Tujina

Stari starši poskušajo rešiti vnuke, rojene v samooklicani Islamski državi

Deir-ez-Zoir, 18. 02. 2019 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Številni stari starši po Evropi se soočajo s hudimi dilemami, ki so jim jih povzročili njihovi potomci, ki so poslušali klic kalifata in se mu odzvali. Odšli so v Sirijo ali Irak, v samooklicano Islamsko državo in zdaj jih čaka zaporna kazen. Številni se prav zaradi tega ne želijo vrniti in v peklu vojne trpijo številni otroci, vnuki, ki jih želijo stari starši rešiti.

Islamska država je dosegla vrhunec velikosti in popularnosti leta 2015. Po tem letu je bilo življenje v kalifatu težje, zadnje leto celo peklensko. Iz Evrope je na območje kalifata odšlo na stotine ljudi, ki so se odzvali klicu voditelja samooklicane Islamske države Abuja Bakr al Bagdadija in so še naprej ujetniki zgrešene ideologije. V času, ko je država še napol delujoča entiteta, so si številni zgradili življenja na območjih pod njihovim nadzorom in dobili otroke. Danes je samooklicana država v razsulu, njeni prebivalci pa nezaželeni.

"Sprejmite jih, če ne bo zelo slabo"

Donald Trump je včeraj tvitnil, da naj Evropa sprejme več kot 800 borcev, ki so se borili v Sirji, saj je alternativa slaba – morali jih bodo izpustiti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropa se že nekaj let sooča s paradoksom, za katerega nima prave rešitve – ali sprejeti ljudi, državljane, ki so zavrgli evropske vrednote in ideale, ter jim soditi kot članom terorističnih organizacij, ali pa jih pustiti ujete na Bližnjem vzhodu. Številni se želijo vrniti domov – tudi Shamime Begum, ki je pred štirimi leti zapustila Veliko Britanijo z namenom, da se v Siriji pridruži samooklicani Islamski državi, se želi vrniti domov. Razlog je strah za njenega novorojenega otroka, saj je dva že izgubila. Ker svoje odločitve izpred štirih let ne obžaluje, pa jo ob vrnitvi čakajo težave.

Shamima Begum je pred štirimi leti skupaj z dvema najstnicama pobegnila od doma in se odpravila v Sirijo.
Shamima Begum je pred štirimi leti skupaj z dvema najstnicama pobegnila od doma in se odpravila v Sirijo. FOTO: AP

Kot opozarjajo mednarodne organizacije in varnostne službe, je slabo, če ljudi ne sprejmemo nazaj in jim sodimo za zločine, ki so jih podpirali ali storili. V nasprotnem primeru bodo namreč ostali zunaj dosega varnostnih služb držav in bi lahko postali aktivni člani terorističnih organizacij, ki jih, ironično, iste varnostne službe želijo uničiti. Do zdaj je bilo število povratnikov relativno majhno, a se njihovo število z vsakim dnem veča. V dogajanje pa stopili tudi številni otroci, ki so bili rojeni v kalifatu.

Pogost razlog za vrnitev v Evropo so prav otroci, saj so razmere na Bližnjem vzhodu za otroke, rojene v kalifatu, postale katastrofalne. Samo kurdske oblasti domnevajo, da imajo v oblasti več kot 1.300 otrok, rojenih v takih družinah. Washington post je omenil, da je večina v begunskih in zaporniških taboriščih, brez prave prihodnosti. Iskanje rešitev je do zdaj bolj potekalo na ravni lokalnih oblasti na stari celini.

V samooklicano Islamsko državo je imigriralo na tisoče evropskih državljanov.
V samooklicano Islamsko državo je imigriralo na tisoče evropskih državljanov. FOTO: AP

Obstajajo številni primeri na sodiščih po Evropi, ko se stari starši borijo za skrbništvo teh otrok in bi jim radi pomagali na varno. Za Washington Post je spregovorila Fatiha, ki živi v Belgiji in je pred kratkim dobila primer na sodišču, ki veleva, da mora država šest vnukov predati njim v oskrbo. Fatiha je v hiši že pripravila številne sobe in je vse pripravljeno na njihov prihod, a pravzaprav nihče ne ve, kdaj in če se bodo lahko vrnili.

Njena hčerka je odšla v kalifat, kjer se je poročila, in zdaj jo čaka kazen, če se odloči vrniti v Evropo. Mož je umrl v bojih za samooklicano Islamsko državo, ona pa je zaprta pod kurdsko oblastjo. Belgijsko sodišče je presodilo, da mora Belgija otroke predati v oskrbo starim staršem, a tu se postavi tudi vprašanje otroških pravic, ki velevajo, da je ločitev od staršev podeljena le izjemoma. Fatihina hčerka Bouchra je za Washington post povedala, da so razmere v taborišču zelo slabe "in da otroci počasi dojemajo, da nekaj ni v redu". Če se sama ne odloči za vrnitev, bo otroke zelo težko spraviti v Belgijo.

V Siriji in Iraku je še vedno 30.000 borcev tako imenovane Islamske države.
V Siriji in Iraku je še vedno 30.000 borcev tako imenovane Islamske države. FOTO: AP

Fatiha priznava, da so se težave z družino začele že leta 2009, ko se je ločila in so otroci iskali podporo drugje. Sami niso bili strogi sledilci islamske vere, prakticirali so "moderni islam". Z leti so se težave nakopičile in najstarejši sin se je pridružil skupini Sharia4Belgium (šeriatsko pravo za Belgijo), ki je bila povezana s terorističnimi napadi v Belgiji leta 2015 in 2016. Skupini sta se pridružila tudi hčerka in njen mož z družino. Tako sin kot hčerka sta nato odšla v Sirijo, kjer sta moža padla v bojih v manj kot letu dni in obe sta se brez težav vrnili leta 2014 v Belgijo. Leta 2015 sta naredili nepričakovano in se zopet vrnili v Sirijo. Zdaj po padcu kalifata sta ujetnici ideologije, ki jima je vzela prihodnost.

Kurdske oblasti domnevajo, da imajo pod njihovo oblastjo več kot 1,300 otrok rojenih v Islamski državi.
Kurdske oblasti domnevajo, da imajo pod njihovo oblastjo več kot 1,300 otrok rojenih v Islamski državi. FOTO: AP

Fatiha je bila kot vsaka mama zelo zaskrbljena in še vedno želi pomagati tako hčerki in svakinji kot tudi otrokoma. Sodišča in nasprotniki vrnitve pravijo, da če je pod njeno vzgojo prišlo do radikalizacije dveh otrok, kako jih bo lahko uspešno vzgajala šest? Kot je pisal novinar Micheal Birnbaum, so Fatihi večkrat grozili in govorili, da je treba vseh šest otrok utopiti kot mačke, a sodišča in Evropa se morajo zdaj soočiti z novim vprašanjem: so otroci krivi za grehe, ki so jih storili njihovi starši?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
19. 02. 2019 14.00
+6
Otroci polni islamske ideologije in sovraštva do zahoda oz drugače verujočih! Mini tempirane bombe! Kar naj ostanejo tam kje so! Zagovorniki so itak brez otrok zato jim je vse eno kako bo z našimi otroki!
JApajaDAja
19. 02. 2019 11.24
kurdi imajo v enem kampu pod kontrolo cca 700 "evropskuh" žensk s 1500 otroki!
KAPIBARA
19. 02. 2019 10.55
+2
Za kaj spustiti ? Predati tamkajšnjim oblastem. Oni že vedo kako in kaj z njimi.
Thinc25
19. 02. 2019 08.47
+2
Pripadnike IS naj polovijo, sodijo in obsojence zaprejo. Obsojence naj sprejmejo države iz katerih so in sicer: Francija, Anglija, Nemčija, ZDA, Italija.. Iz Slovenije je bil v IS samo Žavbi, ki pa je kmalu obupal in prišel domov.
HorstWiesel
19. 02. 2019 09.03
+6
Imam boljšo varianto in sicer naj jih dajo tja, kjer so počel hudodelstva.
samuray1
19. 02. 2019 07.26
-5
Itak da jih bo treba sprejeti. Saj to so naši zavezniki v vojni katero smo izgubili.
HorstWiesel
19. 02. 2019 08.08
+6
No ja, islamski teroristi niso naši zavezniki, vsaj moji sigurno ne.
samuray1
19. 02. 2019 08.55
+0
HorstWiesel
19. 02. 2019 09.02
+2
samuray1
19. 02. 2019 09.20
+0
Slovenija sodeluje v koaliciji zahodnih držav že od l.2014. Mislinm na vojno v Siriji.
Malinha
19. 02. 2019 09.39
+1
HorstWiesel
19. 02. 2019 09.43
+2
Samuraj, mislim da ne. Naše vojske ni v Siriji.
HorstWiesel
19. 02. 2019 09.44
+2
In tudi mislim, da Slovenija ne podpira islamskih isis teroristov.
Abrams
18. 02. 2019 21.56
-3
Posledica skrajnih odločitev so skrajne razmere. Je bilo enako s komunizmom povsod po svetu. Dokler je bil denar je šlo, potem pa... pa saj ste nekateri doživeli. Nekateri bolj ponosni in trmasti ste pričakali to bedo celo v malo bolj južnih republikah. Enakost ni naraven pojav in ne obstaja. Nekomu je treba vzet, da bi drugi dobil.
JohannDoe
18. 02. 2019 22.45
+2
To si dobro povedal. Nekomu moraš vzet, da maš več, drugi pa manj.
Talent212
18. 02. 2019 21.35
+36
Ne, ne in ne. Problem je tu, da ljudem, ki so šli v Sirijo NI žal in se želijo vrniti, le zato ker so tam slabe razmere za živeti. Še vedno so podporniki ISISa in Islama in jim je obglavljanje nekaj vsakodnevnega. Saj vem da otroci niso nič krivi, vendar tudi če otroci pridejo v Belgijo, bodo postali teroristi, zato ker bodo odraščali pri babici, kateri sta se oba otroka spreobrnila v terorista. Kaj pa se pričakuje če se da otroke v enako okolje, kjer sta odrasla terorista?
+15
JohannDoe
18. 02. 2019 22.47
+2
Verjamem, da so bili pred enako dilemo po vojni komunisti, ko so razmišljali kaj z vsemi indoktriniranimi otroci v Petričkem. Po eni strani otroci nič krivi, niti ne vejo za kaj se gre, po drugi pa vsi indoktrinirani in "speče bombe" pa to.
KAPIBARA
19. 02. 2019 10.56
V Petričkem so bili otroci brez staršev.
Ost1234
19. 02. 2019 11.10
bavbav
18. 02. 2019 21.32
+17
Med so polizali, sedaj bi pa prišli nazaj ubogi in zavedeni.
Dragonball
18. 02. 2019 20.58
+2
In kaj točno ima vlade evropskih držav za zanimat kaj so ti ljudje počeli ko so bili v tujini? A bo po tem principu tistega Slovenca ki se je na Tajski napil in razgrajal torej na letališču Brnik pričakal kondor policistov, ki ga bodo pospremili na sodnijo? Eja ne gre tako dragi moji, če so delal neumnosti v Siriji in Iraku naj jim sodijo tiste države, če so jih seveda sposobne prijeti oz. če imajo s prej omenjenimi evropskimi državami podpisane kake pogodbe o izročitvah državljanov. Tudi tista dva ruska špijona sta v VB poskusila potamanit una dva Skripala pa ju zaradi tega v rusiji niso nikakor kaznovali niti ju niso izročili
Malinha
18. 02. 2019 21.07
+4
EU je z vsem modernizmom, še od kafkovega zemljemerca naprej, začrtala zemljišča in ni več prostora za grobove. Na skrivnem sestanku so se v modernem Vatikanu, Bruslju, dogovorili, da naj bo grob za njih strašan Sredozemsko morje. Krivi so Rusi. Najbolj pa Sojuz. Še posebno Laika.
M_teorija
18. 02. 2019 19.58
+20
Otrokom je treba pomagat, ampak najprej je treba pomagat otrokom, katerih starši niso imeli izbire zaradi takih fanatikov kot je bila tudiBegum!?
Pos1on
18. 02. 2019 19.57
+28
Spomnite se Pariza ,Nica,Londona Berlina pa še bi lahko naštevali žrtve teh napadov, svojci teh žrtev so šli skozi pekel.
Malinha
18. 02. 2019 20.30
-12
Res. Imaš prav. In zakaj so bili napadeni?
Uporabnik757196
18. 02. 2019 19.55
+16
Trump naj bo pa samo tiho s svojo politiko do beguncev. Najprej naj sebe poslihta.
Uporabnik1095190
18. 02. 2019 19.54
+44
Tukaj jih ne rabimo,se nimamo navade razstreljevat in pobijat ljudi v imenu vere. Naj si kar dol zgradijo svoj ekstremistični raj.
Frane Šajn
18. 02. 2019 20.20
-9
Kar našim desnjakom ji dajte jih bodo okopali malo v Kolpi pa posušili na Cerarjevem dratu!
ArseneLupin
18. 02. 2019 19.52
+16
take back- kaj pomeni take back? Vzeti svoje državljanje nazaj ! Kaj slovenski mediji nimajo kvalificiranih prevajalcev ali so te besede prespali?
BobbyP
18. 02. 2019 19.36
-3
primorec2
18. 02. 2019 19.21
+56
Sprejeti nazaj in spreobrniti? Misija nemogoče, vsaj za večino. Rojeni v Evropi so odšli v verskem prepričanju. So jim bili možgani oprani ali ne, to ni bistveno, saj jim niti žal ni. Po evropskih mestih so pokali eksplozivi, v nekaterih verskih objektih so novačili...itn. Če pridejo v Evropo, dobimo tempirane časovne bombe in "speče" celice.
Malinha
18. 02. 2019 19.43
-4
Kakšen cenen populizem; kar prijetno zveneč od občega govora. "Rojeni v Evropi so odšli v verskem prepričanju."; križarji, v zgodovini? Vsekakor. Kakor tudi to, da niso vedeli, da imajo možgane oprane. Kar seveda ni bistveno, ne sme se tudi pozabiti, da jim ni bilo žal, ravno nasprotno: z ognjem vere so to počeli. Nato, ko so prišli na bližnji in daljni vzhod, so sprožili svojo uro tempirane bombe, ki še dandanes tika taka, tika taka, celice pa ne spijo, temveč so precej budne.
Equilibre
18. 02. 2019 18.58
+53
ne ne ne ne ... nobenega reševanja ! vsak ki je zbežal in se pridružil ISIS naj ostane tam kjer je ali pa do smrt v zapor.
Morana7
18. 02. 2019 18.46
+19
"Če se sama ne odloči za vrnitev, bo otroke zelo težko spraviti v Belgijo." Oprano s persilom do kraja...razmere so za otroke neprimerne ona pa se o vrnitivi v civilizacijo še odloča...
sodelujem
18. 02. 2019 18.41
+53
A ni vsak polnoleten odgovoren za svoja dejanja???Kaj je sedaj neki medijski pomp o usmiljenju...Doma najprej pospravimo....
ivanzDoba
18. 02. 2019 18.36
+46
Če jih matične države ne sprejmejo, ne bo res nobenega nadzora nad temi radikalci. Poskušali se bodo vrniti z drugimi migranti, ki pritiskajo v Evropo. Problem bo tako z njihovo spreobrnitvijo, kot z njihovimi otroki. Vsekakor bo potreben stalni nadzor še dolga leta. Problem! Morda bi jih predali sirskim ali iraškim legitimnim oblastem?! Rešitev zagotovo ne bi bila humana, bila bi pa trajna.
Malinha
18. 02. 2019 20.06
+3
Rešitve, ki jih predlagaš, so pač evropsko nehumane, trajne stvari pa na naši Zemljici bolj malo obstoje. Problem spreobrnitve ni samo v spreobrnitvi, temveč v samem pojmu sekularizacije. Ta pomeni v glavnem ločitev na posvetno ter versko življenje. Ločitev od česa? Od tistega, kar je bilo v sami zgodovinski biti neločljivo: vera in sama bit. Sama bit je 'sekularizirana', vera je pa tu še vedno kot garant resnice same, ne samo zgodovine. Kar pomeni, da je sekularizacija nekakšna odcepitev od resnice, ki garantira samo sebe. Resnica je torej vera. Kdo radikalizira nadzor resnice?