Tujina

Spominske slovesnosti ob dnevu mrtvih

Ljubljana, 29. 10. 1999 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ob dnevu mrtvih bodo na grobovih in grobiščih v domovini in v zamejstvu številne spominske slovesnosti, ki jih pripravljajo ali soorganizirajo lokalne ali krajevne skupnosti, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Zveza borcev (ZB) in udeležencev NOB Slovenije.

Osrednja komemoracija, ki jo pripravlja Mestna občina Ljubljana in Zveza združenj borcev in udeležencev NOB Ljubljana z območnimi in krajevnimi organizacijami, bo v soboto, 30. oktobra, ob 10. uri na ljubljanskih Žalah pred spomenikom žrtev okupatorja 1941-1945. Istega dne bodo ob 10.30 položili cvetje pred spomenikom talcev v Gramozni jami, ob 10.45 pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih žalah ter ob 11. uri pred kostnico padlim Slovencem v prvi svetovni vojni in žrtvam judenburškega upora. Še prej, ob 9. uri, bodo cvetje položili pred Grobnico narodnih herojev v Ljubljani.

Ob dnevu spomina na mrtve bodo 1. novembra ob 10. uri na Sv. Urhu pred spomenikom žrtvam fašističnega nasilja pripravili spominsko slovesnost, med katero bodo k spomeniku položili cvetje.