Tujina

Srbska protizračna obramba še vedno nevarna

New York/Washington, 03. 04. 1999 23.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, 23:14
Komentarji
0

Tiskovni predstavnik združenega ameriškega poveljstva, mornariški kapetan Steve Pietropaoli, je novinarjem v State Departmentu povedal, da je srbska protizračna obramba še vedno nevarna. Tiskovni predstavnik Pentagona Ken Bacon pa je dejal, da osnovni elementi mirovnega sporazuma iz Ramboilleta ostajajo še naprej v veljavi, in s tem zavrnil domneve, da ima zahod v luči razvoja dogodkov novo strategijo do reševanja kosovskega vprašanja.

Novinarska konferenca v Pentagonu je minila v znamenju neke vrste ''opravičevanja'', da zveza NATO z dosedanjimi zračnimi operacijami ni uspela ustaviti množičnega vala beguncev preko meja Kosova. V prvi vrsti naj bi bilo zato krivo slabo vreme nad Balkanom, ki ovira natančnejše zadevanje in uničevanje jugoslovanskih varnostnih sil na Kosovu. Kot je posredno priznal Piteropaoli, ostaja močan dejavnik oviranja učinkovitosti tudi previdnost pred srbsko protiletalsko obrambo in s tem skrb za varnost pilotov zveze NATO.

Pietropaoli je zagotovil, da je NATO uničil polovico vseh jugoslovanskih lovcev mig-29 in da so jugoslovanske sile utrpele določene izgube. Svojih besed ni podkrepil z dokazi, ker naj bi vreme poleg vojaških operacij oviralo tudi ugotavljanje škode po zračnih napadih. Dejal pa je, da NATO uspešno uničuje Miloševićeve zmogljivosti za nadaljevanje ofenzive na Kosovu, s tem ko uničuje zaloge streliva, goriva in komunikacije. ''Z našimi napadi hočemo prepričati Miloševića, da nima nobenega varnega zatočišča in kljub slabemu vremenu bomo nadaljevali z napadi na cilje po vsej ZR Jugoslaviji. Za zdaj nimamo nobenih poročil o žrtvah med civilisti, na kar zelo resno pazimo. Preganjanja kosovskih Albancev še nismo uspeli zaustaviti, to pa nam bo sčasoma uspelo,'' je dejal Pietropaoli.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.