Tujina

Spominske slovesnosti po svetu

Sydney/Bruselj/Peking/Tokio/Moskva, 11. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob prvi obletnici terorističnega napada na ZDA so se spominske slovesnosti začele tudi drugod po svetu. Žrtev so se že spomnili v številnih tihomorskih in azijskih državah.

Slovesnost v Avstraliji
Slovesnost v Avstraliji FOTO: Reuters

V Avstraliji in na Novi Zelandiji so v številnih krajih zvonili cerkveni zvonovi, zastave so spustili na pol droga, borza v Sydneyu pa je za kratek čas prekinila s trgovanjem. Na ameriškem veleposlaništvu v novozelandski prestolnici Wellington je potekala spominska maša, premierka Helen Clark pa je ob tej priložnosti posadila dve drevesi, ki naj bi predstavljali porušena dvojčka WTC.

V kraju Nishinomiya na zahodu Japonske se je okoli 300 ljudi spomnilo terorističnih napadov v ZDA z Mozartovim Requiemom in minuto molka, za minuto pa so prekinili z delom tudi na borzi v Tokiu.

Model dvojčkov WTC v Pekingu, kjer so pripravili razstavo, povezano z lanskimi terorističnimi napadi
Model dvojčkov WTC v Pekingu, kjer so pripravili razstavo, povezano z lanskimi terorističnimi napadi FOTO: Reuters

V glavni knjižnici v Pekingu so obletnico terorističnih napadov na ZDA obeležili z odprtjem fotografske razstave na temo 11. septembra, kitajske oblasti pa so ob tem znova potrdile svojo pripravljenost na boj proti terorizmu.

Avstralska vlada je zaradi groženj z napadom danes zaprla svoje veleposlaništvo v vzhodnotimorski prestolnici Dili. Iz preventivnih razlogov so zaprta tudi ameriška veleposlaništva v Vietnamu, Indoneziji, Vzhodnem Timorju, Maleziji, Pakistanu in Kambodži ter britanska veleposlaništva v Indoneziji, Pakistanu in Singapurju. Kolumbijska vojska pa je po navedbah kolumbijskega obrambnega ministrstva preprečila napad na ameriško veleposlaništvo v Bogoti, ki naj bi ga načrtovali pripadniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (FARC), še poroča AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškemu kolegu Georgeu Bushu ob tej priložnosti v telefonskem pogovoru izrazil sožalje. Bush se je po navedbah Kremlja Putinu zahvalil za izrečeno sožalje in spomnil, da je Putin takoj po napadih 11. septembra kot prvi tuji državni voditelj ponudil podporo ZDA.

EU odločno proti terorizmu

Ob 11. septembru se je oglasila tudi Evropska unija, ki je potrdila svojo odločenost nadaljevati boj proti terorizmu, ki je v odzivu na napade tesno povezal mednarodno skupnost. V sporočilu, ki so ga poslali voditelji petnajsterice, in v skupni izjavi, ki so jo podprle tudi države kandidatke, je EU poudarila, da, kot je pokazal 11. september, varnost in demokracija nista sami po sebi umevni, temveč se je treba zanju aktivno in vztrajno boriti.