Tujina

Stališča ostajajo nespremenjena

Priština, 26. 12. 2007 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
17

Srbija zavrača vsako obliko neodvisnosti Kosova, to je njena 'prva in zadnja beseda', je dejal Koštunica.

Poročilo o pogovorih o statusu Kosova ter predlog resolucije o pokrajini je srbska vlada sprejela v torek po pogovorih s poslanskimi skupinami. Kot navaja resolucija, je obramba Kosova kot tudi integralnega dela Srbije prednostna naloga državnih ustanov in vseh javnih subjektov v državi, vse dokler ne bo sprejeta kompromisna rešitev tega vprašanja. Vsaka razglasitev neodvisnosti Kosova je neustavna, med drugim določa predlog resolucije.

Poslanci srbske skupščine obravnavajo resolucijo o zaščiti suverenosti, ozemeljske celovitosti in ustavne ureditve Srbije. Predsednik vlade Vojislav Koštunica je uvodoma poudaril, da Srbija enkrat za vselej zavrača vsako obliko neodvisnosti Kosova, ter da je to "prva in zadnja beseda Srbije".

Srbske oblasti bodo storile vse, da Kosovo ostane v Srbiji, ta pa na svoji evropski poti, je dodal predsednik države Boris Tadić. To naj bi jim uspelo z modro politiko in diplomacijo. "Z izolacijo od ostalega sveta in vojno ne moremo niti ohraniti Kosova niti zagotoviti gospodarskega napredka za državljane," je dejal Tadić.

V srbski skupščini razpravljajo o Kosovu
V srbski skupščini razpravljajo o Kosovu FOTO: Reuters

Kosovo naj bi neodvisnost razglasilo v začetku prihodnjega leta, najverjetneje kmalu po srbskih predsedniških volitvah. Pri tem imajo podporo Evropske unije in Združenih držav, medtem ko Rusija odločno stoji ob strani Srbiji. Prav zato v Varnostnem svetu Združenih narodov doslej odločitve o prihodnjem statusu pokrajine niso uspeli najti.

"ZDA zavestno žrtvujejo državne in nacionalne interese Srbije ter življenjske interese kosovskih Albancev, samo da bi naredile kvazidržavno tvorbo, v kateri bi bila zveza Nato, kot to piše v aneksu 11 k Ahtisaarijevemu načrtu, končni organ oblasti na neodvisnem Kosovu," je dejal Koštunica. Da bi pomenila razglasitev kosovske samostojnosti kršitev mednarodnega prava, vztraja tudi Rusija. Zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da se zahodne države na to ne ozirajo. "Naši zahodni partnerji, predvsem Združene države in nekaj evropskih držav so se odločile, da bodo Kosovu dale neodvisnost za vsako ceno, tudi za ceno kršenja mednarodnega prava,“ pravi vodja ruske diplomacije in dodaja, da za Moskvo to nikakor ne more biti sprejemljivo stališče.


Kosovo dobiva vlado

Hashim Thaci s kosovsko delegacijo v Badnu
Hashim Thaci s kosovsko delegacijo v Badnu FOTO: Reuters

Nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova Hashim Thaci bo postal peti kosovski premier od leta 1999. Njegova Demokratična stranka Kosova (PDK), ki je bila doslej v opoziciji, je namreč na novembrskih parlamentarnih volitvah dobila večino glasov.

V novi vladi bo imela sedem ministrov, rivalska Demokratična liga Kosova (LDK) pa pet. Stranki naj bi namreč še danes podpisali sporazum o oblikovanju koalicije, ki bo uradno še srbsko pokrajino v začetku prihodnjega leta povedla v samostojnost. Trije ministrski stolčki so rezervirani za predstavnike manjšin, tudi srbske. "V tem pomembnem času, ko se Kosovo približuje neodvisnosti, potrebujemo funkcionalno in stabilno vlado,“ je dejal predstavnik PDK. Obe stranki bosta imeli v novem sklicu 120-sedežnega parlamenta 62 poslancev.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
28. 12. 2007 10.04
@algebra: jasno, saj so drugače čisto kul in fejst:):):) kot vsi ostali tudi! Pa 50 let smo bili skupaj (no še več)...Pa isto himno smo včasih pel od Bože Pravde do Hej Slovani...Kje nam bo vseeno za njih in kaj se dogaja.
Uroš S.
27. 12. 2007 21.03
Srbija top tema pri Slovencih lol
slosap@yahoo.de
27. 12. 2007 17.57
@agent47: ne nisem "velik" analitik, ampak že dolgo poslujem s Srbijo in vem kakšne idiote včasih majka Srbija sproducira. Včeraj sem spremljal parlamentarno debato in sprejem deklaracije. Sranje na kvadrat, primitivizem prve vrste. Predvolilno kakanje in indiviualistično onaniranje. Da ne komentiram plaz neumnosti predstavnika DSS-a. Saj če nočejo v EU, pa naj ne gredo, ampak zakaj bi pa mi kot davkoplačevalci v EU morali podpirati to? Naj se potem ogradijo in se gredo vojske, pa rožljanje s svojimi zastarelimi orožji in naj bodo kot brezzobi a glasen tiger, če že hočejo. Vendar pa jih resno ne more jemati nihče več....razen seveda Rusije....
Tonček Balonček
27. 12. 2007 09.22
"Samostojna kosovska država bo njihov največji zgodovinski dosežek. Ne bo jim podarjena, ampak zrasla iz poguma, pravilnih in pravočasnih odločitev, pa tudi iz krvi, žuljev in trpljenja ter velikega samoodrekanja", bo on kakšni obletnici povedal kosovski predsednik! Le enotnost, ki se je izrazila že na referendumu, je bila sploh osnovni pogoj samostojnosti in neodvisnoti! Ne razumem, zakaj bi imeli kosovarji kaj manjše pravice do svoje države kot mi! A zato, ker so tam Dečani in ker je bila tam kosovska bitka? Očitno bo od Srbiije prej ali slej ostala le še Šumadija!
Prvo Bore
27. 12. 2007 09.06
d.d Ti pa si zabit in sladoledar ali pa njihov pristaš in dobiš dve kepici sljadoljeda, da nakladaš na forumih. Sem pa še toliko časa na tem forumu, da bi že zdavnaj lahko ugotovil, da nisem to, kar mi Ti praviš, ker si tolk zabit , kot oni. Slovenski pregovor pravi : Povej mi skom se družiš, pa Ti povem, kaj si.
dr.psiho
27. 12. 2007 07.19
prvo borec ali si zabit ali pa srbijanc. v teh stavkih ki si jih zapisal je razvidno da si oboje in še kaj. s srbijo se neda živeti oni so... poglej zgodovino in dodej se leta vnaprej in dobil boš rezultat da ta država nebi smela več obstajati po merah pravičnosti.šiptarji pa nimajo druge kakor neodvisnosti,če pa si na drugi strani takega mišlenja ,ti pa priporočam kako četniško net.stranico in tam lahko v svojem materinem jeziku pišeš in nadaljuješ tako politiko. še bolje pa da se kar odseliš k materi rusiji
dr.psiho
27. 12. 2007 07.07
tadić je fašistin on nima možganov večjih kod kura. kosovo je lahko rečemo že država. kdo pa bi živel v fašistični državi srbiji,še nekateri srbi so zbežali iz nje . zanimljivo pa je da so vedno isti in nikoli se nebojo pomirili s sosedi. blebečejo neumnosti PRVA IN ZADNJA BESEDA. vsaj da bi bila vam zadnja naredili bi človeštvu uslugo.
Prvo Bore
26. 12. 2007 22.30
Kako so pa dobili te srbske hiše in s katerim denarjem je pa telo dolga zgodba. Že od leta 81 se vleče !! Pa pazite, da ne bo isto tudi v Sloveniji !! Še iščejo svoje pravice. Kaj imaš od enega zelenjavarja ?? 6 otroških dodatkov in nič drugega, ker plače se VEDNO pišejo ,kot zajamčene in brez nadure. Brez Srbov, pa itak ne znajo nič naredit, razen otrok.
DarthRevan
26. 12. 2007 21.38
Slosap, samo tvoje poglede sem želel videti. Hvala, da si jih razložil.
kriss714@amis.net
26. 12. 2007 21.37
He he he he, predvsem zadnja beseda. Upam.
Uroš S.
26. 12. 2007 19.17
"Ve pa se, da so prebivalci Kosova in Albanije en narod, ki si želi živeti v eni državi. Imamo en jezik, eno tradicijo in eno vero,« je pojasnil Hasani."
agent47@mail386.com
26. 12. 2007 19.06
slosap ti vidm da si "velik" politični analitik. Sam neki se pa dobr zavedi da je Kosovo še zmeraj sestavni del Republike Srbije in to je dejstvo. BOG ČUVA SRBE
slosap@yahoo.de
26. 12. 2007 17.35
@darthRevan: mislim, da to tu ni debata...Repliciral sem proletariatu o tem kaj so otroške igrice in kaj ne. Kurdi so zaenkrat pridobili nadzor le nad teritorijem v Iraku. V Turčiji pa poskušajo. Ko in če ga bodo imeli, jim seveda privoščim državo, kot smo jo mi nekoč hoteli imeti in smo jo proglasili na zelo trhlih pravnih temeljih...Meni je vseeno ali bo Kosovo v Srbiji ali ne (čeprav realnost kaže, da že dolgo ni več), pomembno pa je, da se s takimi stvarmi ne igrajčkajo nizkoprofilni politiki v BG, ki so konec koncev soodgovorni za tragedijo na Kosovu in po celi Srbiji. Kot so nekoč šiptarji sami rekli: Edini, ki nam bo pripeljal samostojnost, je Slobodan Milošević. In očitno so imeli prav. Ravno zaradi oblastiželjnosti posameznikov, je danes Kosovo tam kjer je. Zunaj Srbije.
DarthRevan
26. 12. 2007 16.51
Slosap, si za to da tudi Kurdi dobijo svojo državo?
slosap@yahoo.de
26. 12. 2007 16.48
@proletariat: Kot tudi ne obstaja država, ki ima fantomske pristojnosti nad delom svejga ozemlja. Koliko davkov je pa prejela Srbija od Kosova od leta 1999? Koliko pripadnikov MNZ Srbije pa je na Kosovu? Kako to, da je carina na meji s Kosovom? Kako to, da je na Kosovu uradni jezik Albanski (na prvem mestu)...Edino kar Kosovu manjka, je priznanje drugih držav. In namesto, da se stvari umirijo, spet rožljajo tam doli vsi z orožjem. Eno bombardiranje ni bilo dovolj? Katastrofa po 1991 ni bila dovolj? Neki srbski ponos je več vreden od normalnega življenja? Sicer pa, koliko so že šiptarji plačali za srbske hiše? Mislim, da so celo vse plačali v kešu. Kaj se zdaj pizdijo Srbi. Kosovo so prodali, zdaj bi se pa spet radi vselili? Ne vem no...a je res potrebna še enkrat neumnost...Hvala Bogu nismo več v tem kotlu...Pa ne govorim o SFRJ...
proletariat@email.si
26. 12. 2007 15.58
Oblikovanje kosovske vlade je zapravljanje casa... dobesedno se igrajo vlado kot neki otroki - njihova drzava sploh ne obstaja in verjetno nikoli ne bo.
mikis@mail386.com
26. 12. 2007 15.46
V bistvu nastaja neka nova zvezna država ZDA in to v mehkem trebuhu Evrope.Prav zaradi tega, ker se divjaški Balkanci najraje pogovarjajo preko puškinih cevi