Tujina

Sporazum o novem imenu Makedonije v rokah Ivanova, on mu še vedno odločno nasprotuje

Skopje, 21. 06. 2018 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / N.P.
Komentarji
2

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je v roke dobil sporazum z Grčijo o novem imenu Makedonije, ki ga je ratificiral parlament. Sedaj ima sedem dni, da sporazum podpiše, vendar mu on še vedno odločno nasprotuje.

Dokument je Ivanov prejel v sredo, takoj po tem, ko so ga v makedonskem parlamentu potrdili z 69 glasovi za in nobenim proti. Poslanci opozicijske VMRO-DPMNE se glasovanja niso udeležili. Sporazum, ki naj bi razrešil skoraj tridesetletni spor med državama in odprl pot Skopja v EU in Nato, predsednik države Gjorge Ivanov vidi kot škodljiv in ponižujoč za državo.

Tudi če Ivanov sporazuma ne podpiše in nanj da veto, se lahko parlament njegovemu vetu zoperstavi in ga z absolutno večino 61 od 120 poslancev zavrne. V tem primeru bi Ivanov bil prisiljen podpisati sporazum, kot je določeno z makedonsko ustavo.

Makedonski predsednik Ivanov v sporazumu vidi kot škodljiv in ponižujoč za državo.
Makedonski predsednik Ivanov v sporazumu vidi kot škodljiv in ponižujoč za državo. FOTO: AP

Makedonski premier Zoran Zaev je sicer v sredo zagrozil, da bo, če bo treba, sprožil postopek za predsednikovo odstavitev s položaja. Dejal je, da ne bo dopustil, "da bi kdorkoli zaviral Makedonijo na evropski poti" Ivanov pa se je na to odzval z besedami: "Moje stališče glede škodljivega dogovora o imenu je končno in ostaja nespremenjeno kljub vsem grožnjam in pritiskom".

Hkrati je pozval Zaeva, da takoj sproži postopek razrešitve, za katero je prav tako potrebna dvotretjinska večina, saj sam od svojega stališča ne bo odstopil.

Spomnimo, v skladu s sporazumom, ki naj bi razrešil 27 let star spor med Makedonijo in Grčijo ter odprl pot Skopju v EU in Nato, se bo nekdanja jugoslovanska republika po novem imenovala Severna Makedonija. O imenu bodo jeseni na referendumu odločali še državljani, za spremembo imena pa je potrebno spremeniti tudi ustavo. Pričakovano je, da bo nacionalistična opozicijska stranka VMRO-DPMNE to poskušala blokirati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUTINOVI?
21. 06. 2018 20.32
+2
naj podpiše sej je pošteno ime...makedonija se rasteza še v bolgarijo,albanijo,črno goro večji del pa je v grčiji zato je to pošteno ime....
oježeš
21. 06. 2018 14.56
+2
Tudi, če 61 poslancev zavrne nepodpis Ivanova in s tem prisilijo predsednika v podpis, bo v zgodovini velik sovražnik Makedoncev ostal Ivanov, ne pa 61 poslancev.