Tujina

Srce parajoče zgodbe otrok, žrtev Trumpove ničelne tolerance do migrantov

Washington, 02. 07. 2018 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posledice Trumpove 'ničelne tolerance do migrantov' so krute, nehuman pristop do migrantskih družin in ločevanje staršev od otrok bo številnim pustilo hude travme. Čeprav je ameriški predsednik v 'slavnostnem slogu' prekinil z omenjeno politiko, pa še vedno okoli 2000 otrok čaka na ponovno snidenje s starši.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump konec junija prekinil s politiko ločevanja migrantskih družin, ki je bila deležna ostrih mednarodnih kritik, pa prizori krutega ločevanja staršev in otrok še vedno ostajajo živi. Zaradi Trumpove "politike ničelne tolerance do migrantov" še vedno okoli 2000 otrok, ki so jih oblasti odvzele staršem, potem ko so nezakonito stopili na ameriška tla, čaka na združitev s svojimi družinskimi člani. Otroke so namreč namestili po celotnih ZDA, pogosto več tisoč kilometrov stran od priporov, kjer so zaradi ilegalnega prihoda zaprti njihovi starši.

V soboto je v Los Angelesu potekal protest pod naslovom "Družine sodijo skupaj: svoboda migrantom"
V soboto je v Los Angelesu potekal protest pod naslovom "Družine sodijo skupaj: svoboda migrantom" FOTO: AP

Odraz Trumpove krute in nehumane migracijske politike je med številnimi primeri srce parajoča zgodba 10-letne deklice z Downovim sindromom. Ameriške oblasti so jo ločile od matere, s katero je nelegalno prečkala ameriško-mehiško mejo, in jo odpeljale v zatočišče za otroke v Texasu, čeprav njen oče, sicer državljan ZDA, živi uro stran. Čeprav so mehiške oblasti zahtevale, da deklico nemudoma združijo z očetom, se to še ni zgodilo.

V drugem primeru so peščico mehiških otrok poslali v zatočišča v Texasu in Pensilvaniji, medtem ko so njihove matere, ki so nelegalno prečkale mejo, pridržali in jih premestili v prostore blizu Seattla. Takšnih in podobnih zgodb pa je še več.  

"Želim si, da bi bila tukaj z nami, a to žal ni mogoče," je povedala mama 20-letne študentke Marine, ki so jo ameriške oblasti izgnale iz države. "Težko je, ko nimaš objema bližnjih," pa je s solzami v očeh povedalo dekle.   

Odšla, ker so ji grozili s posilstvom

"Vesela sem, a hkrati zelo živčna. Kaj, če nam ne bodo dali azila in nas vrnili nazaj v našo državo?" se sprašuje 16-letna Reina Carolina, ki je Washington postu zaupala, da je v ZDA povsem sama pribežala iz Hondurasa, potem ko je član tolpe posilil njeno prijateljico in ji dejal, da bo ona naslednja. Hudo ji je, ker je za seboj pustila morala pustiti družino. 

Zaradi Trumpove "politike ničelne tolerance do migrantov" še vedno okoli 2000 otrok čaka na združitev s svojimi družinskimi člani.
Zaradi Trumpove "politike ničelne tolerance do migrantov" še vedno okoli 2000 otrok čaka na združitev s svojimi družinskimi člani. FOTO: AP

Pred člani tolpe je z družino zbežala tudi Marija Magdalena Iraeta Martínez iz El Salvadorja. S svojimi otroki je v ZDA prišla v želji po "svobodnem življenju, brez groženj". Člani tolpe so želeli v svojih vrstah videti njenega sina, ki pa je njihovo povabilo zavrnil. Zaradi tega so nekega jutra oboroženi možje vstopili v njihovo hišo, pospremili družinske člane na prosto, jih potisnili na tla in uperili vanje orožje. 

 Trump slavnostno podpisal izvršilni ukaz 

"Gre za to, da družine ostanejo skupaj. Ni mi bil všeč pogled na ločene družine. Imeli bomo veliko veselih ljudi," je dejal Trump na slovesnosti ob podpisu izvršilnega ukaza, da bodo družine migrantov ob prečkanju ameriško-mehiške meje lahko ostale skupaj. "Imeli bomo zelo trdne meje in družine bomo obdržali skupaj," je dodal. Po njegovih besedah je razumljivo, da "bi imel vsakdo s srcem zelo močne občutke" glede ločevanja družin, bodo pa ZDA kljub vsemu nadaljevale politiko ničelne tolerance do nezakonitih migracij.

Donald Trump je v družbi ministrice za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen in podpredsednika Mikea Pencea podpisal ukaz, da bodo družine migrantov ostale skupaj.
Donald Trump je v družbi ministrice za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen in podpredsednika Mikea Pencea podpisal ukaz, da bodo družine migrantov ostale skupaj. FOTO: AP

Zvezni sodnik v San Diegu je oblastem dal 30 dni časa, da družine združijo, v primeru otrok, mlajših od pet let, pa imajo za to dva tedna časa.

Trumpova vlada je medtem napovedala, da bodo v prihodnje celotne družine namestili v pripore, kar je sprožilo proteste demokratov in tudi dela republikancev.

V skladu s sodno odločitvijo iz leta 1997 sicer otrok migrantov v priporu ne smejo zadrževati več kot 20 dni, medtem ko postopki proti ilegalnim priseljencem v ZDA pogosto trajajo mesece ali celo leta. Pravosodno ministrstvo je zato v petek od zveznih sodnih oblasti zahtevalo spremembo omenjene sodne odločitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
06. 06. 2019 07.24
+1
To kar počne Trump, si ne zasluži ime Človek. Kaj so pravzaprav otroci krivi, da so se rodili na napačnem ozemlju in je do njih ničelna toleranca? Nič niso krivi! A Trump je dosegel, da bodo za vse življenje imeli psihofizične rane, ki se jih ne da zašiti. Tudi z tankolaso, zlato nitjo ne! #zver
Apostol1
02. 07. 2018 16.46
+6
Amerika , če malo bolj pozorno pogledaš zgodovino ugotoviš ,da je zagrešila več zločinov proti človeštvu kot pa katerakoli druga država . Najprej so v Ameriki priseljenci oziroma migranti razredčili avtohtono prebivalstvo na manjšino , potem so navozili črnce za sužnje , v novejši zgodovini so imeli moderen lov na čarovnici to se pravi Mccarhty in preganjanje komunistov, v Vietnamu so zmetali herbicidov in bojnih strupov ne na tisoče tona ampak na milijone , Nixon je prisilno steriliziral revne prebivalce Amerike ,beri črnce in Indijance no Trumpa ločuje družine kot v času nacizma in isto časno mu ovce po vsem svetu pritrjuje ravno tako kot naši belogardisti in domobranci med drugo svetovno vojno
nikhrast
02. 07. 2018 18.26
-3
… več kot katerakoli država..., zgleda da ne poznaš zgodovino Evrope.
Apostol1
02. 07. 2018 16.33
+5
Zdaj vem da Lucifer ni črn ampak blond z debelim trebuhom.
A si ti mal bogi
02. 07. 2018 15.56
+8
Naj ostanejo v svoji deželi, če midlijo da bo v zda bolje nevem zakaj vsi nebi mogli svoje države spremeniti v življrnja vredno okolje.
Salamandros
02. 07. 2018 15.34
+15
Ne vem kaj bi radi? Da gredo otroci s staršem, ki je kršil zakon v zapor?
METKA102
02. 07. 2018 15.34
+9
Otrok res ne bi smeli ločevati od staršev. Skupaj z otroki bi jih morali poslati nazaj v domovino, če so ilegalci, torej brez vstopnega dovoljenja. Ko bi si uredili vsa dovoljenja, potem pa imajo dovoljen vstop.
Ramzess
02. 07. 2018 19.03
-1
Heretik1
02. 07. 2018 15.29
-8
Kramp že sanja, da bo zaradi preklica svojega nečloveškega zakona, dobil Nobelovo nagrado za mir.