Tujina

Srbija za delitev Kosova

Kosovska Mitrovica/New York, 18. 03. 2008 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.H./STA/T.S.
Komentarji
5

Srbi naj bi predlagali delitev Kosova na dva dela. Ponedeljkovi spopadi so bili usodni za ukrajinskega policista.

Srbija naj bi se zavzemala, da srbske enklave na Kosovu pridejo pod upravo Beograda.
Srbija naj bi se zavzemala, da srbske enklave na Kosovu pridejo pod upravo Beograda. FOTO: Reuters

Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić je predlagal delitev Kosova na srbski in albanski del. Beograd bi tako prevzel vlado nad deli Kosova, kjer so srbske enklave. Združeni narodi naj bi predlog, ki bi razdelil šele dobro razglašeno neodvisno državo na dva dela, že zavrnili. “Srbski predlog je namenjen drobitvi Kosova,” je povedal vir iz Združenih narodov.

Srbija uradno sicer ne bo nikoli predlagala razdelitve Kosova na dva dela, saj bi se s tem odrekla celotnemu Kosovu, kar pa je zanje uradno nesprejemljivo. Delitvi Kosova nasprotuje tudi kosovska oblast in vztraja, da bo imelo Kosovo enake meje, kot ji je imelo v času, ko je bilo še pod Srbijo.

Ubit ukrajinski policist

Ukrajinski policist je bil včeraj udeležen v spopadu s kosovskimi Srbi pred zgradbo sodišča v Kosovski Mitrovici. Po spopadih so ga prepeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali, vendar je zaradi hudih poškodb umrl. Ukrajina je sicer na Kosovo poslala 155 policistov in 182 vojakov.

Na Kosovu je 15 slovenskih policistov, trije tudi v Kosovski Mitrovici.

Informacijo je posredovala Kosovska policija, potrdilo pa jo je tudi ukrajinsko notranje ministrstvo. Slovenski zunanji minister in predsedujoči Svetu EU za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je v pismu ukrajinskemu kolegu in svojcem umrlega izrazil globoko sožalje, hkrati pa je izrekel tudi priznanje ukrajinskim članom policijskih sil Unmika za njihov prispevek k ohranjanju reda in miru na Kosovu.

Stavbo sodišča varujejo bodeča žica in Kfor.
Stavbo sodišča varujejo bodeča žica in Kfor. FOTO: Reuters

Ranjenih je bilo tudi 28 poljskih policistov, 13 jih je še zmeraj v bolnišnico. Že zjutraj je z vladnim letalom na Kosovo priletel poljski notranji minister, ki bo ranjene vojake, takoj ko bodo to dovolili zdravniki, prepeljal na Poljsko.

Slovenski policisti na varnem

Poklicali smo na Kosovo in se pogovarjali z vodjo slovenskega kontingenta Boštjanom Veličkim. “Uradnih informacij o smrti ukrajinskega policista nimamo. Lahko potrdim, da so se razmere umirile že zvečer in da je mirno tudi zdaj. Naši pripadniki niso bili v bližini spopadov in se počutijo dobro,“ je za 24ur.com povedal Velički.


Noč in jutro sta sicer na kriznem območju minila mirno, vendar dopisniki različnih medijev poročajo, da je v mestu čutiti veliko napetost. Manjša skupina mladeničev je tako dopoldne v severnem delu Kosovske Mitrovice kamenjala kolono vozil, v kateri so bili francoski pripadniki Kforja, vendar do večjega incidenta ni prišlo.

Ban Ki Moon je pozval k reševanju sporov z dialogom.
Ban Ki Moon je pozval k reševanju sporov z dialogom. FOTO: Reuters

Na ulicah pa je še vedno videti ostanke včerajšnjih neredov, v katerih je bilo po navajanju srbskih virov ranjenih več kot 100 ljudi. 15 poškodovanih naj bilo še vedno v mitroviški bolnišnici, dva najtežje poškodovana Srba pa so prepeljali v Beograd.

Zgradba sodišča, pred katero so potekali spopadi, je zavarovana z bodečo žico, na dvorišču pa jo varujejo pripadniki francoskega in belgijskega kontingenta Kforja.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je izrazil obžalovanje zaradi napadov na osebje misije Združenih narodov na Kosovu (Unmik) in zveze Nato v Kosovski Mitrovici, do katerih je prišlo med poskusom prevzema nadzora nad sodiščem, ki so ga pred dnevi zavzeli kosovski Srbi.

Neodvisnost Kosova je kot 28. država sveta priznala Japonska.

Ban Ki Moon je v odzivu pozval k miru in reševanju sporov z dialogom ter zagotovil, da bo Unmik še naprej deloval v skladu z resolucijo 1244, ki je po spopadih leta 1999 uvedla mednarodni nadzor nad Kosovom. Nasilje so obsodile tudi ZDA, ki so obenem pozvale srbsko vlado, naj ga prav tako obsodi.

Srbija protestira

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je Ban Ki Moonu poslal protestno pismo "zaradi absolutno nesprejemljive in prekomerne" uporabe sile mednarodnih sil v severnem delu Kosovske Mitrovice.

Na ulicah Kosovske Mitrovice so še vedno ostanki včerajšnjih spopadov.
Na ulicah Kosovske Mitrovice so še vedno ostanki včerajšnjih spopadov. FOTO: Reuters

Jeremič je tudi zahteval preiskavo ZN o incidentu. Vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo John Cradock pa je ob tem v afganistanskem glavnem mestu Kabul izjavil, da so mednarodne sile na Kosovu (Kfor) morale uporabiti silo v Kosovski Mitrovici.

Več kot 100 ranjenih

Najresnejši incident med pripadniki Kforja in srbsko manjšino na Kosovu, odkar je Kosovo pred mesecem dni razglasilo neodvisnost, je izbruhnil v ponedeljek zjutraj, ko so pripadniki policijskih enot Unmika in sil Kfor na Kosovu zavzeli stavbo sodišča v Kosovski Mitrovici, ki so jo srbski protestniki zasedali od petka zjutraj.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je izjavil, da predstavniki zveze Nato ne smejo uporabljati sile proti ljudem, ki nasprotujejo neodvisnosti “južne srbske pokrajine“. Veleposlanik Rusije v Beogradu Aleksandar Aleksejev pa je ocenil, da je nasilje v Kosovski Mitrovici posledica prekoračitve pooblastil mednarodnih sil.

Incident v Kosovski Mitrovici se je stopnjeval. Med kosovskimi Srbi in policijo Unmika so namreč izbruhnili spopadi. Prišlo je do oboroženih napadov na Unmik in Kfor, zaradi česar je Unmik iz severnega dela mesta umaknil svoje civilno osebje. V nasilju je bilo ranjenih več deset kosovskih Srbov in pripadnikov mednarodnih sil (nekateri viri navajajo, da je skupaj bilo ranjenih 150 ljudi), več kot 30 Srbov so aretirali in kasneje izpustili.

Namestnik vodje misije Unmik na Kosovu Larry Rossin je izjavil, da je šlo za kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN 1244. Na to resolucijo se sicer sklicuje državni vrh Srbije, ko izraža nasprotovanje razglasitvi kosovske neodvisnosti.

Slovenski vojaki za zdaj ne bodo posredovali

Na zahodu Kosova, na območju Peći in Kline, je tudi 350 pripadnikov Slovenske vojske.

V nasilju v Kosovski Mitrovici naj bi bilo ranjenih okoli 100 ljudi. Več kot 30 Srbov so aretirali in jih kasneje izpustili.
V nasilju v Kosovski Mitrovici naj bi bilo ranjenih okoli 100 ljudi. Več kot 30 Srbov so aretirali in jih kasneje izpustili. FOTO: Reuters

Na poveljstvu slovenskega kontingenta so zatrdili, da je na območju mirno, a so vojaki v pripravljenosti, tudi za morebitni premik na sever Kosova. "Ena rezervna četa je pod direktnim poveljstvom Kforja. Če bi oni tako odločili, bi se lahko zgodilo tudi to, da bi morali pripadniki Slovenske vojske na sever Kosova. Vendar zaenkrat take zahteve ni bilo in tudi situacija naj bi se po zadnjih podatkih umirjala," je včeraj za našo televizijo povedal obrambni minister Karl Erjavec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja