Tujina

Srbski 'ne' Evropi

Beograd/Ljubljana, 27. 12. 2007 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
52

Slovenski zunanji minister Rupel meni, da si Srbija ne želi prihodnosti izven Evropske unije.

Čedomir Jovanović, vodja Liberalno demokratske partije, je opozoril, da njegova stranka ne podpira resolucije, ki predvideva prekinitev srbskega približevanja Evropski uniji, če bodo članice povezave priznale neodvisnost Kosova
Čedomir Jovanović, vodja Liberalno demokratske partije, je opozoril, da njegova stranka ne podpira resolucije, ki predvideva prekinitev srbskega približevanja Evropski uniji, če bodo članice povezave priznale neodvisnost Kosova FOTO: Reuters

Resolucijo o Kosovu, ki jo je v sredo sprejel srbski parlament in ki med drugim predvideva prekinitev srbskega približevanja Evropski uniji, če bodo članice povezave priznale neodvisnost Kosova, je po besedah slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla treba gledati v luči predvolilnega dogajanja v Srbiji. Mislim, da si Srbija ne želi prihodnosti izven EU, je še dejal Rupel.

"Večji del operacij v Beogradu je namenjen za domačo predvolilno uporabo. Ob tem se je treba vprašati, kako lahko na dolgi rok preživi država, ki je obkrožena s članicami EU, sama pa ni članica," je dejal vodja slovenske diplomacije. Opozoril je tudi na podatke javnomnenjskih raziskav v Srbiji, ki kažejo, da večina Srbov podpira članstvo Srbije v EU. "Seveda pa je članstvo v EU prostovoljno in nihče nikogar ne sili, naj postane član," je poudaril Rupel.

Spomnil je še, da je Beograd doslej vztrajal pri tem, da sta vprašanji evropske prihodnosti Srbije in statusa Kosova ločeni. "Mislim, da si glede tega niso premislili," je dejal zunanji minister.

Tik pred začetkom slovenskega predsedovanja EU je Rupel spomnil, da je EU že večkrat povedala, da je sedanji status Kosova nevzdržen in ga je treba rešiti. Eden od načinov rešitve je načrt posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija. "Po mojem videnju zaenkrat boljšega načrta, kot je Ahtisaarijev, nimamo," je povedal Rupel.

Resolucijo o Kosovu, ki jo je v sredo sprejel srbski parlament in ki med drugim predvideva prekinitev srbskega približevanja Evropski uniji, če bodo članice povezave priznale neodvisnost Kosova, je po besedah slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla treba gledati v luči predvolilnega dogajanja v Srbiji. Mislim, da si Srbija ne želi prihodnosti izven EU, je še dejal Rupel.


Srbska skupščina ve kaj želi

Kosovo naj bi neodvisnost razglasilo 6. februarja, je konec prejšnjega tedna poročal srbski tisk, sklicujoč se na dobro obveščene diplomatske vire v Parizu in Beogradu. To naj bi se zgodilo po srbskih predsedniških volitvah.

Poslanci srbske skupščine so v sredo zvečer sprejeli resolucijo o Kosovu, kjer je zapisano, da je Kosovo sestavni del Srbije, o njegovem statusu pa lahko odloča le VS ZN. Resolucijo je podprlo 220 poslancev, 14 jih je bilo proti, trije pa vzdržani.

S tem dejanjem se je Srbija odpovedala članstvu v Evropski uniji in Natu, če bo Zahod priznal neodvisnost Kosova.

'Srbija ne bo nikoli sprejela neodvisnosti Kosova'

Srbski predsednik Boris Tadić je dejal, da bo Srbija naredila, kar bo v njeni moči, da bi Kosovo in Srbija ostala na evropski poti, ne bo pa nikoli sprejela neodvisnosti Kosova.

Srbi so odločni, da Kosova ne dajo
Srbi so odločni, da Kosova ne dajo FOTO: Reuters

Med drugim je v resoluciji zapisano, da je ohranitev Kosova kot dela Srbije glavna prioriteta vseh državnih institucij, dokler ne bo dosežena sporazumna rešitev tega vprašanja na osnovi resolucije VS ZN o Kosovu. Srbija lahko poleg tega na podlagi sprejete resolucije zahteva, da mora EU od VS ZN pridobiti privolitev, v kolikor želi na ozemlje Srbije in Kosova poslati svojo misijo. Prav tako namerava Srbija prekiniti diplomatske in druge odnose z državami, ki bi priznale neodvisnost Kosova.

Vodja Srbske radikalne stranke Tomislav Nikolić je opozoril, da v resoluciji ni jasno zapisano, kako se bo Srbija odzvala v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti.

Ob sredinem sprejetju resolucije je zadovoljstvo izrazil srbski premier Vojislav Koštunica, ki je ocenil, da je z izglasovanjem potrjena tudi srbska enotnost. Po končanem zasedanju srbske skupščine je novinarjem dejal, da v naslednjih dneh sledi še veliko dela, da bi lahko sprejeli akcijske načrte za primer, če Kosovo enostransko razglasi svojo neodvisnost.

Vodja srbske diplomacije, zunanji minister Vuk Jeremić pa je novinarjem dejal, da bo Srbija, ko gre za vprašanje prihodnjega statusa Kosova, ostro nasprotovala politiki ZDA do tega vprašanja, v kolikor je ZDA ne bodo spremenile. "Najpomembneje je ohraniti enotnost v državi in jasno politiko pri najvažnejših prioritetah - to je v tem trenutku ohranitev ozemeljske celovitosti Srbije in nadaljevanje evropske integracije Srbije," je še dodal Jeremić.

'Srbija ne bo trgovala s Kosovom'

Srbska skupščina je enotna, saj je kar 220 poslancev resolucijo podprlo
Srbska skupščina je enotna, saj je kar 220 poslancev resolucijo podprlo FOTO: Reuters

V zameno za neodvisno Kosovo je EU Srbiji ponudila hitro pot do članstva, kar pa je uradni Beograd odločno zavrnil. V Bruslju so se tudi odločili, da bodo na Kosovo poslali 1.800-člansko evropsko civilno misijo, ki bi nadzor nad pokrajino prevzela od ZN-a. Srbi so prihod misije zavrnili, saj je po njihovem mnenju nezakonita brez odobritve v Varnostnemu svetu ZN. Le-ta odobritev pa se zdi nemogoča, saj bi tradicionalna srbska zaveznica Rusija skoraj zagotovo podala veto.

Resolucija predvideva vojaško nevtralnost Srbije

Tadić in Koštunica sta zagotovila, da je Vojska Srbije pripravljena zaščititi ogroženo prebivalstvo.

"Če Natu ne bo uspelo zaščititi srbske manjšine na Kosovu, bo to storila naša vojska," je dejal Tadić. Ukrepi za zaščito nealbanskega prebivalstva na Kosovu so omenjeni tudi v besedilu, v katerem pa nič ne piše o uporabi sile. Uradni Beograd pa je poudaril, da bi srbska vojska vkorakala na Kosovo, le ob predhodnem dogovoru z mednarodnimi institucijami.

"Z izolacijo od ostalega sveta in vojno ne moremo niti ohraniti Kosova niti zagotoviti gospodarskega napredka za državljane," je povedal Tadić. Poudaril je še, da se Srbija zavzema za nadaljevanje pogajanj, hkrati pa je izrazil prepričanje, da je mogoče najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani.

Diplomatska vojna?

V resoluciji so zapisane tudi smernice za odnos do držav, ki bodo priznale Kosovo. Srbije bi v tem primeru "ponovno preučila diplomatske in druge odnose“. Vodja Socialistične partije Srbije (SPS) Ivica Dačić je opozoril, da bo Slovenija prva priznala neodvisnost Kosova. Zato je zahteval, da Srbija spremeni svoj odnos do Slovenije. "Srbija v Sloveniji ne more imeti ničesar, slovenska podjetja pa imajo v Srbiji vse,“ je bil kritičen Dačić.

Podpis koalicijske pogodbe na Kosovu preložen

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu FOTO: Reuters

Podpis koalicijske pogodbe med Demokratsko stranko Kosova (PDK) mandatarja za sestavo nove kosovske vlade Hashima Thacija in Demokratsko zvezo Kosova (LDK) predsednika Kosova Fatmira Sejdiuja, ki je bil napovedan za to sredo, se je zavlekel.

Po uradnih navedbah naj bi do preložitve prišlo zaradi posvetovanj znotraj LDK, po današnjem poročanju časnika Koha Ditore pa naj bi se prihodnji koalicijski partnerki ne strinjali, kdo naj zasede položaj premiera.

PDK meni, da bi moral položaj premiera zasesti sedanji predsednik Sejdiu, ki pa naj bi si vzel čas za premislek. Ostali albanski mediji v Prištini poročajo tudi o nesoglasjih glede ostalih članov nove vlade.

Koalicijska pogodba bi bila sicer lahko podpisana še danes, novoizvoljeni parlament pa naj se na ustanovni seji ne bi srečal pred 5. januarjem prihodnje leto.

Do sedaj največja opozicijska stranka PDK je na novembrskih parlamentarnih volitvah dobila 37 od skupno 120 poslanskih mest, medtem ko jih je LDK zasedla 25. 20 sedežev v parlamentu pripada tudi pripadnikom manjšin, ki naj bi bili prav tako vključeni v vlado.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theta
05. 01. 2008 12.47
Avstrijska koroška je zibelka slovenstva, pa je zdej tm Haider na oblasti. Srbi sprijaznite se, na Kosovu ste neznatna manjšina - in večina odloča.
kva pa to
05. 01. 2008 12.40
d.d. prosm ne jej tistga česar se ne je ne prbiji
xzamiel@hotmail.com
31. 12. 2007 14.35
Slosap: Res je, če je pravi konec. Touche .
Aljoša Rebra?a
31. 12. 2007 11.54
Ne razumem kako se lahko vtikajo neki evropejci, ki še s prstom ne znajo pokazat ke je srbija, ne pa da bi vedel kaj se je dogajal ko je bila vojna!! Slovenćki ste pa tut ogroženi, kot da bi vasm kdo kej hotu! Kr podpirajte albance, ko bodo pri vas zahteval državo pa ne mislite da vasm bo kdo pomagu! Kosovo je zibelka srbstva! Srbi so vedno tm živel! Krajina je bla tut vedno srbska pa niso dovolil da se osamosvoji! kosovo, ki pa ni albansko se pa ne sme! Ja čaki mau1 Da bo pa en smrduhar iz nemčije men govoru da je treba kosovo dat ma jebu mu bom mater švabsko al pa kjerkol iz evrope kr neki se vtikajo te poslanci k nimajo pojma!
Aljoša Rebra?a
31. 12. 2007 11.50
budda
29. 12. 2007 18.39
david_off seveda. avstrija ima več gozdov kot slovenija, ampak ona jih merka zase. italija ma pa itak velik izvoz lesa. tko da ja, zakaj pa misliš, da EU rabi nas male državice? malo, da se zavaruje, da ne bi prišlo do sranj spet, drugo je pa zato, da lahko manjše državice drkajo tako kot oni hočejo. srbija ne paše nikomur zato, ker se ne podrejajo, beri ne plešejo kadar nekdo drug žvižga, ampak kaj ko bo to srbijo pripeljalo v še večjo krizo kot je zdaj...
slosap@yahoo.de
29. 12. 2007 14.01
@xzamiel: da je človeška, vendar pa je tudi človeško, da se strasti umirijo po vojnah in da se gre naprej, ne pa nazaj...
david_off
29. 12. 2007 13.43
Nimaš kaj spraševati evropskega ljudstva glede vstopa srbije v EU. Evropsko ljudstvo je debilno kjer jih velika večina sploh ne ve kje srbija je oz. ne vejo niti kaj je srbija. Prvič letos sem spregledal, da je naše članstvo v EU za nas izredno slabo. V EU smo tako kot vse vzhodne države vključno z Romunijo in Bolgarijo samo zato, da nas bodo lahko neovirano izmolzli do konca, potem nas bodo zavrgli. Odkar smo v EU se je povečal izvoz lesa v Avstrijo in Italijo. Iz naših lepih gozdov bodo naredili golosek in to v času ko se nafta neizmerno draži in bo les še kako prav prišel za kurjavo, ampak ne, lesa bo zmanjkalo in bo še dražji kot nafta. Vse to predvsem na račun Italjanarejv, ta drhal makaronarska nas bo izsesala do kosti. Zatorej bravo Srbi, odjebajte EU, če hočete da vam še kaj ostane.
xzamiel@hotmail.com
29. 12. 2007 03.49
DD: Se strinjam glede spremembe pri politiki in političnih oseb... Mi pa samo poudaril, da je vojna v osnovi in podobno...človeško sranje, ne nečloveško. Da ne bo pomote, s tem se ne misli, da so vojne nujno potrebna, čeprav bi se našli kakšni, ki bi tako trdili, ampak samo to, da so vojne, spori in prepiri človeške zadeve. Upam, da se razume to.
dr.psiho
29. 12. 2007 01.29
ja v karto sveta se razumem srbija je v EU in rusija tudi. tukaj je problem ker srbu nemoreš razložiti kaj je prav in kaj ne.srbija bi morala isto dati čes kakor vse agresorske države(ki so zgubile vojno)zamenjati politiko ,politike itd...ona ima pa še isto politiko še od turških časov ubijaj posiljuj....najbolj žalostno pa je to da sami nočejo oprati čast srbije in zvaliti na krivdo na določene ljudi. čeprav se EU slepi z tako PORAVNAVO in da je vse ok še daleč ni. tukaj so narodi, ki RES nočejo v srbiji živeti in tako hočejo odcepiti se od države samosrbov ,kar imajo tudi prav, jaz osebno neverjamem taki državi in takem narodu ki je vedno v vojni oz nekem drugem nečloveškem sranju, kaj pa šele da mi oni krojijo življenje. naj jo kar rusija hrani in oblači. NE V EVROPO
Uporabnik113189
28. 12. 2007 11.43
Tega bodo sedaj lažje pogrešili. Prej ko so bili v težavah je bila pa podpora s strani EU čist OK, v današnji politični situaciji pa EU začasno postaja pogrešljiva. Pa še dobra karta v rokavu za ruse pri pogajanjih z EU.
slosap@yahoo.de
28. 12. 2007 10.52
@Klasik: Kaj pa denar, ki priteka iz EU? Direktno iz naših žepov....
Uporabnik113189
28. 12. 2007 09.38
V Srbiji se kažejo nove možnosti (naprimer investicije Rusije), kar začasno rešuje večje finančne in gospodarske težave..Problem Kosova pa je vroč krompir, ki se rešuje danes, medtem ko je EU še zelo daleč in se bo do takrat še marsikaj spremenilo.
xzamiel@hotmail.com
28. 12. 2007 09.19
Svico primerjat s Srbijo, oh to je hec. Svica je diplomatsko močna bogata država, ki se ji ni treba podrejat. Je gospodarsko močna, vojaško stabilna država, tako da. Kaj pa Srbija? Lepo prosim. D.D.: Motiš se. Stabilnost v EU ne bo nikoli prevladala, če ne bo Balkan v EU, če ne bo Rusija v EU in podobno. Res je, da je ta cilj še daleč, ampak vseeno. In kolikor poznam zemljevid, prav tako Srbija kot Rusija spadata v Evropo. Rusija je tudi del v Aziji, ampak vseeno, je bolj evropska država kot ne. Glede džamije sem pa že 10x rekel.
scoop
28. 12. 2007 07.56
tomaz.bodner ? :) Smesen si, ker primerjas svico s srbijo ;) Sicer sm se mlad, in nisem tolk v politiki, ampak mislim da imajo miljon dogovor s Svico... Ampak vseeno... Sploh mi na misel ne pride, da bi primerjal svico s srbijo ... ;)
Uroš S.
28. 12. 2007 07.53
amel505-ko to mene toliko voli :P ne se pravi francuz pastirko znas ti dobro o cemu ja pisem absynth-naj imajo, saj vidis da so Janezov polna usta pravic in svoboscin ko je govora o Srbiji :) Ko ih hebe, zakaj bi se jaz boril namesto njih ce oni podpirajo vse kar skoduje Srbiji :) Ce bi mi bili da odcepimo Kosovo bi oni bili da ostane znotraj Srbije. Naj muslimani dobijo ze enkrat đamijo, navsezadnje jih je ze skoraj dvakrat vec kot nas v Slo, zakaj pa oni ne bi imeli svojih molilnic. Niso narodi gnusobni-razen Janezov, Ustasev, Bosnjakov ter Albancev-ampak posamezniki.
dr.psiho
28. 12. 2007 07.39
po tem takem če srbija nebo v ervopi,srbi nebojo ervopski narod. jaz sem za in zgodovina tudi oni so ruski narod naj grejo z rusijo v rusijo.
dr.psiho
28. 12. 2007 07.32
evropska ljudstva je treba vprašati če je srbija sposobna da bi lahko prišla v evropo in ne srbije. seveda da ni sposobna in vsekakor evropa nerabi še ene drhali v sebi če misli preživeti dalj časa.prisiliti pa jo je treba srbijo da spoštuje človekove,verske in druge pravice,vseh narodov ,ki živijo v njej. srbija pa naj ostane ven evrope KER RES NE POTREBUJEMO TAKEGA NARODA:
tomazbodner
28. 12. 2007 06.55
"...Ob tem se je treba vprašati, kako lahko na dolgi rok preživi država, ki je obkrožena s članicami EU, sama pa ni članica," je dejal vodja slovenske diplomacije. A gre Svici tako slabo? :P
brainiac
28. 12. 2007 05.33
džamija naj bo v.......... sarajevu!