Tujina

'Srbija žaluje skupaj z Rusijo'. Hrvaška nogometna pravljica prebudila tudi negativne emocije

Beograd, 08. 07. 2018 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko na Hrvaškem traja nogometna evforija, ki je pravzaprav zajela kar celotno regijo, navdušeni vzkliki podpore so se sinoči razlegali tudi po Ljubljani, pa je hrvaški uspeh na dan zvlekel tudi negativne emocije, ki že dolgo razžirajo Balkan in so pred leti eskalirale tudi v vojaški konflikt.

Hrvaška se je takole veselila po zmagi.
Hrvaška se je takole veselila po zmagi. FOTO: Damjan Žibert

Srbski Informer, ki sebe ocenjuje kot "neodvisen dnevni časopis", je zlil gnev na hrvaški uspeh in na vse, ki v Srbiji podpirajo hrvaški pohod na najbolj zaželeno nogometno lovoriko.

"Cela dobronamerna Srbija žaluje skupaj z Rusijo zaradi tega poraza," so zapisali, tiste, ki se s tem ne strinjajo pa označili za "ljubitelje črnosrajčnikov", ki ta "uspeh" proslavljajo s pesmimi, ki "poveličujejo pogrom in pokol srbskega naroda". Vse skupaj so označili za "sramoto".

Spravili so se celo na Chelsea Clinton, hčerko nekdanjega ameriškega predsednika ZDA Billa Clintona in Hillary Clinton, nekdanje ameriške državne sekretarke in predsedniške kandidatke, ki je na Twitterju izrazila veselje ob hrvaški zmagi. Šli so tako daleč, da so jo označili za k***, njene starše pa za "dokazane sovražnike Srbije".

Izpustili niso niti mnenja o hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović, ki so jo obtožili, da je "stresala prsi in zadnjico" pred ruskim premierjem.

Takole pa so bili po koncu tekme razočarani ruski navijači.
Takole pa so bili po koncu tekme razočarani ruski navijači. FOTO: AP

Novinarje srbskega Blica pa je razjezilo dejstvo, da so hrvaški nogometaši med proslavljanjem zmage zapeli tudi nekaj verzov zloglasnega Marka Perkovića Tompsona, ki ga označujejo za glasbenika "znanega po ustaških izpadih in pesmih, ki poveličujejo samostojno Hrvaško in zločine nad Srbi."

Takole so hrvaški nogometaši proslavljali zmago nad domačini ob večerji v hotelu s pesmijo 'Moja domovina'. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaško slavje pa je zmotilo tudi Ruse, ki so bili že tako slabe volje zaradi poraza. Domagoj Vida, hrvaški reprezentant, je namreč zmago "posvetil Ukrajini" in tako razburil še politične duhove na relaciji Moskva-Kijev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou