Tujina

Sprti državi Rusija in Ukrajina sta si izmenjali 70 zapornikov

Kijev/Moskva/Berlin/Strasbourg, 07. 09. 2019 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija in Ukrajina sta izvedli že dolgo pričakovano izmenjavo zapornikov. Skupno sta si sprti državi izmenjali 70 zapornikov, med njimi tudi 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je Rusija priprla lani. V Kijevu in Moskvi so izmenjavo ocenili kot prvi korak k normalizaciji odnosov.

Vir pri ukrajinski vladi je za agencijo AFP potrdil, da bosta obe državi predali po 35 zapornikov. Med njimi je več vidnejših osebnosti. Poleg ukrajinskih mornarjev je Rusija izpustila še filmskega režiserja in aktivista Olega Sencova.

Ukrajina je predala Rusiji novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega, ki so ga prejšnji mesec sicer pogojno izpustili. V Moskvo so danes po navedbah medijev poslali tudi proruskega upornika Vladimirja Čemaka, ki naj bi bil ena od ključnih prič v sestrelitvi malezijskega letala na letu MH17 leta 2014. Nizozemska to obžaluje, a naj bi Rusija vztrajala pri njegovi predaji in ga postavila kot pogoj za izvedbo izmenjave.

V Moskvi sta dva avtobusa z zatemnjenimi okni zapustila zapor Lefortovo. Po poročanju ruske televizije Rossija 24 je konvoj zapustil zapor v okviru priprav na izmenjavo zapornikov. Pridržani so z letali poleteli v domovini, kjer so pristali skoraj istočasno.

Ukrajinske državljane so na letališču Borispol v bližini Kijeva sprejeli njihovi svojci in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je osebno pozdravil nekdanje zapornike. Sencov je dejal, da je vesel, da je doma in se zahvalil vsem, ki so se borili zanj.

V zadnjih dneh so se krepila pričakovanja na izmenjavo zapornikov, ki je prva večja izmenjava med državama po izbruhu konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014. Ukrajinski predsednik je o izmenjavi zapornikov spregovoril že po zmagi na volitvah. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden dejal, da bo izmenjava ogromen korak k normalizaciji odnosov s Kijevom. Podobno je danes dejal tudi Zelenski, ki je izmenjavo označil za prvi korak v smeri končanja vojne.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pozdravil izmenjavo in dodal, da so veseli, da so se ruski državljani vrnili v domovino, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin in Zelenski sta se danes tudi pogovarjala po telefonu. Kot je pojasnil Zelenski, sta se strinjala, da bosta obnovila dialog.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izmenjavo danes označila za znak upanja. "Vredno je nadaljevati to težko delo pri uresničevanju dogovora iz Minska," je še pozvala v izjavi. Podobno se je odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je ocenil, da je izmenjava morda prvi velik korak k miru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je pozdravil izmenjavo ter pozval k nadaljnjim napredkom in implementaciji dogovora iz Minska. "To je gesta, ki kaže pripravljenost Rusije in Ukrajine k obnovitvi dialoga," je dodal.

Izmenjavo je pozdravila tudi predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) Liliane Maury Pasquier. "Izpustitev tistih, ki so bili pridržani v okviru konflikta, je brez dvoma gesta dobre volje, ki je nismo videli od leta 2014," je dejala. Vse vpletene strani je še pozvala, naj nadaljujejo svoje napore glede končanja tega konflikta, so sporočili iz PS SE.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je obe strani pozvala, naj izkoristita dani trenutek. Odzvala sta se tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropskega parlamenta Davis Sassoli. Tusk je v odzivu izrazil "olajšanje", Sassoli pa je izrazil "veliko veselje" zaradi izpustitve ukrajinskega Sencova, prejemnika nagrade Saharov, ki jo podeljuje Evropski parlament. "Pozdravljam ga kot moža poguma in odločenosti, ki se dostojanstveno upira krivici in bori za demokracijo, vladavino prava ter človekove pravice," je poudaril Sassoli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
08. 09. 2019 16.10
+3
Tisti ki je zgoraj natlačil tele fotke bi rad učinek množice, Ne me v glavo ljudje. Pogčledaš in je samo par zavaljenih Ukrajink in eni in isti njihovi mužiki. Kako naivo blatenje Rusije.
nikhrast
08. 09. 2019 19.48
-2
Šajny, klikni gor Spellcheck, malo pretiravaš s to gramatiko.
Frane Šajn
08. 09. 2019 16.07
+2
Putin splaniraj te kvizlije naj se zlijejo z ukrajinsko žitnico!
Frane Šajn
08. 09. 2019 11.39
+2
Putin izroči jim Disidenta Novaljeva! Gliha vskup štriha!
Miriyam
08. 09. 2019 10.03
+4
Do zdej so vsi, ki so korali v RUSIJO pošteno dobili po rilcu, Francozi ..nazadnje Nemci pa spet tiščijo tja. Za naslednji pohod bi pa kar Ameriko vpregli, pa TRUMP ni tk butast, da se bo za želje Nemcev in ene Ukrajince cufal z RUSI..
reakcionar
07. 09. 2019 21.31
+23
Ukrajina je največja država, ki leži povsem v Evropi (če ne štejemo Rusijo do Urala). Ima skoraj 40 milijonov prebivalcev, ogromno zalogo mineralov, najboljšo zemljo na svetu, ima morje, gore itd. Skratka ogromen potencijal. Kot taka bi lahko vodila neodvisno in odgovorno politiko do EU in Rusije, z zagotavljanjem svojih lastnih interesov. Žalostno je videti v kakšnem stanju se danes nahaja. Kot razvalina od države.
Frane Šajn
08. 09. 2019 11.40
+5
reakcionar
07. 09. 2019 21.22
+11
Neglede na vso politiko, ideologije sovraštva in hujskanja ostaja še zmeraj dejstvo, da so Rusi in Ukrajinci dva najbolj podobna naroda v Evropi, ki sta zgodovinsko gledano en širši narod. (v širšem smislu z lokalnimi posebnostmi). Tako, da jaz verjamem, da bo prihodnost mirnejša ker med tema dvema narodoma ni zgodovinskega sovraštva, zato ker ga nima zakaj biti. To je stvar ideologije,ki se dandanes forsira v Ukrajini in deloma tudi v Rusiji. V Ukrajini se Rusi prikazujejo kot divje azijatsko pleme, ki rabijo nekega vožda, da jim vlada z jekleno roko. Ruse se prikazuje kot neproduktivne pijandure, ki tepejo svoje žene, so večno pijani in zelo agresivni. Na drugi strani se Ukrajinci vidijo kot svobodnjaki, individualisti, branilci Evrope, zadnji branik evropske civilizacije, kar je apsurdno. // V Rusiji se pa govori, da je Rusija tarča mednarodne zarote, da je Evropa protiruska, da je "oprala možgane" Ukrajini, Rusija se ne dojema kot del Evrope, ampak kot lastna evroazijska civilizacija. Prav tako je problem v Rusiji, da je režimska propaganda preveč očitna, in prav tako korupcija. Kar želim rečt je sledeče: Prepričan sem, da bo prihodnost med Ukrajinskim in Ruskim narodom boljša, ker ko se vse politične in ideološke tematike vržejo v smeti sta to dva najbližja naroda v Evropi, če ne na svetu.
nikhrast
07. 09. 2019 20.40
-15
Ali se v Rusiji sploh kaj dogaja, na ekonomski ravni še vedno nula. Amerika, Nemčija, Kitajska, Koreja, vsa EU..., vse debatira o trgovanju, pa kaj se dogaja na borzah, o Rusiji pa ne duha in sluha. Sploh kdo ve kaj se dogaja tam na ekonomski ravni, sama stagnacija. No, pa samo poglej, saj ne najdeš nič ruskega v marketih.
HorstWiesel
08. 09. 2019 08.16
+9
Tudi ameriškega nič ne najdem v marketih.
nikhrast
08. 09. 2019 09.44
-2
Pa saj smo vsi povezani ekonomsko, poglej laptop pred teboj, tehnologija in know-how gor od vse povsod, samo zadaj pa verjetno piše Made in China. Vprašanje pa je koliko tega prispeva Rusija, zakaj se je biznis tako izogiba.
HorstWiesel
08. 09. 2019 10.21
+6
Niti na enem izdelku, ki jih imam, ne piše made in USA. Imam pa nekaj izdelkov, kjer piše Russia
Frane Šajn
08. 09. 2019 11.41
+5
Od najbolj bukovega hrasta nimaš kaj drugega za pričakovati!
nikhrast
08. 09. 2019 19.46
-2
Šajny, moj alias ni nič posebnega. Da pa nekdo najde po marketih polno Made in Russia izdelkov in artiklov, moreš pa biti res iznajdljiv.
ti?2
07. 09. 2019 20.27
+26
Slike povejp kako neumno je začeti z orožjem reševati nesoglasja. Kaj ima s tem navaden človek. Naj poliztike spravijo v ring in naj se pretepajo do onemoglosti če se hočejo.
PartyTime
07. 09. 2019 20.10
+22
Zdej si bomo pa lahko se mi s hrvati zmenjali nekaj rib in se bomo imeli raje :D
kick.your-ass
07. 09. 2019 19.41
+26
Nismo vec leta 91 ko mi je dišala Amerika in demokracija... Amerika se je spridila kot vse velike države v svojem sijaju... Na žalost se tega zavemo ko pademo na dno in po tem se začne normalizacija... Kakor se začenja v Rusiji... Dejstvo je da ljudstvo brez moralnih vrednot propade. V ameriki pa le te ni videti...
kick.your-ass
07. 09. 2019 19.41
+5
reakcionar
07. 09. 2019 21.07
+6
Lepo povedano. Amerika je med in po drugi svetovni vojni naredila veliko dobrega za svet. Demokracija, človekove pravice, gospodarska rast so vse dobre stvari. Žal se je tam društvo že povsem degeneriralo, kar se pozna še posebej zadnjih 30 let. Kdo bi si takrat lahko mislil, da bo tako.
eFranjo
08. 09. 2019 13.35
po vojni se je pa začela obnašati milo rečeno čudno
nikita50
07. 09. 2019 19.13
+31
V vseh teh baltiških državah, ki so bile pod Rusijo so Ruske manjšine, katere pa te baltiške države obravnavajo kot drugorazredne, Evropa pa se pri tem ne zgane, Rusija pa dogajanje v teh državah dobro opazuje in potem se ne čuditi, ko hočejo Rusi zaščititi svoje manjšine v teh državah, Ukrajina je najbolj očiten primer, Zelenski je te stvari opazil in začel malo drugačen dialog kot njegov predhodnik. Kar se pa tiče Krima je tako, ko bo Kosovo vrnjeno Srbiji bo krim vrnjen Ukrajini. Najdite pravni akt v mednarodnem pravu, ki dovoljuje da se enostransko odcepi del države kot je bilo to storjeno v primeru Kosovo. Kdo je začel prvi trgati države - zahod z ZDA na čelu, Rusija pa je to isto naredila s Krimom. Pa še to da Rusija ne bo dovolila, da se bodo na obmejnih državah z Rusijo nameščale Ameriške rakete z jederskimi konjicami, ko so davnega 1961 leta hoteli Rusi jederske rakete namestiti na Kubi je Amerika naredila vse da je to preprečila (sami veste da ni dosti manjkalo da pride do vojne med Rusijo in ZDA), tako bo to naredila Rusija. Ni velike matematike. Iz tega izhaja ne dotikaj se medveda dokler spi.
Rade 74
07. 09. 2019 20.54
+10
korintos23
07. 09. 2019 18.05
+39
Skoraj 10 milijonov Rusov živi v Ukrajini, neke pravice bodo morali dobiti.
nikhrast
07. 09. 2019 18.45
-47
Večje pravice in več demokracije bodo dobili kot v Rusiji. Ukrajina bo verjetno še kmalu del Evrope, Rusija pa še dolgo ne, Rusija spada bolj v Balkan.
SVETTEL5
07. 09. 2019 18.49
+23
HorstWiesel
07. 09. 2019 18.50
+34
devote
07. 09. 2019 19.31
+6
N. H komunajzarjem, ti delajo sranjw in se ti zraven.
devote
07. 09. 2019 19.33
Prašnikar Stojan
07. 09. 2019 19.40
+4
Ko bi ti poznaval našo zgodovino bi razumel da smo mi živeli hujše kot balkanci danes živijo in ne nekaj razumel
Rade 74
07. 09. 2019 20.54
+5
Nič hudega, dobrodošli na Balkanu bratje Rusi.
setisfekšn
08. 09. 2019 08.39
+12
Vprasaj mal turiste o rusiji in njihovih mestih!mesta socudovita urejena in polna kulture!
eFranjo
08. 09. 2019 13.37
-1
kje si se zemljepisa učil? a si že slišal za azijo???
anakondabox
07. 09. 2019 18.00
+17
Hvala bogu! Ukrajina je temelj ruske državotvornosti. Sta le prišla Moskva in Kijev k pameti ali je to le trenutni korak, da zadovoljijo ljudstvo. #vprašanje
eFranjo
08. 09. 2019 13.39
RamzesII
07. 09. 2019 17.48
+3
So bili po izmenjavi še zaporniki ali ne. Zgodba se ne konča na sredini.
RamzesII
07. 09. 2019 17.50
+10
Nekateri bodo verjetno kazen zaključili doma. Bogve kaj se dogajalo zadaj, koliko so tile zaporniki na tekočem z zadevami, da ne bo kakšnih presenečenj.
RamzesII
07. 09. 2019 17.47
+3
Zapornikov, vsi to niso bili, eni so, glede na pisanje bili že prej izpuščeni.
Groucho Marx
07. 09. 2019 17.13
+8
Pohvalno! Za vse, ki pa Ukrajince obtožujete podpiranja nacizma, se temu ne gre čuditi. Stalin je v desetletju pred izbruhom vojne načrtno pomoril blizu 10 milijonov Ukrajincev...
dzonimakaroni
07. 09. 2019 17.46
+19
Aha, in zato so postali nacisti...zanimivo...
Groucho Marx
07. 09. 2019 18.06
-1
Dzoni, stvar je daleč od tega, da bi bila črno bela. S kavča po 80 letih je res preprosto presojati - ali pa tudi ne. Predstavljaj si, da ti diktator pobije družino, prijatelje, opustoši cele okoliše. Nakar tega diktatorja napade drug diktator. Kaj boš storil? Če ne bi Hitler poblaznelo pobijal sovjetskega prebivalstva, je vprašanje, kakšen bi bil izid spopada, ker lahko da bi obveljal za rešitelja izpod Stalinovega škornja.
korintos23
07. 09. 2019 17.08
+23
Ukrajina je zelo velika država, samo pravijo da niso preveč za delo navdušeni.
za bojši jutri
07. 09. 2019 17.06
+22
Sassoli in Tusk ne vesta kaj govorita. Sencov je kriminalec