Tujina

Priča o kraji organov na Kosovu: začel je kričati, naj ga ne zakoljemo, naj ga ne ubijemo

Beograd, 11. 09. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Srbski organi, ki preiskujejo domnevno trgovino s človeškimi organi med oboroženimi spopadi na Kosovu ob koncu prejšnjega stoletja, trdijo, da imajo pričo, ki je pojasnila, kako je trgovina potekala. Srbska televizija je objavila izpoved te priče.

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević
Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević FOTO: Reuters
"Imamo pričo, nekdanjega pripadnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki je potrdila zgodbo, da so Albanci med oboroženim spopadom med letoma 1998 in 1999 ugrabljenim in zajetim Srbom odstranjevali organe in jih prodajali na mednarodnem črnem trgu," je povedal srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević. Priča naj bi pojasnila, kako je potekala medicinska procedura, ki so jo opravljali na severu Albanije.

Priča naj bi povedala, da so nekemu Srbu v obmejnem mestu Kukes odstranili srce, ga odpeljali prek tiranskega letališča Rinas in ga prodali na nelegalnem trgu človeških organov.

Vukčević je s to izjavo znova razburil strasti glede precej skrivnostne zgodbe, ki pa precej glasno odmeva. Srbi namreč trdijo, da je v vasi Ribe na severu Albanije obstajala t. i. "Rumena hiša", v njej pa naj bi Srbom odstranjevali notranje organe. O zgodbi je prva v svoji knjigi z naslovom "Lov: Jaz in vojni zločinci" pisala nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte. Zapisala je, da je prvič za zgodbo od nekaterih novinarjev slišala leta 1999.

Poleg omenjene Rumene hiše se je omenjalo tudi bolnišnico v albanski vojašnici Bajram Curri in ambulante v tovarni Coca-Cole v Tirani ter tudi nevropsihiatrični oddelek bolnišnice v albanskem Burrelu. Še najbolj je razburilo poročilo evropskega poslanca Dicka Martyja o izkoriščanju ujetnikov (Srbov in Nealbancev), ki ga je objavil ob koncu leta 2010. Takrat je Marty odgovornost pripisal nekdanjemu poveljniku OVC Hashimu Thaciju, ki je danes kosovski premier.

Po objavi Martyjevega poročila so na Kosovu zbirali podpise v podporo OVK.
Po objavi Martyjevega poročila so na Kosovu zbirali podpise v podporo OVK. FOTO: Reuters

Srbska radiotelevizija objavila izpoved zaščitene priče tožilstva

Korak dlje od tožilca je naredila srbska radiotelevizija, ki je objavila zgodbo te zaščitene priče. Ključna priča tožilstva je za televizijo pojasnila, kako je potekal postopek – od urjenja do operacij v improviziranih bolnišnicah in transporta do letališča v Tirani, od koder so nato organe razpošiljali na črni trg.

''Urjenje je potekalo na severu Albanije za različne dejavnosti, med drugim tudi za nujno medicinsko pomoč. Tam so mu rekli, da se to uči, če bi se zgodilo, da bi bil kašen od vodilnih v OVK poškodovan in da se je treba naučiti tudi presajanja človeških organov. Niso mu rekli, da gre za kazniva dejanja,'' je pojasnil namestnik tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić.

''Zakaj smo se to učili? Zato, ker so bili povsod tanki, helikopterji, srbska policija in srbska vojska, tako nismo mogli ljudi odpeljati v javno bolnišnico, edina je bila, druge ni bilo, pa smo, kakor smo mogli in znali, to naredili sami. Urjenje smo začeli, ko je zdravnik, zdaj poznan v svetu in na Kosovu, razložil, kako poteka presaditev organa. Kako se iz telesa vzame srce in kako ga dati v plastično posodo,'' je dejala priča.

Mladeniču naj bi izrezali srce

Priča je za televizijo spregovorila tudi o tem, da naj bi mlademu moškemu izrezali srce. ''Privedli so mladega moškega, star je bil okoli 19, 20 let, bil je zvezan, bil je zapornik. Opazil sem, da ni vojak OVK. Seveda nisem imel pravice vprašati, ker sem bil mlad, okoli pa je bilo veliko nadrejenih. Oni so mu sneli vrvi, dva vojaka, ki sta ga privedla, pa sta ga položila na klop. Nato so poklicali drugo dvojico in ji ukazali, naj mu držijo noge, da se ne bi premikal,'' je začel svojo zgodbo moški, ki je zaščitena priča tožilstva.

''Dali so mi skalpel. Težko mi je bilo, gnusilo se mi je. Ko rečem težko, mislim na to situacijo kot na slabe sanje, nočno moro. Rekel mi je, kaj moram narediti, da naredim eno črto, en rez od grla do konca reber. Preden smo to naredili, je tisti znani zdravnik prinesel škatlo. V tej škatli so bile gaze in ena steklenica, iz katere se je vil vonj alkohola,'' je zgodbo za Radiotelevizijo Srbija nadaljevala priča.

''Začni, nimamo veliko časa,'' je priči po njegovih besedah ukazal nadrejeni. ''Levo roko sem mu položil na prsi in začel sem rezati. Kri je začela teči. Začel je kričati, naj ga ne zakoljemo, naj ga ne ubijemo, nato je izgubil zavest. Ne vem, ali je izgubil zavest ali je umrl. Ne vem, ker nisem bil pri sebi,'' je dejala priča, ki je še pojasnila, da mlad moški ni bil Albanec.

''Bil sem pretresen. Ko sem v svoje roke prijel srce, je to še vedno bilo. Dal sem ga v škatlo, ki jo je prinesel znani zdravnik,'' je še povedal za srbsko televizijo. Eden od nadrejenih mu je nato dejal, da na Kosovu potrebujejo take vojake, da bodo samo tako zmagali.

Priča je še povedala, da je menila, da bo srce dobil eden izmed ranjenih starešin, a ta je pri prevozu umrl. Nato je mislil, da bo srce šlo v Tirano. Na letališču v Rinasu pa so se mu odprle oči. ''Ko smo prišli, so se odprla vrata letališča, pričakala nas je albanska vojska. Videli smo letalo, iz katerega je nekdo izstopil. Imel je kratko brado, ni bil naše vere, ni bil Albanec. Dojel sem, za kaj gre. Za posel. Za trgovino z organi. Prodajo. Ne gre za ideale, v katere sem verjel, ampak za nekaj grdega,'' je zaključila zgodbo zaščitena priča tožilstva.

Srbi govorijo o 300 do 500 žrtvah trgovine

Našli so tudi omenjeno Rumeno hišo, v kateri je živela družina Katuqi, ki je seveda vse zanikala. Srbsko tožilstvo ima podatke, da naj bi bilo žrtev nelegalne trgovine z organi med 300 in 500. Vendar pa sledi o odvzetih organih ni.

Svet Evrope je Martyjevo poročilo sprejel z veliko večino glasov, nekateri predstavniki pa so opozorili, da bi bilo treba preiskavo nadaljevati, saj bi lahko precej okrnilo ugled parlamentarne skupščine Sveta Evrope, če bi se izkazalo, da so bile obtožbe v njej neutemeljene. Misija Eulex je dobila nalogo, da preišče obtožbe, ki so zapisane v poročilu, na čelu te misije pa je Američan John Clint Williamson. Srbsko tožilstvo sicer vodi svojo preiskavo in je v okviru nje dobilo zdaj tudi omenjeno pričo.

"Izjave prič imajo velik pomen. Na tem delamo že 16 mesecev in preverili smo vse njene izjave," je povedal predstavnik srbskega sodišča Bruno Vekarić, ki dodaja, da pričo ščitijo posebne enote srbskega notranjega ministrstva na tajni in dobro varovani lokaciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
12. 09. 2012 19.36
+4
Veste kaj pravi pregovor: Resnico se lahko tlači ampak neizogibno slej ali prej priplava na površje kot morska pena! Poiskušajte pod vodo zamahniti in pene ne boste mogli dolgo časa ovirati preden se dvigne na površje!
Lepidoptera1
12. 09. 2012 12.22
+10
če bi bili šip*** nedolžni, njihove oblasti nebi ovirale preiskave... as simple as that!
BMWmunja
12. 09. 2012 08.41
+9
Kadar iz kakršnega koli razloga tako ali drugače postane situacija kritična, je človeško bitje sposobno udejaniti take grozote, da se to z nobenim znanih jezikov na Zemlji ne da opisati. Zasluge za to imajo njegovi superiorni možgani, na katere je v svetu bitij na našem planetu tako ponosen. Na svetu sem dovolj dolgo, da že lahko vlečem rdečo nit in zaključim, da ni bistvena rasa, narodnost, geografska širina itd...., ko je kriza in navidiku "višji cilji", za sočloveka ali, bog ne daj sovražnika, milosti ni. Sodeč po članku je ta mladenič, katerega zadnje trenutke mladega življenja opisuje zdravnik v njem, bil tretiran tako kot potrošni material. Potrebovali so rezervni del in niti ubiti ga pred izrezom srca se jim ni zdelo umestno. Moram reči, da v te zgodbe verjamem. Tudi mnogi filmi so posneti s to tematiko. A nikoli film na tako temo ni bil prvi, potem pa realizirana dejanja, vedno je bil film in scenarij navdihnjen po resničnih dogodkih. Na tisti geografski širini sem nekoč služil JNA in poznam mentaliteto tamkajšnjih ljudi. Nikoli, ampak NIKOLI se več ne bom vrnil tja. Niti za sekundo. Če so politiki, pa katerikoli je v to že bil vpleten, bili sposobni tako rutinsko ubiti našega dragega Ivana Krambergerja, potem si lahko predstavljamo, kakšnih dejanj so šele sposobni oni od tam "spodaj". In ni važno odkod so, politiki so lahko vedno največje svinje. O tem priča zgodovina in njih dejanja. Ko sem bral članek, so mi lasje kar šli pokonci, tudi tisti, ki so mi že pred leti izpadli. V Evropi globalno še tako dolgo, kot je sedaj, nikoli ni bilo miru. Spričo krize, ki nas pesti, spričo nenasitnih tatov in kradljivcev naših (beri državnih) dobrin in bogastev se močno bojim, da bo slej ko prej počilo tudi pri nas. In takrat, verjemite mi, bodo tudi naši politiki in predstavniki lakomnih kast počeli ali organizirali enake grozovitosti, kot so omenjene v tem članku, če ne še hujših. Tehnologija jim danes to vsekakor omogoča. Vojska nikoli ni bila skalpel. Z njo niso mogoči natančni "rezi". Vojska je meč, ki seka po dolgem in počez. Morda je ravno zaradi nje bil "iznajden" izraz KOLATERALNE ŽRTVE...
lordslayer
12. 09. 2012 07.59
+8
Hardcore ... jah, tud to se dogaja po svetu, za albance je pa tko znano da so podjetni :)
labradori
12. 09. 2012 07.56
+3
Zanimivo samo srce so rabili...kaj je z ostalimi organi so mogoče imeli ,,VIŠKA,, Svoje mnenje bodo rekli zdravniki ki so za to strokovnjaki če je možno in pravilno na takšen ali drugačen način jemati organ-e človeku kot ga opisuje priča pozzzz
Angela Franko
12. 09. 2012 07.32
-13
Tega preprosto jaz ne verjamem to so spet plitične igre z navadnimi ljudmi......
Medotedo
12. 09. 2012 04.38
+18
Domnevam, da Albanci sploh niso glavni krivec, ampak da za to trgovino z organi stoji kaka ZDA, VB, Nemčija ali Izrael. OVK so bili samo podizvajalec.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
12. 09. 2012 05.42
+12
js seveda drugi so krivi ... ti pa si, vse jim je oproščeno ker za njimi stojijo zda in vb
qreqa
11. 09. 2012 23.26
+4
Dokumentarec srbske televizije B92, če koga zanima kaj več o tem. naj vpiše v YouTube: nedjeljom u dva-zuta kuca 1-1.mp4
TheGreatRusia
11. 09. 2012 23.07
+36
"NA TEMELJIH SVOBODE IN DEMOKRACIJE NASTALA NAJMLAJŠA LEEEEPA DEŽELICA KOSOVO" A? A JO GREMO PRIZNAT, GREEEEEMO AMERIKA NAM BO APLAVDIRALA JUPIIII, SAM BOG VE KOLIKO SRBSKIH IN NEALBANSKIH ORGANOV SMO POJEDLI V KEBABIH IN BUREKIH,... CARLA DEL PONTE JE PA SAMO SLUČAJNO SLIŠALA LETA 1999, TAKO KOT JE SLIŠALA ZA VSE POBOJE V BOSNI IN NA HRVAŠKEM,... UPS, TE JE VERJETNO VIDELA SAJ JE KOT NEKDANJA "TOŽILKA" (PODALJŠANA ROKA BELE HIŠE) USPEŠNO OBSODILA KAR NEKAJ SRBOV, "VOJNIH ZLOČINCOV" KOT JIH UMAZANI ZAHOD RAD POIMENUJE Z NAMENOM, DA BI PREUSMERIL POZORNOST Z VSAKODNEVNIH ZLOČINOV, KI JIH NEKAOZNOVANO VRŠI PO BLIŽNJEM VZHODU, SEVERNI AFRIKI IN JZ AZIJI...
Dmitar
12. 09. 2012 06.59
+2
okhasan
11. 09. 2012 22.07
+25
dobra_tetka
11. 09. 2012 20.47
+2
No ja, tale \"cardio\" operacija je malo smešno opisana. 1) Mislim, da bi dali človeku nerkozo, ker je dejansko zelo težko nekomu izrezati srce, če se premika pa čeprav ga držijo. Sicer zaradi bolečin padeš v nezavest, kar je res, ampak je rizik enostavno velik. 2) Če so res izrezali srce za transplantacijo, je stranka plačala veliko denarja za svoj novi organ. In ne verjamem, da bi reskirali in dali skalpel v roke nekomu, ki nima pojma o kirurgiji/medicini. Srce ima malo preveč žil (pulmonarne vene-4, pulmonarne arterije-2, superiorno veno cavo, inferiorno veno cavo in aorto), in enostavno jih ne moraš kar malo tako izrezati- kot se ti zazdi. 3) Mislim, da ima vsaka trgovina s človeškimi organi svojega \"kirurga\", ki opravlja take stvari in ne nekega laika, pri katerem je možnost, da bo * stanje kar veliko. 4) Kaj pa ledvica in ostali organi?*da bi jih pustili. Tako da mislim, da je tole skoraj nemogoče. Verjamem, da se take stvari dogajajo, so se in se bojo, ampak tale zgodbica mi nekako ni resnična...
mcc
11. 09. 2012 21.45
-8
vzhod
11. 09. 2012 22.18
-1
donra tetka bravo najpametnejsi reso si primer resi se slovenijo
vonKlinkerhoffen
12. 09. 2012 07.31
+1
costa10 imaš popolnoma prav, ti tečajniki urjenja presaditve organov so sedaj že tako uspešni, da delujejo po več znanih bolnišnicah kot kirurgi, testiranje konpatibilnosti organov z prejemnikom do pa testirali po slikah
IgorGorenc
11. 09. 2012 19.54
+113
Veliko nacij sem spoznal po svetu, vem pa iz lastnih izkušenj, da so albanci doma in po svetu narbolj pokvarjena nacija na tej obli..
tanjastu
11. 09. 2012 21.44
+14
okhasan
11. 09. 2012 22.03
+12
vonKlinkerhoffen
12. 09. 2012 07.38
-14
lahko si spoznal veliko ljudi različnih nacij, celih nacij pa bolj težko, glede na to, kako si zaplankan, si verjetno enkrat pojedel pokvarjen sladoled in to je tudi vse kar veš o albanski naciji
Gojcic
13. 09. 2012 00.13
+3
dragonar Ne pametuj, predvsem pa ne zali. Je nekaj na tem kar pravi Igor. Sam sem delal 5 let v Albaniji (sem 100% Slovenec) in vem kaksni so. Me pa nikoli ni bolel zelodec ne od kebaba, niti od sladoleda.
edin.zn
11. 09. 2012 18.40
-50
Kok je folk zabit ane, da verjame takim bučkam... Pišejo, kot da so se vojaki okol sprehajal in z golimi rokami kradli organe. Mislim, da je zgodba čisto drugačna - ČE je sploh resnična. Potrebuješ določeno krvno skupino zaradi prejemnika, "darovalec" mora biti popolnoma zdrav ko dren, spet, potrebuješ ustrezen prostor za operativni poseg, ker če pride do okužbe pri odvzemu organa, potem se prejemnik lahko obriše pod nosom... Ah ja...
bozur
11. 09. 2012 18.49
+42
to je vse organizerano edin na najvisem nivoju..to so leteci dok`torji ki potujejo in opererajo za masten denar od mesta do mesta tam kje jih potrebujejo..oni lahko naredijo celo operacijsko sobo v eni hotelski sobi...
SnowmanR
11. 09. 2012 18.53
+23
bozur
11. 09. 2012 18.53
+11
galaktikum
11. 09. 2012 19.19
+1
galaktikum
11. 09. 2012 19.21
-1
okhasan
11. 09. 2012 22.06
+9
edin, ti nimaš blage veze ..... za ujemanje se odločajo že potem, ko je organ ukraden. vedno po svetu se najde prejemnik , ki zanj bo plačal mastne denarce. in.....organi se točno tako kradejo, ne rabiš zato imeti neki poseben prostor.
Haloška ikebana
11. 09. 2012 22.57
+5
Poglejte si film Turistas. Pripoveduje podobno zgodbo, ki se dogaja v Braziliji.
vonKlinkerhoffen
12. 09. 2012 07.41
-1
eni tule ste tok zabit, da me prav čud, kako znate pržgat PC
FH540
11. 09. 2012 18.37
-42
aha srbska televizija poroca...ok.
SnowmanR
11. 09. 2012 18.43
+14
FH540
11. 09. 2012 18.46
-15
SnowmanR
11. 09. 2012 18.47
+18
FH540
11. 09. 2012 18.48
-11
SnowmanR
11. 09. 2012 18.48
+9
SnowmanR
11. 09. 2012 18.52
+6
FH540
11. 09. 2012 18.53
-11
Vasojevich
11. 09. 2012 18.53
+17
glavno je da ne prenaša tzv. "sandzacka" TV
bozur
11. 09. 2012 18.54
+11
FH540
11. 09. 2012 18.54
-9
kraljicavesolja
11. 09. 2012 19.29
+0
Viljuška, tebra, čisto v vednost: Ja bih, ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi.
gruntovcandudek
11. 09. 2012 20.47
+6
qreqa
12. 09. 2012 11.09
+2
Torcida - sandžak... zanimiva kombinacija
dalmatic
11. 09. 2012 18.31
-39
srbov pred 19 stol sploh ni bilo na kosovu,niti je kosovo bilo sestavni sel srbije.ne maram albancev,ampak to je resnica.
bozur
11. 09. 2012 18.39
+55
hehe dalmatinec, a v dalmaciji tud ni bilo nikoli srbov a?????kdo je pa naredil cerkve v 12 in 13 stoletju in se prej na Kosovu, makedoniji, severni albaniji (Skader) a so mogoce marsovci???
SnowmanR
11. 09. 2012 18.40
+34
...resnica je da so Srbi najstarejši narod na Balkanu... Srbi so na kosovu od 7 stoletja, medtem ko Amerika in ostali narodi na blakanu sploh še niso obtajal... ...pa NE da bom moral nekoga spet učiti ZGODOVINE...
Vasojevich
11. 09. 2012 18.54
+3
FH540
11. 09. 2012 18.57
-14
bozur...ti ne pozabi kdo ti je bil dedek :-) pa pra dedek... 500 godina nije mala stvar..
galaktikum
11. 09. 2012 19.07
+2
Sej slovenclov pred miljavznt leti tud ni blo na alpah... Pa cigava je pol ta zemla bla sploh ??... Enmu smo jo zih dripnli...
FH540
11. 09. 2012 19.11
-3
galaktikum
11. 09. 2012 19.29
+2
Kero nek ?? A tiso v kateri po letu 90 poneverjajo zgodovino ? Zatlačte si jo, skupi z Janšatom v vaše smrdeče asserke.
Rocco10
11. 09. 2012 19.39
-4
iliri so prvi prebivalci na balkanu ...srbi najstarejši narod hahaha
vzhod
11. 09. 2012 22.21
+3
hehe ko paneki slovenec kr nekaj zine hehe
Rocco10
11. 09. 2012 18.10
-24
js sm albanc....ajde minuse
--Milan--
11. 09. 2012 18.13
-14
Vasojevich
11. 09. 2012 18.55
-3
Rocco10
11. 09. 2012 19.44
-7
vengus
11. 09. 2012 19.53
-7
rekapaka
11. 09. 2012 20.11
-4
rekapaka
11. 09. 2012 20.11
+1
cherrysoul
11. 09. 2012 18.09
+28
Veste kaj ... oni si lahko kupijo par let več življenja, in tudi če jim kdaj uspe tole njihovo ''neskončno življenje'' ... jih bo lastna duša UBILA, ker bo totalno SEGNILA
tinisisam
11. 09. 2012 18.34
+3
ponesreči sem kliknil dislike sory hotu sem lajkat. :)
cherrysoul
11. 09. 2012 18.39
+7
Že to, da si se lotil napisat komentar v vednost je dovolj. POZITIVNO UPORABNIŠKO IME , MI JE VŠEČ ! :))
palcek.smuk
11. 09. 2012 23.25
+4
cherry njegov nick ima 2 pomena :) tini sisam ali pa ti nisi sam :)
ncnau
11. 09. 2012 18.01
+26
Bolano, res bolano...
dvanajstopic
11. 09. 2012 17.46
+8
jaz potujem samo še do dola pri ljubljani...turistas...
Jožajoža
11. 09. 2012 17.43
+49
a ni slovenija med prvimi " priznala" kosovo. a ni slovenija od leta 90 dalje oboroževala albance, a niso alo profi slo. vojaki sedaj na kosovem.......
bozur
11. 09. 2012 18.44
+13
ce jih je ze tok podpirali bi lahko bila prijazna pa jih povabile na svoje ozemje pa da se malo v drugih jugoslovanskih republikah vidijo kako je ziveti z primitivci, ki izvajajo teror nad sosedi, pa da jih podpirajo financno za njihove institucije 2 000 000 dolarjev na dan in njihovo prekomerno razmnozevanje, oni bodo pa za vrnjeno oslugo strajkali, bojkotirali ustanove, in sirili nelojalne in separetisticke misli,....kaj pravis? hehe
mobius
11. 09. 2012 21.17
+5
Slo je sedaj mala Juga, vsaj po prebivalstvu, vse drugo pa je veliko slabše