Tujina

Srečanje Albrightove in Mubaraka

Šarm el-Šejk, 09. 12. 1999 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ameriška zunanja ministrica Madeleine Albright je danes prispela v letovišče Šarm el-Šejk ob Rdečem morju, kjer se je srečala z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom. Govorila sta o mirovnem procesu na Bližnjem Vzhodu.

Albrightova je v Egipt prispela iz Izraela, kjer si je na pogovorih s tamkajšnjimi visokimi predstavniki prizadevala za obnovitev mirovnih pogajanj med Izraelom in Sirijo.

Po pogovorih z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom v Šarm el-Šejku je Albrightova izrazila mnenje, da si sirijski predsednik Hafis el Asad in izraelski premier Ehud Barak želita čimprej doseči mirovni sporazum. Kot pomembne pogajalske točke med Sirijo in Izraelom je Albrightova navedla umik Izraela iz Golanske planote, varnostne vidike, načrt pogajanj in izgradnjo miru.

Albrightova se je srečala tudi z egiptovskim kolegom Amrjem Muso in ob tem potrdila, da se palestinski voditelj Jaser Arafat zavzema za nadaljevanje pogajanj z Izraelom brez prekinitev, v okviru katerih naj bi se dogovorili o končnem statusu Zahodnega brega.