Tujina

Sporne reforme vrhovnega sodišča na Poljskem, Evropska komisija sprožila nov pravni postopek

Varšava/Bruselj, 03. 07. 2018 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem ko je v ponedeljek Evropska komisija proti Poljski sprožila pravni postopek zaradi sporne reforme Ustavnega sodišča, uradna Varšava pri njej vztraja. Reforma med drugim znižuje upokojitveno starost za sodnike s 70 na 65 let. V pokoj bo tako morala tudi predsednica sodišča Malgorzata Gersdorf.

Poljska vlada vztraja pri sporni reformi vrhovnega sodišča, tudi po tem ko je Evropska komisija proti uradni Varšavi sprožila nov pravni postopek. V skladu z napovedano reformo bo začela veljati nova upokojitvena starost za vrhovne sodnike. Predsednica sodišča Malgorzata Gersdorf bo morala po novih pravilih v pokoj, zanjo pa naj bi že našli začasno zamenjavo.

Predstavnik urada poljskega predsednika Andrzeja Dude, Pawel Mucha, je dejal, da bodo šli v sredo v pokoj vsi sodniki, ki so starejši od 65 let in pri Dudi niso zaprosili za podaljšanje mandata. Duda se je sestal že z Gersdorfovo in jo o tem obvestil.

Položaj predsednice sodišča Malgorzate Gersdorf bo začasno prevzel Jozef Iwulski.
Položaj predsednice sodišča Malgorzate Gersdorf bo začasno prevzel Jozef Iwulski. FOTO: AP

V reformi so upokojitveno starost za vrhovne sodnike znižali s 70 na 65 let. Zakon sicer določa tudi, da lahko sodniki izrazijo željo, da jim predsednik Andrzej Duda podaljša mandat za tri leta z možnostjo enkratne obnovitve. A za odločitev ni predvidenih nikakršnih meril, v zvezi z njo prav tako ni mogoča sodna presoja. Podaljšanje naj bi po podatkih sodišča sicer zahtevalo 16 od 27 sodnikov, 11 drugih pa ne. Ti bodo od srede dalje upokojeni.

Med njimi zahteve ni posredovala Gersdorfova, ki vztraja, da je njen mandat zapisan v ustavi in da reforma ni v skladu z zakonodajo. Urad predsednika jo je kritiziral, da bi lahko bodisi prosila za podaljšanje ali pa se pritožila na ustavnem sodišču. Zato bo od srede njen položaj na vrhovnem sodišču začasno prevzel Jozef Iwulski.

Pred vrhovnim sodiščem so potekali tudi protesti zaradi napovedane reforme.
Pred vrhovnim sodiščem so potekali tudi protesti zaradi napovedane reforme. FOTO: AP

Evropska komisija že decembra predlagala uporabo 'jedrske bombe' oziroma sedmega člena pogodbe

V ponedeljek je Evropska komisija s prvim oziroma uradnim opominom sprožila postopek za ugotavljanje kršitev evropske zakonodaje zaradi omenjene reforme. Poljska vlada ima sedaj en mesec časa za odgovor. Sledi pa lahko tudi drugi opomin ali obrazložitveno mnenje. Če ni ustreznega odziva, je naslednji korak Sodišče EU.

Komisija ob tem poudarja, da si prizadevajo za nadaljevanje dialoga o vladavini prava z Varšavo.

To pa ni prvi postopek, ki ga je Bruselj sprožil proti Poljski. Že pred časom so sprožili podoben pravni postopek zaradi novega zakona o splošnih sodiščih. Ta primer so že predložili Sodišču EU.

Decembra lani je Komisija zaradi spornih reform pravosodja prvič v zgodovini predlagala tudi uporabo sedmega člena, ki predvideva skrajni ukrep odvzema glasovalnih pravic državi članici. Zaradi tega je člen poznan tudi kot "jedrska bomba".

Po oceni Bruslja sporne reforme pravosodja na Poljskem pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
04. 07. 2018 16.23
Bravo Poljaki. Ko EU rusi izvoljene vlade je tudi protiustavno, ko vsiljujejo monetarno politiko je tudi protivstavno. Ko poplavijo Evropo z migranti in izsiljujejo s kvotami je tudi protiustavno. EU je najbolj protiustavna organizacija na svetu.
Ramzess
04. 07. 2018 12.42
Kaj narobe z uredbo, dementni res ne morejo soditi, zato se ji zadeve sto krat ponavlja, da se jih pa morda izkoristiti, ker so pozabljivi.
Brabus
04. 07. 2018 09.59
Sem pozabil, bodo tudi proti Urvatski sprožili ta člen???? Aja, ona ima morje in otoke. Licemerstvo na najvišji ravni. Ne daj se Poljska.
Brabus
04. 07. 2018 09.57
+2
Bravo Poljaki. Ne more ti nekdo tempirat tempa v tvoji hiši. Mladi pravniki se ne morejo zaposliti, ta stari bi pa bli v fotelju do smrti.
BUONcaffee
04. 07. 2018 09.11
+1
Upam, da bo Poljska postala vzor našim nesposobnim politikom.
BUONcaffee
03. 07. 2018 22.46
+1
EU se meša v suverenost Poljke. Samo Poljaki imajo prav in se ne dajo.