Tujina

Sporazum o gradnji modula Enterprise

Washington, 15. 12. 1999 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška družba Spacehab in ruska Raketno-vesoljska družba (RKK) Energija sta podpisali sporazum o skupni gradnji modula za Mednarodno vesoljsko postajo (MVP).

Šlo naj bi za ''prvo poslovno nepremičnino v orbiti''. Novi modul, ki ga je družba Spacehab poimenovala Enterprise (Podjetnost), bodo uporabljali za poslovne poskuse v breztežnosti, pridobivanje novih snovi, za biomedicino, farmacijo, prenose televizijskih in radijskih programov in za oddajanje svetovnega medmrežja v reklamne namene pa tudi za potrebe srednješolskih in univerzitetnih učnih programov. Na modulu Enterprise bo prvi poslovni vesoljski medmrežni strežnik.

Enterprise bo priključen na ruski del MVP. Modul bodo uporabljali skupaj z Rusko letalsko-vesoljsko agencijo RAKA, ki bo v najboljšem primeru že januarja 2002 poskrbela tudi za utirjenje Enterprisa z nosilno raketo zenit 2 v orbito. Načrt je vreden sto milijonov dolarjev. Polovico sredstev naj bi zagotovil Spacehab, izdelavo modula pa RKK Energija, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Ameriška vesoljska agencija pri izvedbi načrta neposredno ne bo sodelovala, zato pa naj bi se po besedah predsednice Spacehaba Shelley Harrison zanj resno zanimali nemško-ameriški Daimler Chrysler Airspace in japonski Mitsubishi.

Vse države, ki sodelujejo pri sestavljanju MVP, so podpisale sporazum o rokih izdelave in izstrelitev modulov. Za dodajanje kakršnegakoli novega modula je potrebno soglasje vseh udeleženk. V nasprotnem primeru je treba nov modul namestiti na mestu, ki je bil rezerviran za modul dane države.

V oglasnih sporočilih je 12 metrov dolg in štiri metre širok modul Enterprise, ki bo hkrati lahko gostil sedem vesoljcev, narisan kot priključek k modulu Zarja na spajalnem mestu, ki je predvideno za pripojitev ruskega modula, ki ga nameravajo izstreliti leta 2003. Poleg tega sta v načrtu gradnje MVP vpisana še dva ruska raziskovalna modula, ki naj bi ju utirili leta 2004. Možno je, da bo Enterprise nadomestil enega od teh dveh modulov.

Načrtovalci novega modula se nadejajo, da jim bo Enterprise s poslovnimi televizijskimi oddajami in oglasi vložena sredstva povrnil in prinesel celo znaten dobiček.