Tujina

Indijski obveščevalci že pred tedni posredovali 'nenavadno specifične' informacije o napadih

Kolombo, 24. 04. 2019 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Šrilanki po velikonočnih terorističnih napadih še vedno veljajo izredne razmere, oblasti pa ne izključujejo novih napadov. Slovensko zunanje ministrstvo zato odsvetuje vsa nenujna potovanja v državo. Oblasti so medtem sporočile, da je bombne napade izvedlo devet ljudi, do zdaj so jih identificirali osem. Eden izmed njih je študiral v Veliki Britaniji in Avstraliji. Šrilanška vlada pa je priznala, da so pri preprečitvi napadov storili "velike spodrsljaje".

The Guardian danes razkriva, da so tuje obveščevalne agencije že štiri mesece pred napadom opozorile šrilanške oblasti, da je v državi aktivna nasilna mreža skrajnih islamistov, ki bo verjetno izvedla teroristični napad. 

Šrilanška vlada je sicer že pred tem priznala, da so storili "velike spodrsljaje" pri preprečitvi velikonočnih terorističnih napadov. Že pred napadi so namreč prejeli več opozoril obveščevalnih služb. 11. aprila pa naj bi šrilanški policijski načelnik opozoril, da so možni samomorilski napadi na "pomembnejše cerkve" s strani lokalne islamistične skupine NTJ, ter da so prejeli opozorila tujih obveščevalnih agencij. 

V tednih pred napadom pa je po poročanju CNN indijska obveščevalna agencija šrilanškim kolegom posredovala "nenavadno specifične" informacije o načrtovanih napadih - te naj bi prejeli od pripadnika Islamske države, ki je bil v njihovem pridržanju. 

A teh informacij po trditvah vlade niso delili s premierjem ali ministri. "Prišlo je do velikih spodrsljajev pri izmenjavi informacij," je na tiskovni konferenci dejal namestnik obrambnega ministra Ruwan Wijewardene

Šrilanški predsednik Maitripala Sirisena je že v torek zvečer v televizijskem nagovoru dejal, da ga varnostni uradniki niso obvestili o poročilu tujih obveščevalcev, ki je opozarjalo na morebitne napade. Obljubil je strogo ukrepanje in popolno preoblikovanje varnostnih sil. 

"Varnostni uslužbenci, ki so prejeli poročilo tujih obveščevalcev o morebitnih napadih, tega niso delili z menoj. Odločil sem se, da bom proti tem uradnikom ukrepal strogo," je povedal. BBC-jev poročevalec Ethirajan Anbarasan je dejal, da je bilo predsednikovo priznanje, da varnostni uradniki ne delijo poročil z njim, sramotno. Reuters pa navaja vladne vire, ki trdijo, da je predsednik že zahteval odstop policijskega načelnika in obrambnega ministra. 

Napadalci visoko izobraženi in finančno stabilni 

Medtem v javnost prihaja vse več informacij o napadalcih. Šlo naj bi za visoko izobražene osebe, eden izmed njiih naj bi se šolal v Veliki Britaniji in Avstraliji, njegov napad pa naj bi financirala Islamska država. Sky News poroča, da naj bi šlo za Abdul Lathief Jameel Mohamed, ki se je v Veliki Britaniji šolal v letih 2006 ali 2007 na jugovzhodu države. 

Tudi preostali napadalci so pred napadi živeli v tujini, ena izmed napadalcev pa je bila tudi ženska - žena enega izmed napadalcev. 

"Skupina napadalcev je izobražena in prihaja iz srednjega in višjega družbenega sloja. Bili so finančno stabilni, prav tako njihove družine. Večina je študirala v tujini, nekateri so študirali pravo," je dejal minister za obrambo Ruvan Vijevardene

Z napadi je bila sicer povezana skrajna skupina Islamska država, ki je tudi prevzela odgovornost za napad. Skrajneži naj bi sicer načrtovali napad še na en luksuzni hotel, a jih je policija onemogočila. 

Velikonočni napadi pa naj bi bila v skladu s prvimi ugotovitvami preiskave maščevanje za napade na mošeje v novozelandskem Christchurchu. V napadu desničarskega terorista iz Avstralije na mošeji v Christchurchu 15. marca je bilo sicer ubitih 50 ljudi. 

Za napadi stoji šrilanška lokalna skupina NTJ, ki je povezana z malo znano skrajno islamistično skupino v Indiji. "Zdaj so bile razkrite tesne povezave z JMI," je izjavil Vijevardene, pri čemer je očitno mislil na skupino Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). O skupini JMI ni znanih veliko podatkov, z izjemo poročil, da so jo ustanovili lani in da je povezana s skupino s podobnim imenom iz Bangladeša.

V prestolnici še iščejo tovornjak in kombi z eksplozivom 

V Šrilanki sicer še vladajo izredne razmere. Ponoči je policija aretirala še 18 osumljencev, še veliko pa jih ostaja na prostosti, zato novi napadi niso povsem izključeni. V prestolnici še vedno iščejo tovornjak in kombi z eksplozivom. Do sedaj so tako pridržali že 58 osumljencev, vsi naj bi bili državljani Šrilanke. 

Slovensko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da zaradi zaostrovanja razmer po terorističnem napadu odsvetuje vsa nenujna potovanja v državo. 

"Po terorističnem bombnem napadu v cerkvah in hotelih v Šrilanki poteka intenzivna varnostna preiskava, ki vključuje tudi policijsko uro v večjih mestih. S tem v zvezi so motene lokalne prometne povezave in komunikacijski sistem mobilne in fiksne telefonije," so zapisali. 

Na podlagi priporočil MZZ so slovenske turistične agencije odpovedale vsa potovanja v Šrilanko. 

Število smrtnih žrtev še narašča

Število smrtnih žrtev medtem še vedno narašča, po zadnjih podatkih policije je umrlo 359 ljudi, od tega 38 tujcev, ranjenih pa je še približno 500 ljudi. V državi bo sicer tudi danes potekalo več pogrebnih slovesnosti, v spomin na žrtve najhujšega nasilja od konca državljanske vojne pred desetletjem in najhujšega napada na katoliško manjšino v državi pa so že včeraj vse zastave spustili na pol droga. 

S tremi minutami tišine so se žrtvam poklonili ob 8.30 po lokalnem času, ko je na velikonočno nedeljo odjeknila prva od šestih bomb.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
25. 04. 2019 12.41
-1
Vera ubija,neverni so živi
Bofur
25. 04. 2019 11.15
+3
Kdo je ta napad naročil in kdo jih financira ter rekrutira ..., kako pridejo skupaj in kje se prvič spoznajo ? Mora obstajati nek vrhovni "lutkar", ki vleče nitke. Pa tudi motiv, razen tega, da je čim več mrtvih, ni jasen. Edino, kar jaz vidim potem kot motiv, je, da je kriva sama religija smrti, ki vzgaja in pere možgane teroristom, torej islam kot tak. Torej bi bilo treba prepovedati to ideologijo smrti, da je zveličan in poklican k Bogu le tisti, ki se razstreli in pri tem pobije čim več "nevernikov"; enako kot so prepovedani nacizem in nacistične stranke.
Opta Musi
25. 04. 2019 11.12
+3
Ta dejanja nimajo nič z nobeno vero! Tako kot KKK nima nikakršne veze s karoliško cerkvijo, čeprav se skrivajo za križem, kot IRA nima veze z vero, pa so celo Anglijo bombardirali. Nobena vera ve uči kaj takega, ne islam, ne budizem, ne naša poznana katoliška, ne hindujci. Na svetu sta le dva tipa ljudi. Imaš dobre in imaš kretene.
Bofur
25. 04. 2019 11.28
+2
Se ne strinjam. To je preveč lahkotna razlaga, da gre za "kretene". Vsem tem samomorilcem je skupno to, da so muslimani. To je tista ključna lastnost, ki jih določa, opredeljuje, da svoja življenja osmislijo šele s svojo smrtjo (ne pa z življenjem), saj se jih potem razglasi za "mučenike". Razglasijo pa jih za mučenike prav ti imami, ki so jim vsak petek v džamijah pred "mučeniško smrtjo" prali možgane z obljubami o rajskih vrtovih, če bodo umrli kot bojevniki džihada v sveti vojni proti nevernikom. (KKK so drugače protestanti, beli anglo-saksonski protestanti, ne katoliški Mehikanci, Filipinci ali Irci).
Opta Musi
25. 04. 2019 11.47
-3
Torej zakaj celotna muslimanska skupnost obsoja ta dejanja? Na svetu je prek miljarda muslimanov! Ce bi porocali o vsakem napadu, bi vse vere oznacil kot napadalce in morilce.
Opta Musi
25. 04. 2019 11.49
+0
90% je ne muslimanskih teroristicnih napadov po svetu. To so dejstva.
Bofur
25. 04. 2019 11.53
+4
No navedi enega sunitskega imama, ki je obsodil ta napad. Po mojem tak ne obstaja. Iz Savdske Arabije, ki je ekvivalent katoliškemu Vatikanu, nisem slišal opravičila, obsodbe, fatve, da šrilanški napadalci ne bodo mučeniki in da jih ne čaka rajski vrt. In te obsodbe pokola tudi ne bo. Savdska kraljevina je ob katoliški veliki noči, ko je bil napad na Šrilanki, v Rijadu, Meki in Medini, svetih krajih, usmrtila 130 izdajalcev vere ... nekako je vse skupaj sovpadlo.
Bofur
25. 04. 2019 12.05
+2
To si se pa malo uštel. Terorizem v zadnjih 20 letih v Aziji, Evropi, Afriki, zdaj še Oceaniji je sto-odstotno muslimanski ... islam je generator terorizma, džamije, medrese so valilnice morilcev džihada.
asgard
25. 04. 2019 10.51
+1
Ne vem kdaj se bodo zahodni politiki in mediji zavedli da Islam ni vera miru, ampak vera vojne in uničenja. Tako kot je bila katoliška v srednjem veku. Ne vem zakaj si novinarji in politiki zatiskate oči ? Kaj resnično mislite da boste lahko delovali v šariatu tako kot sedaj ???
oježeš
25. 04. 2019 09.48
+4
Kar enostavno pomeni, da je vlada del islamistov ali saj v povezavi z njimi in njihovim delovanjem. Drugače si človek ne more predstavljati, da niti ne poizkusijo zaščititi svojih državljanov, za tujce se jim fučka, ker bodo tako ali tako čez čas prišli novi.
Bofur
25. 04. 2019 10.00
+3
To je edina možna razlaga. Naključja ne obstajajo. Kar pomeni, da je glava teroristične hobotnice zelo visoko postavljena v šrilanških varnostnih in vladnih strukturah. Ter so načrtno spregledali opozorila. Gre za načrten poskus destabilizacije in netenja verskega razdora. To razlago pa potrjuje še en podatek, po napadih so oblasti kar zaprle krščanske cerkve ..., kot da bi bili napadalci kristjani, ne pa džamij ter mošej ter vseh verskih objektov. Budistično-muslimanska zarota proti krščanski skupnosti ?
Bofur
25. 04. 2019 09.48
+5
Zelo dobro so bili pripravljeni, izurjeni, psihično stabilni, glede na to, da so tako obsežen napad izvedli v dobrem mesecu po napadu na mošejo na Novi Zelandiji. Zadeva me spominja na usklajene napade na turistične tarče v Tuniziji leta 2015. Le, da so bili ti napadi na Šrilanki še bolje izpeljani in so imeli šestkrat več žrtev. Rekrutirati osem/devet samomorilcev, narediti načrt itd. , sestaviti eksplozivne naprave, izbrati tarče, datum, in to vse v mesecu dni. Meni se zdi to nemogoče v tako kratkem časovnem obdobju in ena taka velika laž. Morilci so bili "poklicani", da bodo izvršili samomorilski napad že nekaj let, če ne desetletij, pred velikonočnim masakrom. In so čakali. Klasični speči agentje, ki udarijo takrat, ko dobijo klic. A to nas obveščevalne službe, ki posredujejo medijem te lažne informacije, načrtno zavajajo, ali pa so res tako naivne. Novozelandski napad je bil zgolj izgovor/priročno lažno propagandno "opravičilo" za pokol 360 ljudi na Šrilanki. Kdo je ta napad naročil? Še zdaj ni znano. In to je ključno. Kje je center Zla? Ob vsej tehnologiji, tega ne vemo. Preseneča tudi, da gre za zelo dobro situirane, premožne morilce, z družinami, majhnimi otroci ..., kar pomeni, da odpadejo osebni motivi za "mučeništvo", saj ne gre za depriviligirane reveže, ki naj bi si jih zlahka manipuliralo z obljubami o nagradah, posmrtnih za njih, in tostranskih za njihove svojce, če jih imajo. Res nam veliko stvari ni jasnih in ne znanih o islamskem terorizmu. Seveda pa je znana in jasna ena stvar, da "mučeniki", ki se razstrelijo dobivajo podporo od muslimanskih verskih voditeljev ter bogatih muslimanskih mecenov, ki očitno podpirajo njihove družine tudi po njihovem "mučeništvu".
Nimasmisla
25. 04. 2019 07.40
+2
vojaška industrija pa cveti
štumbamfirer
25. 04. 2019 07.30
+0
vse vere so zgolj biznis,določeni opranoglavci pa preveč resno vzamejo,bolj ko gre dol proti afriki bolj so primitivni
komarec
24. 04. 2019 19.49
+4
Nikakor mi ni všeč kar se dogaja po svetu. Ni mi všeč terorizem, niti pod razno, vendar za nekatere je terorizem samo tisto kar počnejo muslimani, kar počne nad njimi Amerika in NATO to je pa svetost.
komarec
24. 04. 2019 19.13
+1
Je res to, da so Američani skupaj z NATO-m napadli Irak, da so napadli Libijo, da Palestini ne dajo svoje države, da so napadli Afganistan, da so napadali Sirijo........itd. Zanima me za kaj? Da se je zgodila Srebrenica pred očmi nizozemskih mirovnih sil in? Nič. Za kaj? Želim pošten odgovor.
komarec
24. 04. 2019 19.35
+3
Poštenega odgovora pa le ni. Minusi so najbolj pošte odgovor tistih, ki ne morete priznati zmote Amerike.
setisfekšn
24. 04. 2019 18.26
+10
Vera vsesplosni obup clovestva!
KrasniqiAlberit
24. 04. 2019 18.17
-18
So vedl pa niso preprečili, sej kar naj poka po šrilanki važno da pr nas ne....
Uporabnik1110355
24. 04. 2019 17.43
-3
Je treba vzdrževati kult zlobne ISS. Nameščena zadeva , ki se vidi iz jupitra.
paxvobiscum
24. 04. 2019 17.42
+9
Črnilo (tinta) učenjaka je sto krat dragocenejša od krvi mučenika. Besede iz Korana.
jg57
24. 04. 2019 21.37
-1
Ta citat ti admin ni zbrisal. Daj napiši še kakšnega.
anakondabox
24. 04. 2019 17.30
+12
Indijski obveščevalci so poslali specifične informacije o napadih, a nihče jih ni jemal resno, niti v vladi. Krivda se od enega do drugega kotali, a noben je v rokah ne obdrži. #podpreprogo
SLO-SURVIVAL
24. 04. 2019 16.18
+26
kaj so bili spet muslimani?
komarec
24. 04. 2019 19.37
-10
V Libiji, Iraku, Afganistanu............so rušili in morili katoliki, žal.
asgard
25. 04. 2019 10.48
-2
FAUSTOS1
24. 04. 2019 16.14
+47
Zato pa gradimo v evropi džamije ,da bodo imeli kje seminarje ,kako izdelati ustrezno sredstvo za uničenje nevernikov. za bolj podrobna dejstva preberi koran,poglavje o nevernikih.
Xm@s
24. 04. 2019 16.14
+14
Smo v dobi, kjer tudi ljudje iz elite niso vec v vatici udobja in varnosti povsod, kjer se pojavijo...
OlalaKokoĐambo
24. 04. 2019 15.56
+41
Med Irasko- Iransko vojno v 80 ih letih prejsnjega stoletja , so Iranski vojaki imeli okrog vratu dobesedno " kljucek" ( za raj) ki so ga dobili z blagoslovom od Ajatole in pazi to , da so cepci dejansko verjeli da so muceniki in da bodo z smrtjo sli v Raj.. In ta kljucek okrog vratu naj bi dejansko bil kljuc od raja..Pa ti potem bodi normalen v tem svetu
SLO-SURVIVAL
24. 04. 2019 16.41
+22
hahaha in pol to sodrgo vabijo z odprtimi rokami!
Uporabnik1110355
24. 04. 2019 17.46
+6
Od 1991 do danes nekateri nosijo rumene kravate ki so jih dobili z blagoslovom svetega Ivana, in pazi to, da so cepci verjeli da so nad vsemi, in da bodo z pripadnostjo doživeli extazo...Pa ti potem bodi normalen v tem svetu.
KAPIBARA
25. 04. 2019 10.12
+1
@ san - do 91 leta pa rdečo rutko, pa plavo kapco..
JohannTheTerrible
24. 04. 2019 14.57
+7
Na vero je mogoče gledati z dveh zornih kotov: a) kot na prispodobo oblikovanja človekove miselnosti tekom stoletij in b) kot na vulgarno vero, t. j. dobesedno tolmačenje legend, in ki jo pridigajo množicam, povečini neukim, vendar intelektualci niso nujno izvzeti..
MojsterSplinter
24. 04. 2019 15.29
+13
Prav tako na Božička: a) kot na prispodobo oblikovanja otroških želja in sredstva za gradnjo značaja, ter b) kot na vulgarni potrošniški produkt, ki služi tistemu, ki si ga je izmislil in ga še naprej izdatno propagira.