Tujina

Srečanje Abasa in Šarona

Dženin/Jeruzalem, 29. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinski in izraelski premier, Mahmud Abas in Ariel Šaron, sta se v Jeruzalemu sestala na svojem drugem srečanju v tem mesecu, potem ko se je prvo izšlo brez vidnega napredka. Govorila naj bi predvsem o uresničevanju mednarodnega časovnega načrta za mir na Bližnjem vzhodu.

Izraelski premier Ariel Šaron
Izraelski premier Ariel Šaron FOTO: Reuters

Palestinski in izraelski premier naj bi se na srečanju pogovarjala predvsem o tem, da bi palestinske varnostne sile prevzele policijski nadzor v zasedenih palestinskih mestih. Srečanje je potekalo v uradu izraelskega premiera v zahodnem delu mesta.

Dan pred srečanjem s Šaronom je Abas poudaril, da palestinska stran kljub izraelskim ugovorom ne pristaja na nikakršne spremembe predlaganega bližnjevzhodnega mirovnega načrta. 14 zadržkov Izraela bomo po nasvetu ZDA ignorirali, je dejal Abas.

Abas in Šaron se bosta predvidoma v sredo v Jordaniji srečala z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Abas upa na premirje s Hamasom

Palestinski premier Mahmud Abas
Palestinski premier Mahmud Abas FOTO: Reuters

Palestinski premier Mahmud Abas je zatrdil, da bi morali prihodnji teden skleniti dogovor s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas o prekinitvi protiizraelskih napadov. "Menim, da bom prihodnji teden dosegel dogovor o premirju s Hamasom," je izjavil Abas. "Hamas se bo zavezal k zaustavitvi terorizma v Izraelu in na palestinskih ozemljih. Po sklenitvi dogovora s Hamasom, upam, da bom dogovor dosegel tudi s Tanzimom in Islamskih džihadom, s katerim še nismo imeli priložnosti srečanja," je dodal Abas. Tanzim je oborožena palestinska skupina, povezana z gibanjem palestinskega voditelja Jaserja Arafata Fatah, katerega član je tudi Abas.

Abas, ki je na čelo palestinske vlade stopil pred mesecem dni, se je zavzel za zasego vsega nelegalno posedovanega orožja in za konec nasilja, ki traja že 32 mesecev. Hamas je sicer nedavno sporočil, da je pripravljen prenehati z napadi v Izraelu, če bo izraelska vojska prenehala z vdori, likvidacijami in rušenjem hiš na palestinskih ozemljih.

Nasilje pred srečanjem

Izraelska vojska je davi, pred srečanjem izraelskega in palestinskega premiera, vdrla v več palestinskih mest. V Dženinu na severu Zahodnega brega in v Han Junisu na jugu območja Gaze so vojaki po izraelskih navedbah pri tem ubili dva oborožena Palestinca. Po navedbah očividcev so vojaki v Han Junisu prijeli tudi nekaj deset Palestincev.

Oklepne enote izraelske vojske so vdrle tudi v mesti Hebron in Ramala. Izraelska vojska se je za vdor v palestinska mesta odločila zaradi poročil tajnih služb, da naj bi palestinski skrajneži pripravljali teroristične napade.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni