danes belo obarvalo 332 balonov, po eden za vsako žrtev.

Ženska drži v rokah plakat s slikami vseh žrtev v Beslanu, kjer je bilo ubitih 332 talcev
Ženska drži v rokah plakat s slikami vseh žrtev v Beslanu, kjer je bilo ubitih 332 talcev FOTO: Reuters

Skupina teroristov iz Čečenije in Ingušetije je na prvi šolski dan leta 2004 za talce zajela več kot 1100 otrok, njihovih svojcev in učiteljev. V zameno za izpustitev talcev so zahtevali umik ruskih enot iz Čečenije in izpustitev somišljenikov, ki jih je junija v Ingušetiji prijela policija. Pripadniki ruske posebne enote so se za vstop v okupirano šolsko poslopje odločili po nizu eksplozij v notranjosti šole in begu talcev. Ob vstopu v poslopje se je vnel spopad s teroristi, pri čemer je umrlo 320 talcev, 12 pripadnikov varnostnih sil in 31 teroristov, skoraj 800 ljudi je bilo ranjenih.

Ruska policija je priprla protestnike, ki so opozorili na prikrivanje podatkov v zvezi s tragedijo v Beslanu
Ruska policija je priprla protestnike, ki so opozorili na prikrivanje podatkov v zvezi s tragedijo v Beslanu FOTO: Reuters

Vse okoliščine krvavih dogodkov še vedno niso znane. Preiskava še poteka, njeni rezultati pa naj bi bili znani konec septembra. Na smrtno ječo pa je bil medtem že obsojen edini preživeli izmed 32 ugrabiteljev, 24-letni Čečen Nurpači Kulajev. Eden najvidnejših voditeljev čečenskih upornikov Šamil Basajev, ki je prevzel odgovornost za napad v Beslanu, pa je bil julija ubit. Ruska policija je danes nasilno pregnala več deset borcev za človekove pravice iz skupine For human rights, ki so med polaganjem cvetja k spomeniku žrtev stalinističnega terorja v Moskvi glasno zahtevali pojasnila o beslanski tragediji.

Protestniki so med drugim zahtevali, naj odgovornost za smrt talcev prevzameta ruski predsednik Vladimir Putin in vodja zvezne varnostne službe Nikolaj Patrušev. Obtožujejo ju namreč, da sta v času reševanja talcev naredila več napačnih korakov, ki so prispevali k tako visokemu krvnemu davku.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.