Tujina

Sredi gorečega območja strmoglavil helikopter, divja še 140 požarov

Sydney, 13. 11. 2019 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
2

Na vzhodu Avstralije je bilo v uničujočih požarih, ki divjajo od oktobra, uničenih že več kot 1,1 milijona hektarjev površin. To je po navedbah gasilcev že več kot v treh zadnjih sezonah požarov v naravi. Čeprav se je stopnja nevarnosti za nove požare nekoliko znižala, jih še naprej pustoši okoli 140.

V zvezni državi Novi Južni Wales danes divja več kot 70 požarov, od katerih jih 50 še vedno ni pod nadzorom, vendar pa nobeden več ne pomeni najvišje stopnje ogroženosti. V najbolj prizadetih delih zvezne države razmere umirja hladnejši južni veter, potem ko so v torek na območju ob visokih temperaturah divjali tudi močni vetrovi.

Za Sydney in bližnje območje so tako v torek razglasili "katastrofalno požarno ogroženost" zaradi vročega in suhega vremena s temperaturami nad 30 stopinj Celzija in vetrovi s hitrostjo 80 kilometrov na uro.

Igralec Russell Crowe je na Twitterju sporočil, da je požar zajel tudi njegovo posestvo v kraju Nana Glen blizu Coffs Harbourja, da pa je njegova družina na varnem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih gasilcev je bilo v torek v požarih uničenih 50 domov, v tednu dni pa poškodovanih ali uničenih že več kot 300. V torek požari niso zahtevali življenj, je pa bilo ranjenih 21 ljudi, med njimi 13 gasilcev.

Zvezna država Queensland na severovzhodu države ostaja v stanju visoke pripravljenosti. Danes so prebivalcem priljubljenega obmorskega počitniškega mesta Noosa odredili, da zaradi grozečih požarov v bližini takoj zapustijo mesto.

Med gašenjem v zvezni državi je strmoglavil helikopter, pilot pa se je rešil brez hujših poškodb.

Strmoglavljenje helikopterja

Letos se je sezona požarov v naravi v Avstraliji začela zgodaj, že oktobra.

Zaradi požarne ogroženosti so v Novem Južnem Walesu za ta teden razglasili izredne razmere. V tej najbolj poseljeni avstralski zvezni državi je še vedno zaprtih več kot 150 osnovnih in srednjih šol.

Od minulega tedna, ko se je začel zadnji val gozdnih požarov, so umrli najmanj trije ljudje, več kot 120 jih je bilo poškodovanih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakec1575
13. 11. 2019 13.49
-1
Migracija mocno strupenih zivali v teku. El nino.
Neutrino
13. 11. 2019 12.39
+0
Avtorotacija je zakon...