Tujina

Srbija za novo fazo pogajanj

Beograd, 24. 07. 2007 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbska skupščina je začela razpravo o predlogu resolucije o Kosovu, ki ga je v ponedeljek sprejela srbska vlada.

Tadić meni, da legitimno odločitev o prihodnjem statusu Kosova lahko sprejme samo Varnostni svet Združenih narodov
Tadić meni, da legitimno odločitev o prihodnjem statusu Kosova lahko sprejme samo Varnostni svet Združenih narodov FOTO:

Srbska skupščina je popoldne začela razpravo o predlogu resolucije o Kosovu, ki ga je v ponedeljek sprejela srbska vlada. Ta govori o nujnosti pravične rešitve vprašanja Kosova, zasnovane na mednarodnem pravu, in navaja, da je Srbija pripravljena začeti novo fazo pogajanj. Koalicijske in večina opozicijskih strank so na zasedanju, ki se ga udeležujeta tudi srbski premier in predsednik, Vojislav Koštunica in Boris Tadić, napovedale podporo dokumentu.

Kot je v nagovoru izpostavil Tadić, legitimno odločitev o prihodnjem statusu Kosova lahko sprejme samo Varnostni svet Združenih narodov. "Edino odločitev te institucije Združenih narodov lahko ima potrditev mednarodnega prava," je dodal in nadaljeval, da so pred "nami zelo težki dnevi in pogajanja, pri čemer ni znana niti njihova oblika niti kdo jih bo vodil".

Po Tadićevih besedah obstajajo nove priložnosti za obrambo suverenosti in ozemeljske celovitosti Srbije. Obstajajo tudi možnosti, da proces pogajanj prinese kompromisno rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani.

Oblikovati novo pogajalsko skupino

Koštunica je izpostavil nujnost oblikovanja nove pogajalske skupine
Koštunica je izpostavil nujnost oblikovanja nove pogajalske skupine FOTO: Reuters

Srbski predsednik je še izpostavil nujnost oblikovanja nove pogajalske skupine, ki bo v naslednji etapi pogajanj o prihodnjem statusu Kosova imela jasno določen mandat in pooblastila za predstavitev novih idej, ki bodo prispevala h kompromisni rešitvi v skladu z mednarodnim pravom.

Kot je izpostavil premier Koštunica, nova pogajanja o prihodnjem statusu Kosova lahko potekajo izključno v okviru mandata VS ZN. Edina mogoča podlaga za ta pogajanja pa je resolucija 1244 VS ZN. Ključne značilnosti te resolucije so, da izrecno podpira ozemeljsko celovitost in suverenost Srbije, da je rešitev v avtonomiji Kosova ter da ta resolucija nikjer ne omenja neodvisnost Kosova, je bil odločen Koštunica.

Predlog resolucije o Kosovu, ki ga je sprejela srbska vlada, podpirajo koalicijske stranke in večina opozicijskih, izjema so Liberalno-demokratska stranka in poslanci koalicije Albancev preševske doline Rize Halimija ter poslanska skupina vojvodinskih poslancev.

Vladni predlog resolucije navaja, da je Kosovo neločljiv del Srbije "na podlagi veljavnih in obvezujočih ustavnih in mednarodnopravnih dokumentov". Vsakršen poskus reševanja tega vprašanja, s katerim bi bila kršena načela mednarodnega prava, pa bi glede na predlog resolucije razglasili za ničnega in nevarnega za obstoj države Srbije.

Predlog resolucije tudi izraža pripravljenost Srbije za nova pogajanja, ki bi bila odprta tako glede trajanja kot izida. Ob tem poudarja, da bi morala biti nova resolucija VS ZN sprejeta šele po končanih pogajanjih, s katerimi bi potrdili kompromisno rešitev prihodnjega statusa pokrajine. Nova pogajanja pa bi lahko potekala samo v okviru obstoječe resolucije 1244 in na osnovi jasnega mandata ZN, navaja predlog.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bysaRD
25. 07. 2007 09.13
Kosovo je del Srbije in pika. Albanci se tam načrtno množijo že več generacij s ciljem rpevzeti nadzor nad pokrajino. To se ne bo ustavilo pri Kosovu.
Prvo Bore
25. 07. 2007 01.05
Malo sutra. Srbi ne se dat, ker potem pade Makedonija in Črna Gora ter vsa okoliška mesta, ki mejijo na Kosovo.
Uroš S.
25. 07. 2007 00.44
Kosovo ni sestavni del Srbije samo po Srbski Ustavi ampak po mednarodnem pravu. ---------------Poleg tega je meja med Albanijo in Srbjo ---------------znana in nesporna ze stoletja.
p0mijek
24. 07. 2007 22.54
Srbija to Kosova!
saladin@email.si
24. 07. 2007 22.22
jao...bratje srbi...albanci so vse skup začeli leta 198x ... kaj mislite da bodo končali brez kosova...:) Mislim, da srbi neki sprejemajo dokumente sem pa tja...nadzora nad kosovu pa sploh nimajo...davno izgubljeno...samo še potrditev!!!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.