Tujina

Sproščen promet na meji z BiH

Banjaluka, 14. 10. 2010 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Avtoprevozniki iz Republike srbske, ki so več dni blokirali carinske terminale na mejnih prehodih v Bosni in Hercegovini, so končali stavko in sprostili promet na mejnih prehodih na severu države.

Zaradi blokade so nastajale dolge kolone tovornih vozil na mejnih prehodih na severu BiH. (Fotografija je simbolična.)
Zaradi blokade so nastajale dolge kolone tovornih vozil na mejnih prehodih na severu BiH. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Reuters

Predstavniki stavkajočih avtoprevoznikov so namreč v sredo dosegli dogovor z ministrom za promet BiH Rudom Vidovićem o odložitvi izvajanja pravilnika o izdajanju licenc avtoprevoznikom.
Predsednik stavkovnega odbora avtoprevoznikov Republike srbske Nikola Grbić je po srečanju z ministrom Vidovićem v Sarajevu povedal, da so avtoprevozniki zadovoljni z dogovorom o odložitvi izvajanja pravilnika o izdajanju licenc za mednarodni promet do konca junija prihodnje leto. Ta novi pravilnik med drugim prinaša podražitev licenc, hkrati pa prevoznike obremeni s predpisom, da morajo imeti za vsako vozilo na banki položenih vsaj 10.000 evrov.

Po besedah Vidovića znaša škoda zaradi stavke 1200 avtoprevoznikov okoli 50 milijonov konvertibilnih mark.

Vidović je dejal, da je omenjeni dogovor, ki so ga s predstavniki združenj avtoprevoznikov dosegli on in resorna ministra obeh entitet Nedeljko Čubrilović in Nail Šećkanović, dober ter da se avtoprevozniki sedaj lahko vrnejo na delo.

Proteste so 7. oktobra začeli avtoprevozniki iz Republike srbske, ki so zahtevali poenostavitev postopkov za dodelitev mednarodnih licenc ter tudi prenos pooblastil za dodelitev teh dokumentov z ministrstva za promet BiH na pristojne oblasti entitet.

Slovensko zunanje ministrstvo je v zvezi s stavko v sredo izdalo ustrezno opozorilo. Pri tem je v izogib težavam pri prehodu blaga čez državno mejo na mejnih prehodih na severu BiH svetovalo uporabo carinskih terminalov na mejnih prehodih Orašje in Izačići.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.