Tujina

Sporazum o izmenjavi podatkov

Luxembourg, 06. 10. 2006 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

EU in ZDA so dosegle začasni dogovor o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih, ki bo veljal do konca julija 2007.

Sporazum omogoča prenos 34 različnih podatkov o potnikih
Sporazum omogoča prenos 34 različnih podatkov o potnikih FOTO: Reuters

Novico je v Luksemburgu sporočila finska ministrica za pravosodje Leena Luhtanen. Rezultat deveturnih pogovorov je za EU pozitiven, saj zagotavlja pravno kontinuiteto v zelo občutljivi zadevi - prenašanju podatkov ZDA v boju proti terorizmu, je poudaril komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini.

Pomembno je, da je EU ohranila evropski okvir sporazuma, je dejal Frattini. Potem ko je Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu razveljavilo sporazum iz leta 2004 zaradi neustrezne pravne podlage, se je namreč pojavila nevarnost, da bodo obveljali številni dvostranski sporazumi, kar bi ogrozilo varnost in zasebnost evropskih državljanov, je pojasnil komisar.

V skladu z začasnim sporazumom bodo letalski prevozniki podatke o letalskih potnikih iz svojih baz še naprej prenašali ZDA pod enakimi pogoji kot v skladu s sporazumom iz leta 2004. Ameriška administracija lahko do podatkov dostopa elektronsko, vendar ob tem veljajo posebni varovalni mehanizmi. Pri tem ne gre za okrepljeno, temveč za lažje prenašanje podatkov, poleg tega morajo oblasti oziroma agencije, ki podatke pridobivajo, zagotoviti ustrezne varovalne mehanizme, je poudaril komisar.

Pogajanja se bodo po Frattinijevih besedah nadaljevala v začetku novembra v Washingtonu, novi sistem pa naj bi po njegovih besedah preizkusili pred koncem tega leta.

Ta sistem bo čez čas zamenjal drug sistem, v skladu s katerim bodo letalski prevozniki ZDA posredovali le zahtevane podatke. Vsebinsko je pri začasnem sporazumu upoštevana zahteva Evropskega parlamenta, da se sistem neposrednega črpanja iz podatkovne baze (pool system) nadomesti s sistemom zahtevkov (push sistem), pri katerem morajo ameriške oblasti za podatke posebej zaprositi letalske družbe, je pojasnil Frattini.

Pri tem ne gre za okrepljeno, temveč za lažje prenašanje podatkov, poleg tega morajo oblasti oziroma agencije, ki podatke pridobivajo, zagotoviti ustrezne varovalne mehanizme, je poudaril komisar.

Najbolj sporna točka v sporazumu je bila zahteva ZDA, da lahko oblasti podatke o letalskih potnikih posredujejo tudi obveščevalnim agencijam, na primer FBI
Najbolj sporna točka v sporazumu je bila zahteva ZDA, da lahko oblasti podatke o letalskih potnikih posredujejo tudi obveščevalnim agencijam, na primer FBI FOTO: Reuters

Sporazum iz leta 2004 poleg mednarodnega sporazuma med EU in ZDA vključuje tudi sklep komisije, da sporazum v celoti zagotavlja zaščito zasebnosti. Ta sklep je podprt s seznamom zavez, ki veljajo za ZDA, in ameriški administraciji omejujejo uporabo podatkov. Sodišče Evropskih skupnosti je ob razveljavitvi sporazuma iz leta 2004 zahtevalo, da so sklep komisije in zaveze ZDA vključeni v sam mednarodni sporazum, in postavilo kot skrajni datum za sklenitev novega dogovora 30. september.

EU in ZDA tega roka nista upoštevali in v nadaljevanju pogajanj je ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff finskemu predsedstvu EU in Evropski komisiji poslal osnutek sporazuma, ki ga je EU preučila in sinoči sta strani dosegli začasni sporazum. Najbolj sporna točka v sporazumu je bila zahteva ZDA, da lahko oblasti podatke o letalskih potnikih posredujejo tudi obveščevalnim agencijam, na primer FBI.

Sklenitev sporazuma, ki omogoča prenos 34 različnih podatkov o potnikih, kot so polna imena, njihovi naslovi, telefonske številke, elektronski naslovi, informacije o načinu plačila letalskih kart, številke bančnih računov in podatki o plačilnih karticah, vključno z višinami limita, ter sorodstvene vezi, so ZDA terjale v luči okrepljenega boja proti terorizmu po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.